Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Provedeno 75 terenskih provjera opravdanosti bolovanja

25.11.2011. 23:00
Provedeno 75 terenskih provjera opravdanosti bolovanja


U 2011. godini do sada je u Zadarskoj županiji obavljeno 75 terenskih provjera opravdanosti bolovanja, a te su kontrole proveli ovlašteni kontrolori HZZO-a. Nitko od liječnika nije sankcioniran vezano za slučajeve bolovanja, kažu iz HZZO-a


Ovih dana na  snagu je stupio novi Pravilnik  o kontroli bolovanja, a njime  su pobliže utvrđene faze i nadležnosti vezane uz kontrolu  bolovanja. koja se inače provodi još od 2009. godine.
– Pravilnik o kontroli bolovanja je donijelo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi na temelju čl. 33 Zakona o  obveznog osiguranju. Pravilnikom se pobliže utvrđuje  način i proces obavljanja kontrole bolovanja koji obavljaju  ovlašteni liječnici u ordinacijama izabranog liječnika  primarne zdravstvene zaštite  opće/obiteljske medicine. Tijekom cijele godine provode  se redovne kontrole, a prema  potrebi i izvanredne, na primjer, na temelju pisanog zahtjeva poslodavca za kontrolu  opravdanosti bolovanja radnika. Spomenuti način kontrole provodi se od 2009. godine, a ovaj je pravilnik samo  pobliže utvrdio faze i nadležnost vezane za kontrolu  bolovanja, izvijestili su nas iz  HZZO-a, dodajući da su prije  stupanja na snagu ovog pravilnika, pravna osnova za  provođenje kontrola bolovanja bili Pravilnik o ovlastima i  načinu rada ovlaštenih liječnka i liječničkih povjerenstava HZZO-a te Pravilnik o  ovlasti i načinu rada kontrolora HZZO-a.
Navedenim Člankom 33.  Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju propisano je da nadzor nad korištenjem bolovanja, sukladno odredbama toga Zakona i  propisa donesenih na temelju  njega, obavlja Hrvatski zavod  za zdravstveno osiguranje.  Poslodavac osiguranika od  HZZO-a može zahtijevati  kontrolu opravdanosti bolovanja za sve vrijeme trajanja  bolovanja osiguranika. Samo  ove godine u Zadarskoj županiji je zabilježeno 44.769  slučajeva bolovanja.
– Osiguranici najčešće na  bolovanje odlaze zbog bolesti  lokomotornog sustava i kardiovaskularnih bolesti. U  2011. godini do sada je u Zadarskoj županiji obavljeno 75  terenskih provjera opravdanosti bolovanja, a te su kontrole proveli ovlašteni kontrolori HZZO-a. Nitko od liječnika nije sankcioniran vezano za slučajeve bolovanja,  kažu iz HZZO-a.
Željko Gumzej, liječnik  obiteljske medicine i član izvršnog odbora Koordinacije  liječnika obiteljske medicine  (KoHOM), kazao je da se navedenim pravilnikom praktički ne mijenja ništa, osim  što će pritisci na liječnike obiteljske medicine biti još veći.
– Prosudbe za sva kratkotrajna bolovanja ostaju vrlo  subjektivne, jer dijagnostika  u polikliničko-konzilijarnoj  zaštiti može se čekati mjesecima, pa i godinama. Ništa  se ne mjenja ako tražimo objektivnost nalaza, jer bez dijagnostike mi ne možemo dati objektivnu procjenu.  Uglavnom, sve se svodi na to  da bi ljudima trebali skidati  bolovanja, bar prema administraciji. Problem je i nedostatak liječnika, jer opreme  ima. Recimo, u Općoj bolnici  Gospić postoji magnetna rezonanca koju nema tko očitati jer nema specijalista, ali  ima administracije, kaže  Gumzej.
Znači, pozornost bi trebala  biti usmjerena na pravovremenu dijagnostiku, što bi pomoglo i pacijentu i liječniku.  Administracije, prema svemu  sudeći, imamo i više nego je  dovoljno.