Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Još uvijek treba podsjećati na opasnost od mina!

25.11.2010. 23:00
Još uvijek treba podsjećati na opasnost od mina!


Hrvatska je jedna od 24 zemlje koje ne mogu slobodno raspolagati svojim prostorom. U 12 županija na području RH sumnjivo minsko područje iznosi oko 800 kilometara četvornih. Na području Zadarske županije trenutačno ima 61,8 kilometara četvornih minski sumnjiva prostora koji je obilježen sa 1.429 oznaka minske opasnosti, naglasila je Marta Kovačić iz HCR-a


U prepunom  atriju Osnovne škole Vladimir  Nazor u Škabrnji jučer je pod  pokroviteljstvom Hrvatske  elektroprivrede (HEP), a u organizaciji Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije  održana javna tribina “Život u  minskom okruženju”.
 Na tribini se uz polusatni  potresni edukativni film govorilo o zaostalom oružju iz  Domovinskog rata i opasnostima koje od mina vrebaju i  nakon 15 godina od završetka  Domovinskog rata.
– Županijska Udruga s projektom ‘Život u minskom  okruženju’ uspješno je prošla  ovogodišnji natječaj HEP-a. U  skladu s uvjetima natječaja,  udruge, klubovi i ustanove prijavili su 1.072 projekta. Hrvatska elektroprivreda je izabrala 178 projekata čiju provedbu sufinancira svojim donacijskim sredstvima. Među  njima i zadarski projekt ‘Život  u minskom okruženju’, u uvodnom slovu rekla je Ljubica  Krcić, predsjednica županijske  Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata.
Pored ravnatelja Rade Marinovića i učitelja na javnoj  tribini nazočili su škabrnjski  učenici viših razreda. Od dvadesetak pozvanih nazočio je  škabrnjski župnik don Boris  Pedić. Pozivu su se između  ostalih odazvali i Ivka Ćorić,  pomoćnica pročelnika županijskog Odsjeka za zaštitu, Jere Zurak, predsjednik županijske Udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a,  Rada Ivković iz županijske  Udruge udovica hrvatskih branitelja te Milorad Guzić uime  benkovačkog UHDDR-a i  HVIDR-e.
– Hrvatska je jedna od 24  zemlje koje ne mogu slobodno  raspolagati svojim prostorom.  U 12 županija na području RH  sumnjivo minsko područje iznosi oko 800 kilometara četvornih. Na području Zadarske  županije trenutačno ima 61,8  kilometara četvornih minski  sumnjiva prostora koji je obilježen sa 1.429 oznaka minske  opasnosti, naglasila je Marta  Kovačić iz HCR-a nakon što je  uputila učenike na korištenje  MIS portala HCR-a te im ukazala na to da i sami mogu  vidjeti na kartama gdje bi se  trebale nalaziti table koje upozoravaju na minsku opasnost.
Od kad je ustanovljen Hrvatski centar za razminiranje  (HCR), od 1998. godine u Zadarskoj županiji bilježi se 31  minski incident. Stradalo je 40  osoba, od čega njih 14 sa smrtnim posljedicama. Zadnji  smrtni slučaj zbio se početkom  godine između Musapstana i  Murvice, kad je stradao pirotehničar, a prije tri i pol  godine u Biljanima je poginuo  talijanski lovac.
– Sve analize pokazuju da  ljude i dalje treba podsjećati  na ovu opasnost. Želimo ukazati da problem postoji i nakon  15 godina od završetka Domovinskog rata te još uvijek  stradaju i civili i pirotehničari,  što govori da minska područja  još predstavljaju sigurnosni,  sociološki, psihološki, ali i razvojni problem na području  naše županije, ali i u cijele RH,  istaknula je Kovačić.
Prezentaciju minsko-eksplozivnih i ubojitih sredstava  održao je Zvonko Majdanić,  djelatnik protueksplozijske  zaštite u PU zadarskoj, za što  su škabrnjski učenici iskazali  izuzetno zanimanje.
U kulturno-umjetničkom  programu je nastupila zadarska plesna skupina Floorshakers, trenera i voditelja Antonija Krcića i Ante Dujića. Na  kraju javne tribine učenicima  su podijeljeni promidžbeni  materijali HCR-a i Udruge hrvatskih civilnih stradalnika  Domovinskog rata Zadarske  županije.