Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sv. Kata oživjela bogatu prošlost Novigrada

25.11.2010. 23:00
Sv. Kata oživjela bogatu prošlost Novigrada


Ministarstvo je u obnovu crkve Sv. Kate uložilo pola milijuna kuna, a Općina Novigrad milijun kuna. Jučerašnji dan je bio iznimno važan za mještane općine Novigrad jer je blagoslovljeno i gradilište nove crkve u Paljuvu


Na proslavi  blagdana nebeske zaštitnice  Novigrada, sv. Katarine, zadarski nadbiskup msgr. Želimir Puljić blagoslovio je obnovljenu srednjovjekovnu crkvu Sv. Kate u Novigradu te  gradilište nove crkve u Paljuvu.
Nakon deset godina obnavljanja jučer su napokon otvorena vrata crkve Sv. Kate,  stare crkva iz 14. stoljeća koja  nije bila u liturgijskoj funkciji  120 godina.
Predvođeni nadbiskupom  msgr. Želimirom Puljićem,  brojni župljani su u svečanoj  procesiji krenuli s kipom sv.  Katarine iz župne crkve Porođenja Blažene Djevice Marije prema crkvi Sv. Kate.
– Zahvaljujem svima koji su  pomogli u obnovi ove crkve na  ponos svih naših župljana.  Hvala Miljenku Domjanu, Lepi Petri, Nenadu Rimaniću,  Jadranu Anzuloviću, Jagodi  Vlatković, Plamenku Anzuloviću i Petri Buterin, kazao je  načelnik Novigrada Joso Klapan.
Ministarstvo je u obnovu  crkve Sv. Kate uložilo pola  milijuna kuna, a Općina Novigrad milijun kuna.
Zajedno s franjevačkim samostanom Mala braća, Crkva  sv. Kate je sagrađena još 1393.  godine za vrijeme bana Butka  Kurjakovića. Srušili su je Turci  1571., nakon čega je obnovljena 1700. 1891. ponovno je  urušena, ovaj put zbog potresa. Nadbiskup je jučer  uručio ključ župniku don Pavi  Zubčiću da u njegovo ime otključa crkvu. Nakon 120 godina u nju je narod ušao na  svetu misu uz pjesmu dječjeg  zbora “Uđite s hvalama na  vrata”.
Nadbiskup je predvodio misu, a u propovijedi je istaknuo  veliki značaj crkve za mjesto.
– Slušajući stare domaće crkvene napjeve vas mještana,  shvaćam da ova crkva oživljava prošlost. Tu danas čujem  jeku vaših predaka, rekao je  nadbiskup te blagoslovio vodu, zidove i oltar.
Crkvu okružuje nedavno  uređen park mediteranskog i  ljekovitog bilja koji je, također, jučer službeno otvoren.  Prostori Crkve će se koristiti u  svjetovne svrhe, za kulturne  izložbe i koncerte te povremene liturgijske svečanosti.
Jučerašnji dan je bio iznimno važan za mještane općine  Novigrad jer je blagoslovljeno  i gradilište nove crkve u Paljuvu, koje je Općina Novigrad  darovala Zadarskoj nadbiskupiji. Crkva će se graditi pokraj  spomenika poginulim braniteljima i civilima iz Paljuva.
– Upravo ovdje gdje smo se  često okupljali u spomen naše  braće sagradit ćemo novu crkvu. Neka nas blagoslovi sv.  Kata i svi sveti da savijemo  leđa i zajedno nosimo teret  radova koji su pred nama, rekao je don Pave.
– Radujem se što isti dan  mogu blagosloviti mjesto koje  govori o dubokim korijenima  u Novigradu i ovo ovdje koje  govori o svemu što je u budućnosti pred nama i to upravo pokraj onih kojima  možemo zahvaliti slobodu što  molimo u miru, rekao je nadbiskup i blagoslovio teren.
Iako je gradilište nove crkve  još uvijek minski sumnjivo područje, kroz nekoliko dana će  se pregledati i razminirati i  radovi mogu početi.
– Najkasnije do 10. prosinca  će se ova čestica veličine od  preko 10.000 četvornih metara razminirati i gradnja će  započeti. To će koštati 80.000  kuna bez PDV-a, a financira se  iz državnog proračuna, rekao  je Josip Čerina, predstojnik  Podružnice HCR-a Zadar.
Gradnju crkve će financirati  Zadarska nadbiskupija i  Općina Novigrad, a projekt je  nominiran i na program Ministarstva regionalnog razvoja.


 MINISTARSTVO KULTURE DAJE JOŠ 100.000 KUNA




– Iznimna mi je čast biti na otvorenju ove crkve u Novigradu jer Ministarstvo kulture drži Novigrad na visokoj razini s obzirom na njegovo veliko povijesno i kulturno nasljeđe. Kulturni spomenici i crkve su baza za dobar život u jednom mjestu, a vežu se i na turizam i gospodarstvo. Ministarstvo kulture će u ovoj godini dati još 100.000 kuna za uređenje unutrašnjosti župne crkve Porođenja BDM, kako vjernici više ne bi morali slušati misu među skelama, rekao je Zoran Šikić, državni tajnik u Ministarstvu kulture.