Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Interventni tim educira se i oprema za katastrofe

Autor: Petra Mičić

25.11.2009. 23:00
Interventni tim educira se i oprema za katastrofe


Već u prosincu dva člana tima za procjenu situacije idu na petodnevnu obuku koja će se održati u Zagrebu te na obuku za psihološku pomoć i podršku. Uspjeli smo formirati Interventni tim, a tim čine naši volonteri i dugogodišnji aktivisti koji su ujedno i stručnjaci na nekim područjima, kaže Galac
Tradicionalna djelatnost Crvenog križa, djelatnost iz koje je Crveni križ i izrastao, pružanje je prve medicinske pomoći, a zadarski ogranak Crvenog križa radi na novom projektu pružanja pomoći u slučaju katastrofe.
Projekt “Interventni tim” je projekt na kojem se počelo raditi tijekom 2009. godine te bi tijekom 2010. godine trebao biti u funkciji djelovanja u odgovoru na katastrofe.
Pet manjih timova
– S obzirom na moguće prirodne katastrofe kao i katastrofe izazvane ljudskim sukobima nužno je da određene strukture društva ili zajednice budu pripravne za djelovanje i ublažavanje posljedica katastrofe. Kako je Hrvatski Crveni križ član međunarodne organizacije Crvenog križa, kojoj je temeljna odrednica djelovanje i spremnost u slučajevima katastrofe, Hrvatski Crveni križ je pokrenuo inicijativu za formiranje timova u lokalnim zajednicama, kazao je Bore Galac, ravnatelj Gradskog društva Crveni križ.
Interventni tim čini dvadeset educiranih osoba podijeljenih u pet manjih timova sa specijalnim namjenama: tim za procjenu situacije s tri člana, ekipa za pružanje prve pomoći od šest članova, tim za službu traženja od tri člana, tim za organiziranje prihvata i smještaja od pet članova te tim za osiguranje pitke vode i minimuma higijenskih uvjeta od tri člana. Da bi u zadanom trenutku mogli uspješno djelovati u odgovoru na katastrofe, svih dvadeset članova Interventnog tima trebaju proći temeljnu obuku iz prve pomoći, sigurnost i zaštitu u intervenciji, psihološku pomoć i podršku te obuku u vezama i komunikacijama. Osim temeljite edukacije i obučenosti Interventni tim treba biti i adekvatno opremljen te osobna oprema tima sadrži prsluke, kape, cipele, hlače, kacige te vreće za spavanje.
– Već u prosincu dva člana tima za procjenu situacije idu na petodnevnu obuku koja će se održati u Zagrebu te na obuku za psihološku pomoć i podršku. Uspjeli smo formirati Interventni tim, a tim čine naši volonteri i dugogodišnji aktivisti koji su ujedno i stručnjaci na nekim područjima. Tim će djelovati na području županije, a u slučajevima velikih katastrofa ne bismo mogli djelovati sami te bi nam u tom slučaju pomogle i ostale jedinice Crvenog križa, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, vatrogasne postrojbe, Policija, Hitna medicinska pomoć i Gorska služba za spašavanje, istaknuo je Galac.
Osobna oprema Interventnog tima po nabavnoj cijeni preko Hrvatskog Crvenog križa iznosi 23.450 kuna, a troškovi edukacije Interventnog tima iznose 53.800 kuna.
Katastrofe i velike nesreće, bez obzira na uzrok ili podrijetlo, ne biraju niti mjesto niti vrijeme kada će nastupiti, a pravilnom pripremom svih čimbenika u sustavu zaštite i spašavanja i edukacijom stanovništva mogu se znatno ublažiti posljedice katastrofa.
Nedostaje prostor za opremu
Gradski Crveni križ će skupiti svu potrebnu opremu za katastrofe, kao što su veliki šatori, kreveti, madraci, agregati za struju, pročišćivači vode, ali Crveni križ trenutačno nema odgovarajuću prostoriju za smještaj sve opreme.
– Ovim putem želim istaknuti i apelirati na gradske vlasti da nam je potreban prostor do 100 metara četvornih kako bismo na jedno mjesto smjestili svu potrebnu opremu za krizne slučajeve. U slučaju katastrofe bitna je brza organizacija i pomoć u veoma kratkom roku. Stoga je od iznimne važnosti da sva oprema bude na jednom mjestu, upozorio je Galac.