Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Zaštitnik Zadra od 12. stoljeća

25.11.2010. 23:00
Zaštitnik Zadra od 12. stoljeća


U povodu Dana grada Zadra Gradska knjižnica Zadar organizirala je predavanje “Sv. Krševan, zaštitnik grada” dr. sc. Pavuše Vežića. O samom predavču publiku je upoznao mr. sc. Ivan Pehar, ravnatelj Gradske knjižnice Zadar.
Pred punom Multimedijalnom dvoranom dr. Vežić je iznio nekoliko važnih momenata iz povijesti sv. Krševana, a potom je na nizu fotografija približio publici ovog sveca.
– Moram na samom početku naglasiti kako nemamo povijesnih izvora koji bi govorili o ovom svecu. Zacijelo je sv. Krševan jedna legendarna osoba, stvorena u kršćanstvu u prvim vremenima, istaknuo je dr. Vežić napominjući kako je vrlo rano zaživio kao svetac. Također, kazao je kako je bio rimski vojnik koji je prihvatio kršćanstvo, a mučenički je stradao početkom 4. stoljeća. Bio je uhićen u Rimu, otpraćen u Akvileju, gdje mu je odrubljena glava.
– Zaživio je vrlo rano kao svetac, te je kao takav štovan na mnogim mjestima. Njegov kult se širio na mnogim mjestima, ne samo na prostoru Italije, već i na ovim našim, kazao je Vežić istaknuvši kako se, kad je riječ o Zadru, sv. Krševan počinje štovati već u ranom srednjem vijeku. Prema povijesnim izvorima postoje dva mjesta posvećena sv. Krševanu, crkva i samostan na kojem se dandanas nalazi, te van Zadra, u Arbanasima, u obliku šesterolista.
– Od sedmog stoljeća možemo pratiti taj kult, a zaštitinik Zadra je od 12. stoljeća. Prema izvorima u pomorskoj bitci 1190. godine Zadar je pobijedio Mlečane, upravo po zagovoru sv. Krševana, te se od tada mijenjaju stvari, kazao je Vežić. Prilikom prikazivanja fotografija moglo se vidjeti kako se sv. Krševan negdje pojavljuje kao vojnik, a drugdje kao monah, kako ga u svojim spisima opisuje i Konstantin Porfirogenet.