Onkološkim bolesnicima nužna psihoterapija

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Filip BRALA
Irena Bezić istaknula je kako pacijente često muči pitanje "zašto baš ja"

oktorica psihologije i jedna od vodećih hrvatskih stručnjaka na području psihoterapije i kliničke psihologije Irena Bezić, u četvrtak je u Gradskoj knjižnici Zadar održala predavanje pod naslovom "Psihološki zaštitni faktori kod akutnih leukemija i malignih limfoma" koje je proizišlo iz njezina doktorata "Protektivni i opterećujući čimbenici kod akutnih leukemija i malignih limfoma u uvjetima ratom uvjetovanog kroničnog stresa".

Predavanje prof. dr. Bezić organizirali su Liga za borbu protiv raka Zadar i Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru.

Emocionalni indikatori

Kako je istaknula prof. dr. Bezić, suočavanje s bolešću vrlo je težak proces ne samo za oboljele osobe, nego i za njihove obitelji, a najteže je upravo ljudima koji su onkološki bolesnici.

- Onkološki bolesnici primarno su pacijenti onkologije, no njima je potrebna i psihološka pomoć. Budući da su oni bolnički pacijenti, a medicina je primarno orijentirana na patogenezu, nažalost, u njihov bolnički proces liječenja psiholozi nisu izravno uključeni. Ipak, psihoterapija je vrlo važna u tom procesu suočavanja s bolešću kao i tijekom cijelog procesa liječenja, bez obzira na ishod bolesti, rekla je između ostalog prof. dr. Bezi te naglasila kako je i sama godinama radila i istraživala ovo područje kliničke psihologije.

- Psihološki zaštitni faktori zapravo su resursi, odnosno prirodne, nekada i situacijski promjenjive crte osobnosti u sučeljavanju s bolešću. Direktan način odvija se preko emocionalnih indikatora, a indirektan preko izbora zdravog načina ponašanja. Strah i depresivnost vrlo često prate onkološke bolesti, a upravo je zadatak psihologa da oboljelima pomognu smanjiti simptome takvog ponašanja. No, to nije tako jednostavno. To su kompleksna pitanja, pitanja života i smrti, rekla je Bezić i pojasnila kako je psiholog taj koji pacijentu treba pomoći u jačanju resursa, odnosno zaštitnih faktora.

Stresna saznanja

- Neizvjesnost je jedan od najtežih osjećaja koje proživljavaju onkološki bolesnici. Kombiniraju se priče drugih oboljelih, onoga što im liječnik kaže i na kraju, osobno iskustvo oboljelog. Pomisao da smo danas tu, a da nas već možda sutra neće biti, suočavanje s tom neugodnom istinom zaista je bolno. Još gori osjećaj je samoća. Iako pacijente posjećuju članovi obitelji i prijatelji, a oko njih je stalno i bolničko osoblje, oni su sa svojom bolešću sami, rekla je prof. dr. Bezić.

Osim pitanja o životu i smrti, odnosno smislu života, pacijente često muči i pitanje "zašto baš ja", jer kako je pojasnila predavačica, leukemija nije baš česta i svakodnevna bolest, a osim toga može se dijagnosticirati isključivo pregledom krvi.

- Mnogi ljudi sasvim slučajno saznaju da su oboljeli od leukemije. Sjećam se jednog čovjeka koji je trebao uzeti 'bolovanje' jer je imao posla u vinogradu. Njegov ga je liječnik uputio na rutinski pregled krvi, a potom mu je dijagnosticirana leukemija. Takva saznanja su iznimno stresna za oboljele, a u tom trenutku psihološka pomoć igra veliku ulogu, rekla je prof. dr. Bezić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno