Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sad imamo i Škraping i Škrapomaniju

Autor: Krešimir Bukvić

25.11.2009. 23:00
Sad imamo i Škraping i Škrapomaniju


Organizacijski odbor manifestacije, okupljen u otočnoj udruzi Trs u okviru koje je projekt i krenuo s realizacijom utrke na otoku Ugljanu, a istovremeno JKU Prvenj zaštitila ime manifestacije pri Zavodu za intelektualno vlasništvo. I jedni i drugi polažu pravo ekskluzive na ime utrke i zasluge u realizaciji dosadašnjih
Nakon što su uspješno realizirali četri Škraping utrke, sportsko-turističke manifestacije na otocima Pašman i Ugljan, osmišljene na temeljima trekinga, a u svrhu popularizacije i unapređivanja otočnog života zimi, organizatori događanja ove godine nisu dobili priliku peti jubilarni put organizirati utrku. Rezultat toga su dva Škrapinga, oba najavljena za 6. ožujka 2010. godine, jedan u organizaciji otočne udruge Trs na otoku Ugljanu, a drugi u organizaciji općine Tkon i Javno komunalne ustanove Prvenj na otoku Pašmanu. I jedni i drugi svojataju pravo na organizaciju Škrapinga, na ime događanja za koje se zahvaljujući odličnoj organizaciji manifestacije već nadaleko pročulo, na pravo da se upravo njihove zasluge za realizaciju ovog projekta prepoznaju kao ključne. JKU Prvenj nedavno je pri Zavodu za intelektualno vlasništvo zaštitila ime manifestacije, revoltirajući svojim postupkom članove udruge Trs koji su njihov čin okarakterizirali neetičnim i nemoralnim.
– Nesmotrenošću organizatora sportsko-turističke manifestacije Škraping, pašmansko-ugljanska udruga Trs izgubila je prava za organizaciju manifestacije. Neetičnim postupkom Javno komunalne ustanove Prvenj iz Tkona, koja je zaštitila naziv manifestacije pri Zavodu za intelektualno vlasništvo, bez ikakve pravne i moralne osnove, idejnim začetnicima i organizatorima manifestacije u protekle četiri godine, zabranjeno je buduće organiziranje manifestacije. Udruga Trs poduzima sve pravne radnje da poništi zaštitu žiga pri Zavodu, a dok se postupak ne završi, udruga će manifestaciju održati pod privremenim nazivom ŠKRAPOMANIA, stoji u priopćenju udruge.
Manifestacija ŠKRAPOMANIA zakazana je za 6. ožujka na otoku Ugljanu, a osim utrke, organizatori najavljuju niz zabavnih i kulturnih događanja.
– Naša je želja od samog početka bila da projekt Škraping zaživi ne samo na otoku Pašmanu već i drugim otocima, a umjesto podrške doživjeli smo to da nam kao idejnim začetnicima oduzmu ime događanja, da određeni pojedinci u nedostatku sposobnosti organizacije bilo kakvih projekata doslovno otmu gotov projekt ne bi li zajednici pokazali da nešto rade. Udruga Trs kao nositelj organizacije Škrapinga cijeli je slučaj predala pravnicima, a ekipi iz JKU Prvenj želimo puno sreće u organiziranju utrke, poručuje Vlado Jureško iz udruge Trs.
Robert Lukačić iz JKU Prvenj naprotiv, ima potpuno drugi pogled na situaciju, naglašava da udruga Trs nema prava svojatati Škraping s obzirom da je većina poslova vezanih za organizaciju događanja odrađena volonterski, da su u realizaciji spornog projekta jednako tako sudjelovali općina Tkon, JKU Prvenj i članovi udruge Trs.
– Škraping je potekao s otoka Pašmana i naša je želja i ove ga godine tu organizirati. Stoga smo zaštitili ime i krenuli s realizacijom nove utrke. Teško mi je odvagnuti tko ima pravo na ime, mi ili oni, no krajni je rezultat našeg djelovanja želja da Škraping ostane na otoku Pašmanu, ističe Lukačić.
U udruzi Trs smatraju da općina nema kapaciteta organizirati utrku, tim više, kako navode, što su i u prve tri sudjelovali s tako malim financijskim sredstvima, kao i svim ostalim aktivnostima što će se svakako odraziti na kvalitetu Škrapinga. Jureško naglašava da mu je žao što nisu shvatili pravi koncept projekta, što su pružili otpor organizaciji na Ugljanu kao da se ne radi o dva gotovo spojena otoka.
– Čudi nas njihova ograničenost i antagonizam u današnje vrijeme. Od 35 članova udruge Trs, 30 ih smatra da je udruga pokretač i nosilac Škrapinga i da to trebamo i dalje raditi stoga ovim putem želimo informirati sve dosadašnje i buduće natjecatelje, pokrovitelje i sponzore da
udruga Trs nema nikakve veze s mogućom organizacijom manifestacije pod nazivom ŠKRAPING te skidamo svaku odgovornost od propusta i štete koju bi isti mogli imati uslijed nespretne organizacije, zaključuje Jureško.


Općina Tkon i škraping


U dopisu općine Tkon navodi se kako je zapravo idejni začetnik utrke Josip Tomić, atletski stručnjak, voditelj kluba AK Soline iz Biograda te da je od samog početka manifestacije u njoj sudjelovalo više organizatora: Turistička zajednica općine Tkon, Općina Tkon, JKU Prvenj u vlasništvu Općine Tkon, Općina Pašman i udruga Trs.
„Nakon prošlogodišnje ugljanske avanture Škraping New Dimension većina natjecatelja zatražila je povratak Škrapinga na otok Pašman, stoga smo odlučili udovoljti njihovim željama i utrku vratiti na otok Pašman, pod nazivom ŠKRAPING – PAŠMAN REVIVAL 2010. Općina Tkon je od samih početaka Škraping vidjela kao mogućnost upoznavanja javnosti s otokom Pašmanom, ljudskim i prirodnim resursima za organiziranje različitih sportskih i kulturnih aktivnosti u svrhu obogaćivanja turističke ponude, posebno u zimskim, ali i svim drugim razdobljima. Kako je registracija žiga i imena neophodna zakonska osnova za polaganje prava, Općinska Javna komunalna ustanova Prvenj zaštitila je Škraping jer logika nalaže takvo ponašanje onih koji ozbiljno i savjesno pristupaju organizaciji poslovanja”, stoji u dopisu Općine Tkon.