Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Ocjenjivanje u Polači, proglašenje pobjednika u Marini Kornat

25.11.2010. 23:00
Ocjenjivanje u Polači, proglašenje pobjednika u Marini Kornat


Na ovogodišnji sajam Vincro 2010. u Polači pristiglo je rekordnih 145 uzoraka vina za ocjenjivanje. U kategoriji buteljiranih za priznanja se natjecalo ukupno 45 vina pristiglih ne samo iz Zadarske županije, Dalmacije već i kontinentalne Hrvatske, sve do Iloka.
Po prvi put svoja vina na ocjenjivanje dostavili su i proizvođači iz susjedne Slovenije, Austrije i Bosne i Hercegovine, čime je Vincro, uz lokalno i nacionalno, zadobio i međunarodno značenje.
 Valja također istaknuti da su buteljirana vina i to po međunarodnoj skali (100 bodova) ocjenjivali verifiricirani enolozi. Prema izvješću Ante Grubišića, predsjednika ocjenjivačke komisije, bijelim buteljiranim vinima pripale su 4 zlatne, 5 srebrnih, 8 brončanih medalja i 3 priznanja za kakvoću. Ružičasta (roze) vina osvojila su dvije brončane, a među crnim vinima najbolja odnose 4 zlatne, 5 srebrnih, 4 brončane i 6 priznanja za kakvoću.
Otvorena vina koja su u postupku proizvodnje ocjenjivalo je 15 članova, mahom diplomiranih agronoma i poznavatelja vina. Predsjednik komisije Željko Katuša objavio je rezultate nagrađenih bijelih i crnih vina. Bijelima je pripalo 5 zlatnih, 3 srebrne, 3 brončane i 5 priznanja za kakvoću. Crna vina osvojila su čak 56 odličja, od čega 4 zlatne, 14 srebrnih, 19 brončanih i 19 priznanja za kakvoću. Među nagrađenima najviše je vinara iz Ravnih kotara.
Nakon ocjenjivanja u Polači ovogodišnji Vincro nastavlja se 27. studenoga u Marini Kornat u Biogradu gdje će, uz prigodan program, biti proglašeni pobjednici i dodijeljena priznanja za najbolja buteljirana i otvorena vina. Održat će se i okrugli stol o vinarstvu i vinogradarstvu na kojemu će savjetnik ministra za poljoprivredu dr. sc. Vinko Milat govoriti o stolnom grožđu i njegovom značenju za vinogradarstvo Dalmacije, dip. ing. Gordana Bosankić o registriranju vina, a prof. dr. sci Ante Kolega o marketingu vina s osvrtom na prodaju ravnokotarskih vina.
 Sa zanimanjem se očekuje i predstavljanje Prvog vinskog kalendara za 2011. godinu, poznatog agronoma mr. sc. Marijana Tomca.
Iz zabavnog dijela programa ove poljodjelsko-turističke priredbe organizatori i ove godine najavljuju Izbor vinske kraljice Zadarske županije i Noć šampiona u kojoj će posjetitelje zabavljati popularni Bepo Matešić.