Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sve više nasilja u obitelji

Autor: Jelena Miloš

25.11.2008. 23:00
Sve više nasilja u obitelji

Foto: Vedran SITNICA



Prema lanjskim podacima MUP-a u Hrvatskoj Zakon o nasilju u obitelji prekršile su 11.334 osobe, a u deset mjeseci ove godine čak 10.815 osoba. Prema statističkim podacima Državnog zavoda za statistiku najviše prijavljenih osoba za nasilničko ponašanje u obitelji su muškarci između četrdeset i pedeset godina života, a od toga je udio muških prekršitelja 88 posto
 U povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama jučer je u prostorijama Hrvatske seljačke stranke održana konferencija za novinare na kojoj su govorile predsjednica Županijskog odbora organizacije žena HSS-a “Hrvatsko srce” Irena Devčić-Buzov i tajnica Gradskog odbora “Hrvatsko srce” Zorica Radoš-Srzentić uz podršku zadarske udruge “Duga” – udruge za pomoć ženi i djetetu.
Tisuće nasilnika
Predsjednica ŽO organizacije žena HSS-a “Hrvatsko srce” Irena Devčić-Buzov pojasnila je da se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava 25. studenoga u znak sjećanja na sestre Mirabel koje je 1960. godine dao brutalno ubiti diktator Trujillo u Dominikanskoj Republici. Naime, kako je pojasnila Devčić-Buzov, sestre su bile političke aktivistice te su postale simbolom otpora protiv režima diktatora Trujilla, a zbog svojih revolucionarnih aktivnosti i borbe za demokraciju više puta su i bile uhićene te na koncu i pogubljene.
Nadalje, tek 1999. godine, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama službeno je potvrđen od Ujedinjenih naroda.
– Današnjim danom započinje kampanja “16 dana aktivizma” koja uključuje četiri važnija međunarodna dana, među kojima se nalaze Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, Godišnjica montrealskog masakra i na koncu Međunarodni dan ljudskih prava, rekla je Devčić-Buzov napominjući da je kampanja organizirana s ciljem informiranja javnosti o različitim vrstama nasilja nad ženama u njihovim zajednicama i spolno baziranom nasilju u okviru kršenja ljudskih prava.
Također ističe, da su prema lanjskim podacima MUP-a u Hrvatskoj Zakon o nasilju u obitelji prekršile 11.334 osobe, a u deset mjeseci ove godine čak 10.815 osoba. Prema statističkim podacima Državnog zavoda za statistiku najviše prijavljenih osoba za nasilničko ponašanje u obitelji su muškarci između četrdeset i pedeset godina života, a od toga je udio muških prekršitelja 88 posto, dok je udio žena svega 12 posto, zaključuje Devčić-Buzov.
Kako prepoznati nasilje
Kako prepoznati nasilje u obitelji i nasilnu osobu i što je zapravo nasilje u obitelji pojašnjavala je tajnica Organizacije žena HSS-a Zadarske županije “Hrvatsko srce” Zorica Radoš-Srzentić.
– U smislu Zakona o zaštiti nasilja u obitelji nasilje je svaka primjena fizičke ili psihičke sile na integritet osobe, izazivanje osjećaja straha, osobne ugroženosti ili, pak, povrede dostojanstva, zatim fizički napad bez obzira je li nastupila tjelesna ozljeda ili ne, verbalni napadi, spolno uznemiravanje i ograničavanje slobobe kratanja, objašnjavala je Radoš-Srzentić napominjući da je iz svega navedenoga vidljivo da nasilje postoji u više oblika od tjelesnog, mentalnog, ekonomskog, seksualnog, verbalnog do privatnog i javnog, koja se koriste za zlostavljanje partnera, djece i starijih osoba.
Između ostaloga, Radoš-Srzentić je govorila o tome kako muškarac postiže dugotrajno nasilje nad ženom, objašnjavala je načine prepoznavanja nasilnika, zaštitne mjere i mjere opreza, prava osobe nad kojom je izvršeno nasilje, te je na koncu napomenula da nasilje uvijek treba prijaviti nadležnoj instituciji i kako reagirati u slučaju nasilja, odnosno prijaviti nasilje policiji, Državnom odvjetništvu, nadležnom centru za socijalnu skrb i pravobraniteljici za ravnopravnost spolova.
– Organizacija žena HSS-a “Hrvatsko srce” ovim putom apelira na sve osobe da se educiraju, ne bi li što ranije postale svjesne da eventualno žive u nasilju, te da što prije poduzmu aktivnosti i mjere koje im stoje na raspolaganju, jer je to jedini način da spase svoju djecu i krenu u bolju budućnost, zaključila je Zorica Radoš-Srzentić.