Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sumnjiva jedna utakmica HNL-a

Autor: Davor Petrović

25.11.2009. 23:00
Sumnjiva jedna utakmica HNL-a

Foto: Filip BRALA



Ne smijem reći o kojoj se utakmici radi. Ne smijem reći ni koliki je ukupan broj sumnjivih utakmica, jer sastanak je imao informativni karakter – kaže Ivan Brleković
Sastankom čelnika UEFA-e i delegacija nacionalnih saveza Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Turske, Austrije, Belgije, Njemačke, Mađarske i Švicarske ove je srijede otvoreno novo poglavlje velikog skandala s namještanjem ligaških utakmica zbog zarade u kladionicama. Nove detalje o aferi koja žestoko potresa temelje europskog nogometa među prvima je čula i tročlana delegacija Hrvatskog nogometnog saveza, koju su činili glavni tajnik Zorislav Srebrić, prvi dopredsjednik Ivan Brkleković i tajnik Disciplinske komisije Vlado Iveta.
– Moglo bi se reći da su vijesti donekle pozitivne za hrvatski nogomet. Naime, na popisu sumnjivih utakmica iz svih tih zemalja samo je jedna iz Hrvatske. Nisu nam pokazali nikakve dokazne materijale, jer sastanak je imao informativni karakter, bio je to svojevrsni “briefing” – kaže Brleković.
Svi sudionici sastanka upozoreni su na veliku diskreciju zbog interesa sveobuhvatne istrage kojom se pokušava stati na kraj nečasnim radnjama u sportu. No, nije na odmet podsjetiti da su njemački mediji prije nekoliko dana istaknuli da se na popisu sumnjivih utakmica nalazi i ogled Zadra i Hajduka (0:3), odigran 26. travnja ove godine.
– U ovom trenutku ni slučajno ne smijem reći o kojoj se utakmici Prve HNL radi. Čak ne smijem reći ni koliki je ukupan broj sumnjivih utakmica. Ovdje se radi o organiziranom kriminalu, a takve stvari su izvan granica sportske jurisdikcije UEFA-e i nacionalnih saveza. U ovom slučaju glavnu riječ imaju nadležni državni organi – dodaje prvi dopredsjednik HNS-a.
Krajem prošlog tjedna, nakon prvih hapšenja u Berlinu, njemački mediji tvrdili su da je tijekom ove godine u Prvoj HNL namješteno čak četrnaest utakmica.
– Ta brojka nije točna. Ponavljam, u Hrvatskoj je pod sumnjom samo jedna utakmica. Ta brojka od četrnaest utakmica vjerojatno je plod medijskog nagađanja ili nečijeg forsiranja neprovjerenih informacija – tumači Brleković, uz napomenu da je cijeli sastanak protekao na najvišoj mogućoj razini.
Delegacije devet nacionalnih saveza dočekao je predsjednik UEFA-e Michel Platini, koji ih je ukratko podsjetio na ozbiljnost situacije.
– Glavni dio sastanka vodio je glavni tajnik UEFA-e Gianni Infantino. Sada je na redu bilo samo devet nacionalnih saveza iz zemalja u kojima su odigrane sumnjive utakmice. Teško je reći tko bi idući mogao biti pozvan u Nyon, vidjet ćemo kako će se situacija dalje razvijati – zaključuje Brleković.
 


Miheliču prijeti izručenje


ZAGREB – Hrvatski istražitelji vrlo intenzivno sudjeluju u istraživanju kladioničarska afere zajedno s njemačkim kolegama. Hrvatski policajci su preko Interpola u dnevnom kontaktu s njemačkim inspektorima i razmjenjuju podatke s centrom istrage. Uglavnom se provjeravaju saznanja do kojih su Nijemci došli istražujući centar afere i saslušavajući dosad uhićene. Riječ je o podacima koji su na bilo koji način povezani s Hrvatskom. U okviru razmjene bilo je i uhićenje sumnjivog slovenskog državljanina Dragana Miheliča (38), koji je uhićen na graničnom prijelazu Macelj i sada je u hrvatskom zatvoru, kažu neslužbeni izvori, najavljujući da bi moglo biti još uhićenja.
Miheliča se spominje kao važnu vezu s ilegalnim kladionicama u Aziji, ali se sumnja da je i sam sudjelovao u vrbovanju nekih igrača, sudaca i sportskih djelatnika. Osumnjičenik je bio uhićen i saslušan u Sloveniji, ali je potom pušten. Ponovo je uhićen kad je pokušao prijeći hrvatsku granicu. Tu je vjerojatno i pogriješio jer kao slovenski državljanin ne bi bio izručen Nijemcima koji su to tražili, ali iz Hrvatske (ako slučajno nije pribavio i hrvatsko državljanstvo) može biti izručen u Njemačku.
– Točno je da vrlo intenzivno radimo na kladioničarskoj aferi u suradnji s njemačkim i drugim kolegama – potvrdio je Krunoslav Borovec, glasnogovornik Ravnateljstva hrvatske policije, ali nije htio reći koja su nova saznanja i eventualne nove sumnjive utakmice osim utakmice Zadar – Hajduk koja je procurila iz njemačkih izvora. – Radi se vrlo intenzivno, ali zbog interesa međunarodne istrage zasad ne možemo priopćavati pojedinosti do kojih smo došli mi, njemački ili drugi kolege – rekao je Borovac. Unatoč tome, jasno je da su naši od Nijemaca tražili i dobili podatke i sumnje o utakmici Zadar – Hajduk, ali i o mogućim ostalim sumnjivim utakmicama i osobama.
I. M.