Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Arhivski fond najvažnije institucije u Dalmaciji

25.11.2010. 23:00
Arhivski fond najvažnije institucije u Dalmaciji


Ova je institucija ključna za provedbu modernizacijskih mjera u Dalmaciji, ona je ishodište političke i gotovo sve druge uprave. U sastavu Monarhije namjesništva su ključne institucije, između njih i Beča nema posrednika, kazao je dr. Marko Trogrlić


U povodu obilježavanja Dana grada Zadra Državni je arhiv u Zadru u četvrtak navečer priredio kulturni događaj u sklopu kojeg je predstavljena knjiga Dubravke Kolić, arhivistice zadarskog arhiva “Carsko kraljevsko namjesništvo u Zadru 1814. – 1918.” te otvorena izložba “Vedute, planovi i crteži iz fondova i zbirki Državnog arhiva u Zadru” autora Suzane i Denisa Martinovića, oboje arhivista zadarskog arhiva.
Knjigu Dubravke Kolić “Carsko kraljevsko namjesništvo u Zadru 1814. – 1918.” su, osim autorice, predstavljali dr. sc. Marko Trogrlić i prof. dr. sc. Stijepo Obad od kojih je potonji kratkim predavanjem ocrtao političke prilike u Dalmaciji od konca 18. stoljeća do svršetka Prvog svjetskog rata između ostalog kazavši:
– Autorica u svojoj knjizi obrađuje arhivski fond najvažnije institucije u Dalmaciji. Institucije koja predvodi modernizacijske procese u pokrajini. Očuvanje kolonatskih i kmetskih odnosa, apsloutizam i tuđinska vlast negativne su strane habsburške uprave u Zadru. Tek od 60-ih godina 19. stoljeća započinje u Dalmaciji doba sloboda, pa počinje rasti hrvatska nacionalna ali i, ne treba ju zanemariti, socijalna svijest. Koncem se toga stoljeća pojačava hrvatsko srpski sukob. Srbi u Dalmaciji nisu ništa drugo doli etnički Vlasi koje je Srpska pravoslavna crkva učinila Srbima. Na pomirenju će tih odnosa raditi prva, ne ova današnja – druga, Hrvatsko-srpska koalicija. Nažalost, među normalnim je Srbima uvijek bilo onih koji su provodili velikosrpsku ideju. Iz Prvog svjetskog rata Austro-ugarska je izišla kao gubitnik, pa je prestala postojati. I neka je! Puno nam je jada dala! Ona nam, prije svega, kao narodu nije dala sjediniti se, a znamo da u Europi svak želi svoju vlastitu državu. Raspadom se Monarhije raspadaju i njezine institucije, među njima i Carsko kraljevsko namjesništvo u Zadru, za kojima zbog njihovog profesionalizma mnogi danas žale.
Profesor se Trogrlić, inače dekan Filozofskog fakulteta u Splitu, u svom prikazu knjige usredotočio na Namjesništvo kao temeljnu instituciju Monarhije:
– Ova je institucija ključna za provedbu modernizacijskih mjera u Dalmaciji, ona je ishodište političke i gotovo sve druge uprave. U sastavu Monarhije namjesništva su ključne institucije, između njih i Beča nema posrednika. Do objavljivanja ove knjige obrađena su tri takva namjesništva u Monarhiji: namjesništvo u Trstu, Pragu i ono za Galiciju, a zahvaljujući Dubravki Kolić sada imamo sintezu dalmatinskog namjesništva. Mišljenja sam kako je u novom sustavu visokog obrazovanja premalo prostora posvećeno povijesti institucija, a mi profesori iz tog polja svojim studentima nismo mogli ponuditi, osim knjige o povijesti institucija Ivana Beuca, odgovarajuću literaturu. U tom je kontekstu ova knjiga važan iskorak. Ona nama povjesničarima otvara nove horizonte.
Autorica se, najzad, zahvalila predstavljačima i recenzentima te kazala kako je knjiga njezin prerađeni i dopunjeni magistarski rad iz arhivistike.
Osim predstavljanja knjige otvorena je izložba “Vedute, planovi i crteži iz fondova i zbirki Državnog arhiva u Zadru” o kojoj je jedan od autora Denis Martinović napisao: “Ovom smo izložbom nastojali pokazati javnosti ne samo likovne i grafičke prikaze koji se odnose na Zadar i njegovu okolicu u Dalmaciji kao cjelinu, već izložiti i bogati dio fundusa zbirki, koji se odnosi na lokalitete i gradove u Europi. Izložili smo dio gradiva koji sadrži planove europskih gradova, istaknutih građevina, arheoloških lokaliteta, neidentificiranih crkvi i zgrada, kao i dio natječajnih radova iz 20. stoljeća u Zadru koji nisu izvedeni, ali promišljanjima svojih autora predočuju jednu drugu moguću sliku i vizuru Poluotoka u Zadru.”
Koristimo priliku da vas sve pozovemo na uistinu jedinstvenu i izvrsno realiziranu izložbu koja će u izložbenoj dvorani Državnog arhiva u Zadru biti postavljena u sljedećim tjednima.