Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Trgovci miješaju domaću i stranu jabuku

Autor: Ivan Stagličić

25.11.2009. 23:00
Trgovci miješaju domaću i stranu jabuku

Foto: Vedran SITNICA



Nažalost nema učinkovitog načina da ih se razlikuje od domaćih. Jedino po okusu jer ove jabuke nemaju niti kiseline niti sladora, otprilike kao da ste zagrizli stiropor
Bojazan koju su hrvatski voćari izrazili krajem ljeta, obistinila se. U Hrvatsku su uvezene velike količine jabuka iz Austrije i Italije koje su tamo bile spremne za otpad da bi se njihove hladnjače očistile za novi, ovogodišnji urod.
– Riječ je o jabukama koje su trebale ići na otpad ili u kompostište, o robi koju nitko u Europi ne kupuje, ali naši trgovci su to kupili po cijeni od kunu do kunu i dvadeset po kilogramu i sad prodaju nama iako je riječ o voću kojem je prošao rok trajanja, kazao nam je mr. sc. Frane Ivković, glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice.
Ivković nadalje kaže kako je HVZ pokušala upozoriti potrošače na ovu pojavu te je prije nekoliko tjedana primjećeno da su trgovci prestali s prodajom tih jabuka, ali su se onda domislili novom triku.
– Oni sada miješaju uvezene, nekvalitetne jabuke s domaćom i onda ispisuju deklaraciju na ime domaćeg proizvođača iako su njegove jabuke u toj mješavini u manjini, ističe Ivković upozoravajući i na niz drugih nelegalnih postupaka tijekom ovog uvoza. Dio jabuka se otprema iz carinskih skladišta što znači da ni država od njih ne naplaćuje PDV i ostalo što sve svjedoči o slabom fukcioniranju pravne države kad su jabuke u pitanju.
Ovakvo stanje, kazao nam je Ivković, nije karakteristično samo za sjeverni dio države nego su nekvalitetne jabuke stigle i na zadarsko područje.
– Nažalost nema učinkovitog načina da ih se razlikuje od domaćih. Jedino po okusu jer ove jabuke nemaju niti kiseline niti sladora, otprilike kao da ste zagrizli stiropor, tvrdi mr. Ivković koji je izrazio nadu da će zalihe nekvalitetnih jabuka vjerojatno biti potrošene do kraja idućeg mjeseca, no ostaje šteta koja je načinjena domaćim, kako proizvođačima, tako i potrošačima koji zadnjih dana širom Hrvatske izbjegavaju kupovati jabuke.