Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Izbori u Pakoštanima, Dragama, Vrani i Vrgadi

25.11.2010. 23:00
Izbori u Pakoštanima, Dragama, Vrani i Vrgadi


Birat će se 28 članova vijeća MO, za što je predloženo čak 84 kandidata. Za jednu sjedalicu u vijeću MO, dakle, kandidirana su po tri kandidata. Građani će ih birati iz čak 12 kandidacijskih lista političkih stranaka, samostalno ili u koaliciji. Na ovim izborima, začudo, nema nezavisih lista


Uz predsjedničke izbore, izbore na  kojima se biraju saborski zastupnici, pa lokalne izbore –  izbor gradskih i općinskih vijećnika, za sve one koji nisu  znali postoje i izbori na kojima  se biraju vijeća mjesnih odbora. U nedjelju 28. studenoga na području općine Pakoštane održat će se izbori za  članove vijeća mjesnih odbora  za naselja Pakoštane, Drage,  Vrana i Vrgada.
Sedam članova
Općinski žitelji s pravom  glasa koje živi na području  općine birat će nova vijeća  mjesnih odbora koja će, bez  obzira na broj stanovnika na  području mjesnog odbora,  imati po sedam članova. U  gotovo svim vijećima mjesnih  odbora na području Republike Hrvatske ovisno o broju  stanovnika bira se pet, sedam,  devet pa i jedanaest članova  vijeća mjesnih odbora. Isti  broj vijećnika ima i otok naselje Vrgada s oko 250 prijavljenih stanovnika i općinsko središte Pakoštane s oko  2.200 stanovnika te Drage s  gotovo 900 stanovnika i Vrana  s oko 750 stanovnika, što je  svojevrsni hrvatski apsurd. 
Birat će se 28 članova vijeća  MO, za što su predložena čak  84 kandidata. Za jednu stolicu  u vijeću MO, dakle, kandidirana su po tri kandidata.  Građani će ih birati iz čak 12  kandidacijskih lista političkih  stranaka, samostalno ili u koaliciji. Na ovim izborima,  začudo, nema nezavisnih lista.  Najviše, njih pet, predloženo  je u Dragama, dok je tek jedna  kandidacijska lista istaknuta  za vijeće MO na Vrgadi i to  Hrvatska narodna stranka liberalni demokrati (HNS) nositelja liste Eredina Livića.  MO Vrgada gotovo da već u  nedjelju navečer može održati  svoju konstituirajuću sjednicu, sve je poznato.
Najneizvjesnije bit će u  Dragama gdje se za sedam  članova Vijeća MO-a kandidiralo čak 35 kandidata.
Liste
 Kandidacijske liste predložilo je pet političkih stranaka koje bi željele odlučivati o  sudbini Draga – HDZ nositelja  liste Jakova Vulina, HNS nositelja liste Zorana Barešića,  HSP nositelja liste Željka Barešića, HSP – dr. Ante  Starčevića, nositelja liste Zvonimira Stojanova i SDP nositelja liste Vatroslava Stojanova.
U MO-u Pakoštane svoje  kandidate predložili su: koalicija HDZ-HSP-HSS nositelja  Marka Meštrova, HNS nositelja Radmile Kazija, HSP – dr.  Ante Starčević nositelja Krunoslava Stojanova i SDP nositelja Dina Čudine. Za MO  Vrana bira se također sedam  vijećnika, a svoje kandidate  predložio je HDZ nositelja Mile Žutelije i HSP nositelja Josipa Desnice.
Od kad su prije nekoliko godina u politički život ponovno  uvedeni pandani nekadašnjih  mjesnih zajednica, mjesni odbori, svrha njihova postojanja u  ovakvom obliku zamišljena je  kao najjednostavniji, gotovo temeljni oblik lokalne samouprave, iz kojeg bi trebale kretati  inicijative i akcije za boljitak  svih građana. Općinsko izborno  povjerenstvo, političke stranke  i kandidati za mjesne vijećnike  pozivaju birače da iziđu na izbore, i na taj način izraze svoju  volju. O tome bi, doista, trebao  razmisliti svaki građanin, odvagnuti razloge izlaska na izbore, kako u nedjelju po završetku izbora ne bi nitko prigovarao da nije imao nikakvog  utjecaja na njihov tijek.
Biračka mjesta u nedjelju se  otvaraju u 7 sati ujutro i ostaju  otvorena do 19 sati, do kada se  uz predočenje osobne iskaznice može glasovati u svojem  mjesnom odboru, odnosno  mjestu svog prebivališta. Izborna šutnja je u subotu.