Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Poluotok se svaki dan mora obići

Autor: Teuta Babajko Jamičić

25.11.2009. 23:00
Poluotok se svaki dan mora obići

Foto: Filip BRALA



U zimskim mjesecima posao je uglavnom jednostavan jer nema gužve na gradskim ulicama, no ljeti, kada je grad prepun turista, to je sasvim druga priča
Među nagrađenim najboljim turističkim djelatnicima u tradicionalnoj akciji “Nasmiješeno sunce” koju je sedmu godinu za redom proveo Grad Zadar u suradnji s HGK – Županijskom komorom Zadar, Obrtničkom komorom, Turističkom zajednicom Zadarske županije, Turističkom zajednicom grada Zadra i Udruženjem obrtnika Zadar, je i Zvonko Čulina iz zadarske “Čistoće”. Njemu je na svečanosti u Gradskoj loži uručeno priznanje za najboljeg čistača, čime je Čulina, kako kaže, izuzetno počašćen.
Pedesetogodišnji Zvonko Čulina u gradskoj tvrtki “Čistoća” radi od 2001., dakle osam godina. U “Čistoću” je došao nakon što je ostao bez posla u zadarskom TIZ-u, koji je propao. Zvonko je u “Čistoći” počeo kao pometač ulica u gradskoj četvrti Melada, a danas radi kao vozač motornog vozila za skupljanje komunalog otpada na Poluotoku.
– Zadovoljan sam poslom koji radim. Nagrada “Nasmiješeno sunce” koju sam dobio za najboljeg čistača dodatni mi je motiv za obavljanje svakodnevnog posla i čast mi je što sam dobio to značajno priznanje, govori Čulina.
Organizatori akcije “Nasmiješeno sunce” Čulinu su okarakterizirali kao vrijednog i odgovornog djelatnika koji svoj posao obavlja profesionalno te na kojega se u svakoj situaciji može računati. Na takve pohvale Čulina skromno odgovara da je zadovoljan svojim poslom i uvijek ga nastoji napraviti što bolje.
– Prije osam godina, kada sam došao u zadarsku “Čistoću”, počeo sam raditi kao pometač ulica na Meladi. Spletom okolnosti prebačen sam na Poluotok gdje radim i danas. Tu sam najprije radio na električnim kolicima, koja su poznatija kao vlakić, nakon čega sam prešao na motorno vozilo, gdje danas radim kao vozač, priča Zvonko Čulina, kojeg smo zatekli u smjeni s kolegom Valentinom Biloglavom, koji je kao najbolji čistač u Zadru, “Nasmiješenim suncem” nagrađen prije dvije godine.
Čulina motornim vozilom u popodnevnim satima svakodnevno obilazi Poluotok. U zimskom razdoblju radi od 14 do 20 sati, dok ljeti popodnevna smjena traje dva sata duže, dakle do 22 sata. Najviše posla, kako priča Čulina, ima u ljetnim mjesecima, odnosno tijekom turističke sezone jer je tada grad prepun turista.
– Svakodnevno obilazim cijeli Poluotok, tu uvijek ima posla. Nekad je posla više, nekad manje, no Poluotok se svaki dan mora obići. U zimskim mjesecima posao je uglavnom jednostavan jer nema gužve na gradskim ulicama, no ljeti, kada je grad prepun turista, to je sasvim druga priča. Gužve u prepunim gradskim ulicama, koje izazivaju nervozu kod ljudi, sastavni su dio našeg posla, kaže Zvonko Čulina, dodajući kako se ljeti najvažnije naoružati strpljenjem i lijepim riječima kojima se mogu riješiti svi problemi.
Što se tiče ekološke osviještenosti, kako Čulina ističe, Zadrani napreduju. Veliki napredak je postignut postavljanjem kanta za smeće, tako da su gradske ulice uglavnom uredne. Čulina je, kaže, zadovoljan Zadranima, a čini se kako su i oni zadovoljni njim, čim su ga nagradili “Nasmiješenim suncem”.