Ražanac želi Plavu zastavu

Slika korisnika admin
razanac
Minula turistička sezona u Ražancu je usprkos krizi bila jedna od uspješnijih

Analizirajući detaljno ovogodišnju turističku sezonu djelatnici ražanačke Turističke zajednice zaključili su da je ona unatoč recesiji i mjerama štednje bila po posjetu gostiju i ostvarenim financijskim učincima jedna od uspješnijih od vremena kada je utemeljena TZ Ražanac.

Naime, podaci govore da je ovog ljeta općinu Ražanac posjetilo 12.408 gostiju ili 1,5 posto više nego lanjske 2008 godine, a oni su ostvarili 100.180 noćenja ili 2 posto više. Od toga broja, 81.253 noćenja ostvarili su inozemni gosti, dok su domaći ostvarili 18.927 noćenja. Navedena noćenja realizirana su posjetom 10.627 inozemnih te 1.786 domaćih turista. U odnosu na lanjsku godinu ostvareno je pet posto više stranih te 20 posto manje domaćih dolazaka. Domaća noćenja pala su u prosjeku za 14 posto, a strana porasla za 6 posto.

Kad je u pitanju privatni smještaj ostvareno je ukupno 57.214 noćenja od strane 7.094 evidentirana gosta. Najviše gostiju, njih 2.443 odmaralo su u Ražancu, u Ljupču ih je bilo 2.395 te u Rtini njih 2.258. Prosjek boravka gostiju u privatnom smještaju iznosio je osam dana što je na razini 2008. Na području općine Ražanac registrirana su tri autokampa i to "Planik" u Ražancu sa 100 smještajnih jedinica, zatim "Puntica" sa 30 smještajnih jedinica također u Ražancu te "Nikola Stošić" u Rtini. Kampovi su ostvarili 2.651 dolazak, što je na razini prošle godine, ali su zato ostvarili 7 posto manje noćenja ili rečeno brojkama, 8.891 noćenje. Što se pak tiče vikendica, u Ražancu su bila prijavljena 592 gosta sa 11.840 noćenja, u Rtini 622 sa 12.440 noćenja te u Ljupču 48 gosta sa 960 noćenja. Na vodećem mjestu prema broju ostvarenih noćenja su gosti iz Austrije. Prate ih Nijemci, Slovenci, Česi, Englezi, Francuzi, Šveđani i tako dalje.

Inače, osim analiza čelni ljudi ražanačkog turizma na čelu s predsjednikom TZ-a dr. Nediljkom Jovićem naveliko se već bave pripremama za dogodine. Od zarađenih sredstava planira se najviše sredstava uložiti u uređenje plaža i kupališta s namjerom da plaža u Ražancu u što skorijoj budućnosti dobije Plavu zastavu. Nadalje, 100.000 kuna uložit će se u daljnju izradu tzv. smeđe signalizacije. Poradit će se i na reprintu prospekta općine, na otvaranju novih internet stranica, na osmišljavanju turističkih, kulturnih i sportskih događanja.

- Iako ove brojke za nas znače iskorak prema naprijed, svjesni smo naše daljnje odgovornosti te jamčimo da ćemo svojim radom učiniti sve za daljnji prosperitet ražanačkog turizma. Dakako da u svojim nastojanjima očekujemo pomoć svih naših turističkih djelatnika kao i pomoć općinskih tijela i načelnika Dragutina Miočića, s kojim imamo izvrsnu suradnju, kaže Jović.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno