Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Simić čitao sa ZaPis-ovcima

25.11.2010. 23:00
Simić čitao sa ZaPis-ovcima


Važno je i dobro zapravo ovo što vi imate, a to je živa književnost, ona je možda važnija i od samog izdavanja, zaključio je Roman pohvalivši nastojanje ZaPisovaca da ožive književnost u Zadru ističući kako nešto takvo u tom gradu do sada nije ni postojalo


Udruga neafirmiranih zadarskih pisaca “ZaPis” ugostila je na Dan grada Zadra i blagdan Sv. Krševana poznatog zadarskog pisca Romana Simića Bodrožića. Na jednoj od svojih redovitih književnih večeri u ateljeu Benini ZaPisovci su u goste doveli ne samo renomiranog književnika porijeklom iz Zadra nego i jednog od urednika nakladničke kuće Profil. Književna večer odvijala se uglavnom u stilu ZaPisovaca. Nakon čitanja priča Elvisa Serdara, Roberta Nezirovića, Igora Eškinje i Andree Malte i poezije Ivana Boška Habuša, Ive Barića, Andree Malte te nove članice ovog društva Tihane Gambiraža kratkom pričom predstavio se i Roman Simić Bodrožić.
Priča “Lisica” bila je naravno u Simićevu stilu, puna neke tajanstvene tuge s dubokim utiskom koji ostavlja na slušatelje. Oni koji su pročitali roman njegove supruge Ivane Simić Bodrožić “Hotel Zagorje” mogli su čuti snažnu poveznicu iako je Simić istaknuo kako je priča zapravo nastala nešto prije samog romana, ali da se zaista radi o njezinoj životnoj priči ispričanoj na njegov način.
– Ovo je zapravo Ivanina priča i meni je nije bilo lako ispripovijedati baš zato jer je tuđa. Morao sam biti naročito oprezan jer je to priča osobe koju volim i nisam je htio razočarati, ali isto tako nisam htio razočarati pisca u sebi, objasnio je Simić. Pitanja o priči, ali i pisanju, hrvatskom nakladništvu i piscima nastavila su se i iza čitanja u ugodnom druženju. S obzirom da su ZaPisovci nastali prvenstveno kako bi afirmirali književnost u Zadru i potaknuli izdavaštvo zadarskih pisaca tema koje se razgovor dotakao bilo je naravno i hrvatsko nakladništvo.
– S pozicije biznisa traži se novac, a s druge strane imidž. Nakladičke kuće izuzetno su nesklone rizicima. Bilo bi naravo idealno da imate kvalitetu, ali da se ona ujedno dobro prodaje. Ipak ako je pisac jako dobar što ne znači nužno i da će se prodavati u velikoj nakladi, on će ako je uporan uspjeti izdati. Važno je i dobro zapravo ovo što vi imate, a to je živa književnost, ona je možda važnija i od samog izdavanja, zaključio je Roman pohvalivši nastojanje ZaPisovaca da ožive književnost u Zadru ističući kako nešto takvo u tom gradu do sada nije ni postojalo.
Nakon ugodne književne večeri i razgovora druženje se nastavilo uz zajedničku večeru, a zauzvrat je dogovoreno gostovanje ZaPisovaca na jednoj od književnih večeri u Zagrebu koje vodi Simić. Uz završeno treće gostovanje na ovim književnim večerima, nakon Jurice Pavičića i Ante Tomića književna udruga “ZaPis” sve je bliže na svom putu da od neafirmiranih pisca postanu afirmirani. Slijedeća večer održat će se u prosincu, bez gostovanja, u starom poznatom sastavu.