Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Bronca za podesiva vrata

25.11.2011. 23:00
Bronca za  podesiva vrata


Supruga Dragica i ja predstavili smo izum – univerzalna podesiva vrata, te osvojili brončanu medalju. Za ovaj naš izum, ali i druge inovacije, zanimanje su pokazale velike svjetske korporacije što nam je bez sumnje potvrda da ono što radimo vrijedi, kazao je Nekić


Na najstarijem inovatorskom  sajmu u Nürnbergu u Njemačkoj bračni par Nekić iz  Biograda na Moru nije ostao  praznih ruku.
Na ovom sajmu, kako nam  je kazao Rade Nekić, sudjelovalo je 380 izlagača iz  Njemačke te iz 24 druge zemlje svijeta. Bilo je 776  izložaka, dok je sajam u četiri  dana trajanja razgledalo preko 40.000 posjetitelja. Ovogodišnji sajam IENA prema  statističkim pokazateljima jedan je od najuspješnijih u posljednjih deset godina.
– Prema mišljenju ocjenjivačkog suda izložene inovacije ovogodišnjeg sajma su  osjetno više kvalitete. Hrvatski inovatori na IENI ove su  godine sudjelovali 17. put, a  predstavili su 15 inovacija.  Ovogodišnje sudjelovanje hrvatske inovatorske sekcije  privuklo je pozornost izlagača, ali i poslovnih ljudi koji  su posjetili sajam. Moram naglasiti da su naše sudjelovanje na ovom prestižnom sajmu pomogli Hrvatska gospodarska komora i hrvatska Zajednica tehničke kulture. Supruga Dragica i ja predstavili  smo izum – univerzalna podesiva vrata, te osvojili  brončanu medalju. Za ovaj  naš izum, ali i druge inovacije, zanimanje su pokazale  velike svjetske korporacije  što nam je bez sumnje potvrda da ono što radimo vrijedi. Iako o tome još ne želimo javno govoriti, neke od  naših inovacija prošle su potrebna testiranja i nalaze se  pred samim otkupom, kaže  Nekić.
Kao što je već poznato u  svibnju ove godine bračni par  Nekić darovao je 199 svojih  izuma, no to, nažalost, nije  rezultiralo očekivanim razumijevanjem i podrškom, a niti  odgovarajućom medijskom  pozornošću.
– Naravno da nismo zadovoljni statusom koji imamo u  gradu, a i šire. Nerado moramo prodavati svoje inovacije izvan naše zemlje, kaže  nam Nekić.
Nagrade osvojene samo u  ovoj 2011. godini govore same za sebe. Na splitskoj Maslini tri zlata, zlatna medalja  za maslinovo ulje te dvije  zlatne plakete za najbolji  proizvod od maslinovog te  aromatiziranog ulja. Na Zadar suvenir-festu – Grand  prix kao proizvođač suvenira,  tri zlatne medalje za komplete ulja, tri srebrne za ručno  oslikane boce i drvene kutije  te dvije bronce za pripravke  od bilja. Tu su i nagrade  UIZ-a, gdje je Rade Nekić  dobio zlatnu povelju, a njegov PT obrt zlatnu plaketu.  Sam Nekić proglašen je inovatorom godine te je postao  vlasnik statue Udruženja inovatora Hrvatske, na što je posebno ponosan. U Ženevi dobiva broncu za univerzalna  vrata i posebno priznanje Ministarstva znanosti Rumunjske. U Splitu na Inovacijama  Dalmacije srebrna medalja za  inovaciju podesiva šahta, slijede nagrade u Slatini, potom  Zagrebu gdje prima Red Danice Hrvatske s likom Nikole  Tesle, potom bronca, srebro i  zlato u Iloku, Bečeju, Čelarevu te Bukureštu. Sa zagrebačke Arce vraćaju se sa srebrnom medaljom dobivenom  za kuću prirodne izvrsnosti te  drugima koje je sve gotovo  nemoguće nabrojiti.
– Postavlja se pitanje što  bismo mi još trebali napraviti  da bi nas se uvažavalo i odnosilo prema nama onako kako bi trebalo na osnovi rezultata koje smo postigli, pita  se Rade Nekić, nezadovoljan  tretmanom u vlastitoj sredini,  ali i državi uopće, jer, kako  kaže, mladi i obrazovani  mozgovi više nego ikad odlaze iz zemlje, a to nikog posebno ne zanima.