Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Uporabna dozvola do kraja studenoga

Autor: Ivana Burica

25.11.2008. 23:00
Uporabna dozvola do kraja studenoga

Foto: Adam VIDAS



Još preostaje nabava opreme i uređenje unutrašnjosti za što će se raspisati novi natječaj. Troškovi za ovaj dio iznosit će oko 1,5 milijuna kuna, a osigurat će se u proračunu za sljedeću godinu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Očekuje se da će dom u funkciji biti početkom ožujka
Ovih dana izvršen je tehnički pregled doma za stare i nemoćne u Preku, a prema riječima načelnika Ante Jerolimova, otkriveni su tek manji nedostaci te se njihovo uklanjanje kao i dobivanje uporabne dozvole očekuje do kraja studenoga ili početkom prosinca.
Time je konačno zaokružena priča oko građevinskog dijela radova na domu za stare i nemoćne u Preku, čiji je završetak bio najavljivan najprije za kraj 2006. godine, pa za ljeto 2007. godine. Do produženja rokova došlo je upravo zbog krivog izračuna troškova adaptacije stare škole u Preku u dom, po čijoj su prvoj varijanti radovi trebali koštati više od dvostruko manje nego u konačnici – prvi je izračun bio 3,2 milijuna kuna, a do kraja su troškovi građevinskog dijela radova porasli na oko 7 milijuna kuna. Iznos se povećavao najviše zbog potrebe injektiranja zidova, a kako je riječ o rekonstrukciji starog objekta, potreba za u početku neplaniranim zahvatima, a time i rast troškovnika, nije nikakvo iznenađenje.
Radove je izvodila vodička tvrtka Minigradnja d.o.o., a sredstva za građevinske radove osiguralo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kroz svoj projekt izgradnje objekata komunalne i društvene infrastrukture na otocima (2004. – 2007.), Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi te Zadarska županija.
Dom će kao i onaj koji se paralelno preko istog programa i iz istih financijskih izvora gradi i u Salima, skrbiti za 20 unutarnjih te za stotinjak vanjskih korisnika, kojima će se dostavljati topli obroci te prati rublje. Otvaranjem otočnih domova za stare i nemoćne pružit će se odgovarajuća skrb onima kojima je to potrebno, ali će se otvoriti i nova radna mjesta koja će zadržati otočno stanovništvo na otoku. Ujedno, domovi će biti opremljeni suvremenom medicinskom opremom te će funkcionirati poput mini bolnica.
– Dom za stare u Preku jedna je od najljepših zgrada na cijelom otoku i njegovo će otvorenje za ovaj prostor značiti zaista puno. Dovoljno je reći da će se zaposliti 16 domicilnih stanovnika, što automatski znači egzistenciju 16 obitelji. Još preostaje nabava opreme i uređenje unutrašnjosti za što će se raspisati novi natječaj. Troškovi za ovaj dio iznosit će oko 1,5 milijuna kuna, a osigurat će se u proračunu za sljedeću godinu u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi. U ovaj je projekt dosad već uloženo zaista mnogo te mi u Preku imamo razumijevanja da se nije sve moglo odjednom završiti, kazao je Ante Jerolimov te najavio da će dom za stare i nomoćne u Preku najvjerojatnije u funkciji biti početkom ožujka.