Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

U općinama Kolan i Povljana bez zakupa poljoprivrednog zemljišta

25.11.2010. 23:00
U općinama Kolan i Povljana bez zakupa poljoprivrednog zemljišta


Na području općine Kolan nema ni metar poljoprivrednog zemljišta koje bismo mogli staviti u program raspolaganja, jer je zemljište ili u vlasništvu ili u posjedu privatnih osoba, a površine koje su u vlasništvu države obuhvaćene su Prostornim planom i one su građevinske za razne namjene, a najviše za sportske, rekreacijske i turističke sadržaje, pojašnjava Josip Zubović Pipe


Dok se u Pagu ovčari, maslinari i svi koji se žele baviti nekim oblikom poljoprivrede pripremaju za natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH, vadeći katastarske izvode i tražeći najprikladnije zemljište za koje će se natjecati, u općini Kolan ovčari i poljoprivrednici se nemaju za što pripremati jer Općina Kolan neće provesti natječaj za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta, kao ni Općina Povljana.
 – Na području općine Kolan nema ni metar poljoprivrednog zemljišta koje bismo mogli staviti u program raspolaganja, jer je zemljište ili u vlasništvu ili u posjedu privatnih osoba, a površine koje su u vlasništvu države obuhvaćene su Prostornim planom i one su građevinske za razne namjene, a najviše za sportske, rekreacijske i turističke sadržaje. Stoga nismo radili program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem jer nije bio ni potreban, rekao je načelnik Općine Kolan Josip Zubović Pipe.
Na području općine Povljana ima poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu koje bi se moglo obuhvatiti Programom raspolaganja, ali to se ipak ne može napraviti zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa.
– Nismo mogli izraditi Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem niti provesti natječaj jer je zemljište na području općine Povljana upisano kao vlasništvo Hrvatskih šuma, a na nekim česticama je kao vlasnik upisana nekadašnja Općina Pag. Zbog toga smo zatražili pomoć od Ministarstva poljoprivrede gdje nam je rečeno da treba provesti postupak upisa Republike Hrvatske kao vlasnika poljoprivrednog zemljišta i na tome radimo, rekao je načelnik Općine Povljana Ivica Pogorilić.
U paškoj gradskoj upravi je sve spremno za primanje ponuda koje će zainteresirani za zakup zemljišta dostavljati idućeg tjedna. Početna cijena zakupa je 200 kuna po hektaru za zemljište koje se nalazi na brdskom području, a 400 kuna za livade i oranice, a odluku o najpovoljnijem ponuđaču donijet će Gradsko vijeće Paga.