Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Gligorin sir najbolji na svijetu!

25.11.2010. 23:00
Gligorin sir najbolji na svijetu!


Sirana Gligora natjecala se u tri kategorije, u kategoriji ovčjih sireva, kategoriji tvrdih sireva i kategoriji novih sireva na svjetskom tržištu i u sve tri kategorije pobijedio je paški sir Ivana Gligore


Paški sir proizveden u „Sirani Gligora” iz Kolana, u vlasništvu Ivana Gligore postigao je svoj najveći uspjeh. Naime, na Svjetskom prvenstvu sireva u engleskom gradu Birminghamu paški sir „Sirane Gligora” osvojio je tri velike zlatne medalje.
– Izuzetno sam sretan zbog nagrada koje nismo mogli ni sanjati i to je vrhunac iznad kojeg se ne može dalje, to je najveće priznanje koje smo do sada dobili. Pozvali su nas i poslali smo sireve, ali ovakav uspjeh nismo očekivali, rekao je Ivan Gligora.
Nastup „Sirane Gligora” u Birminghamu tako se pretvorio i u svjetsku promociju paškog sira. Na Svjetskom prvenstvu sireva u Birminghamu natjecalo se 2. 600 sireva iz cijelog svijeta, a u stručnom sudu bilo je 150 stručnjaka, također, iz cijelog svijeta. Sirevi su se ocjenjivali bez etiketa, samo s brojevima, tako da članovi stručnog suda nisu znali čiji sir ocjenjuju. „Sirana Gligora” se natjecala u tri kategorije, u kategoriji ovčjih sireva, kategoriji tvrdih sireva i kategoriji novih sireva na svjetskom tržištu i u sve je tri kategorije pobijedio paški sir Ivana Gligore. No, to nije sve. Stručni sud je napravio listu najboljih svjetskih sireva i paški sir Ivana Gligore je uvršten među deset najboljih sireva na svijetu. Do sada je paški sir Ivana Gligore osvojio brojne medalje u Hrvatskoj i inozemstvu, a najveće priznanje bila je oznaka „Superior Taste” osvojena u Bruxellesu. No, Gligora navodi kako zlatne medalje osvojene na Svjetskom prvenstvu sireva imaju veće značenje.
– Do sada smo kao najviše priznanje imali „Superior Taste” kojeg smo dobili jer je to doista veliko priznanje za kvalitetu, međutim, „Superior Taste” je oznaka za prehrambene proizvode, a ovdje se radilo isključivo o natjecanju sireva i zbog toga je i uspjeh značajniji, rekao je Gligora.
Od ove godine „Sirana Gligora” radi u novom pogonu koji je dijelom izgrađen uz pomoć sredstava iz predpristupnih fondova Europske unije. Dok se Ivan Gligora bavi proizvodnjom sira upravljačkim poslovima u sirani bavi se njegov sin Šime.
– Izvanredno radi na upravljačkim poslovima tako da i u ovom jesenskom razdoblju prodajemo jednako kao i ljeti, kaže Gligora.
U „Sirani Gligora” uposleno je tridesetak radnika, a ove je godine proizvedeno 60 tona paškog sira.