Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Premuda” budi nostalgična sjećanja

25.11.2011. 23:00
“Premuda” budi nostalgična sjećanja


“Premuda” sada ima 54 godine, sagrađena je daleke 1957. godine i još uvijek uredno održava linije između Šibenika i njegovih otoka. Trenutačno plovi na zadarskom području, jer zamjenjuje brod “Laru”


Nakon dužeg  vremena u Zadar se vratio  brod “Premuda”, jedan iz nekada brojnoga sastava Jadrolinijinih tzv. klasičnih linijskih brodova. Jedini koji su  do prije petnaestak godina  održavali putničke linije između gradova na kopnu i hrvatskih otoka, pa tako i zadarskih.
Zadrani, osobito otočani  se s nostalgijom sjećaju nekadašnjih brodova poput  “Tuzle”, “Takova” i “Trogira”,  ali i drugih starih dobrih brodova kojima su putovali s  otoka u Zadar i obrnuto. Podsjetimo, “Tuzla” je zapravo  danas “Premuda”, “Takovo” je  “Ilok”, a “Trogira” više nema,  Jadrolinija ge je prodala i potom je dospio u staro željezo.  Bili su to dobri, ali stari, pa i  prastari brodovi, održavani,  ali putnici se ipak nisu osjećali ugodno za nevremena,  jer su ti ploveći “starci” imali i  preko 50 godina i ponekad su  doslovno samo krpani.
“Premuda” sada ima 54 godine, isto kao i dva preostala  spomenuta broda, svi su sagrađeni daleke 1957. godine  u domaćem brodogradilištu  Uljanik. Dakle, “Premuda”  još uvijek uredno održava linije između Šibenika i njegovih otoka. Trenutačno plovi na zadarskom području jer  zamjenjuje brod “Laru”, koji  je na redovitom godišnjem  remontu. Znači da održava  liniju Zadar – Iž – Rava i  Zadar – Zaglav – Sali.
Inače, putnici ističu da je  brod “Premuda” vrlo dobro  održavan, da su mu putnički  prostori uredni, poput brodskoga salona koji je novouređen i lijepo namješten. Vjerojatno su dobro održavani i  ostali važni dijelovi staroga  broda. Osim toga, napominju  da se ponekad više vole voziti  ovim starim i sporim brodom  nego brzim katamaranima.  Razlog je u tome što se klasičnim brodovima mogu istodobno prevoziti putnici i  tereti, dok se u katamaran  ulazi tek s jednom ili dvije  torbe, “kao da smo u grad  došli samo na pijacu”, kako je  nekidan rekla jedna Veloiška,  nakon što se iskrcala na zadarsku rivu.