Uporabna dozvola do kraja studenoga

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
preko_dom
Adam VIDAS
Novi dom za stare i nemoćne u Preku

Ovih dana izvršen je tehnički pregled doma za stare i nemoćne u Preku, a prema riječima načelnika Ante Jerolimova, otkriveni su tek manji nedostaci te se njihovo uklanjanje kao i dobivanje uporabne dozvole očekuje do kraja studenoga ili početkom prosinca.

Time je konačno zaokružena priča oko građevinskog dijela radova na domu za stare i nemoćne u Preku, čiji je završetak bio najavljivan najprije za kraj 2006. godine, pa za ljeto 2007. godine. Do produženja rokova došlo je upravo zbog krivog izračuna troškova adaptacije stare škole u Preku u dom, po čijoj su prvoj varijanti radovi trebali koštati više od dvostruko manje nego u konačnici - prvi je izračun bio 3,2 milijuna kuna, a do kraja su troškovi građevinskog dijela radova porasli na oko 7 milijuna kuna. Iznos se povećavao najviše zbog potrebe injektiranja zidova, a kako je riječ o rekonstrukciji starog objekta, potreba za u početku neplaniranim zahvatima, a time i rast troškovnika, nije nikakvo iznenađenje.

Radove je izvodila vodička tvrtka Minigradnja d.o.o., a sredstva za građevinske radove osiguralo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kroz svoj projekt izgradnje objekata komunalne i društvene infrastrukture na otocima (2004. - 2007.), Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi te Zadarska županija.

Dom će kao i onaj koji se paralelno preko istog programa i iz istih financijskih izvora gradi i u Salima, skrbiti za 20 unutarnjih te za stotinjak vanjskih korisnika, kojima će se dostavljati topli obroci te prati rublje. Otvaranjem otočnih domova za stare i nemoćne pružit će se odgovarajuća skrb onima kojima je to potrebno, ali će se otvoriti i nova radna mjesta koja će zadržati otočno stanovništvo na otoku. Ujedno, domovi će biti opremljeni suvremenom medicinskom opremom te će funkcionirati poput mini bolnica.

- Dom za stare u Preku jedna je od najljepših zgrada na cijelom otoku i njegovo će otvorenje za ovaj prostor značiti zaista puno. Dovoljno je reći da će se zaposliti 16 domicilnih stanovnika, što automatski znači egzistenciju 16 obitelji. Još preostaje nabava opreme i uređenje unutrašnjosti za što će se raspisati novi natječaj. Troškovi za ovaj dio iznosit će oko 1,5 milijuna kuna, a osigurat će se u proračunu za sljedeću godinu u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi. U ovaj je projekt dosad već uloženo zaista mnogo te mi u Preku imamo razumijevanja da se nije sve moglo odjednom završiti, kazao je Ante Jerolimov te najavio da će dom za stare i nomoćne u Preku najvjerojatnije u funkciji biti početkom ožujka.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno