Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Dodijeljeno 45 “pomorskih” stipendija

25.11.2011. 23:00
Dodijeljeno 45 “pomorskih” stipendija


Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Mario Babić potpisao je jučer u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru ugovore o stipendiranju 12 studenata Pomorskog odjela na Sveučilištu u Zadru i 32 učenika Pomorske škole Zadar. Stipendije redovitim studentima preddiplomskog sveučilišnog studija nautičkog i brodostrojarskog te učenicima nautičkog, brodostrojarskog i ribarsko-nautičkog smjera dodjeljuju se šestu godinu za redom, sve u cilju poticanja upisa učenika i studenata na pomorske škole i fakultete i unapređenja pomorstva.
Stoga je kapetan Babić podsjetio da je davno prije Bolonjskog procesa, diploma koju su sticali hrvatski pomorci vrijedila na svim brodovima na svijetu. Ona će vrijediti i u buduće, a prodekanica zadarskog sveučilišta Dijana Vican rekla je da bi obrazovanje pomoraca moglo postati hrvatski izvozni brand. Ovim projektom omogućava se hrvatskim pomorcima zapošljavanje na domaćim brodovima, a brodarima se pomaže u osiguranju kvalitetnog kadra. Naime, izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika kao uvjet za dobivanje poreznih olakšica brodarima, propisan je ukrcaj određenog broja pripravnika.
– Hrvatski porezni obveznici stipendiraju danas 750 studenata i učenika za što su izdvojili 17,5 milijuna kuna. To je najbolje investiranje u pomorstvu, isplativije od onog u bropdve i luke. Bez obziar na stupanja tehnologije, ljudski faktor je odlučujući za upravljanje brodom, posebice danas, kad samo jedan tanker može zagaditi cijeli mediteran, rekao je državni tajnik Mario Babić dodajući kako su prije dvije godine rješena pitanja zdravstvenog i mirovinskog osiguranja za sve hrvatske pomorce bez obzira pod kojom zastavom plove.
Učenička mjesečna stipendija iznosi 800, a studentska 1.200 kuna, koju stipendisti primaju tijekom redovitog školovanja ili studiranja, uz uvjet da nakon završetka obrazovanja plove na hrvatskim brodovima u trajanju primanja stipendije. U istom trenutku kad i u Zadru, stipendije Ministarstva mora primilo je oko 520 učenika i studenata pomoraca, a za školsku i akademsku godinu 2011./12. bit će dodijeljeno ukupno 204 stipendije, od čega 151 učenicima i 53 studentima.
Studentima i učenicima prigodnim rječima su se obratili i zadarski župan Stipe Zrilić, ravnatelj Pomorske škole Svetko Perković, te voditelj Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru Toni Bjelić.