Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Tko je slijedio stručnjake i u ovoj godini dobio je dobro vino

25.11.2011. 23:00
Tko je slijedio stručnjake i u ovoj godini dobio je dobro vino


Danas s početkom u 18 sati u marini “Kornati” u Biogradu na Moru, održat će se završni dio ovogodišnje manifestacije VINCRO Polača 2011. Ovo je petnaesti po redu VINCRO, koji je započeo kao smotra mladih ravnokotarskih vina i tradicionalno se održavala u vrijeme Svetoga Martina. U protekle dvije godinae smotra je izrasla u prvi međunarodni vinski sajam na području Zadarske županije pod nazivom VINCRO, na kojem su sudjelovali vinogradari i vinari ne samo iz svih krajeva Hrvatske, nego i iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Austrije i Mađarske. Organizirani su i znanstveno stručni skupovi o marketingu i prodaji vina, kao i izložbeno-prodajni sajmovi ruralnih proizvoda Zadarske županije i drugih hrvatskih regija, i onih iz susjednih zemalja te mnoge druge popratne marketinške i zabavne aktivnosti.
Povratak korijenima
Ove je godine program postavljen nešto drugačije u odnosu na prethodne dvije, pri čemu je svakako najvažnija razlika da se ocjenjuju isključivo otvorena i buteljirana vina proizvedena na području Zadarske županije. VINCRO se tako na svojevrstan način vratio svojim korijenima.
O svemu ovome je bilo govora na ocjenjivanju otvorenih vina koje je u utorak održano u Općini Polača, gdje je ocjenjivače i goste pozdravio načelnik Općine Polača, Viktor Prtenjača.
– Nakon dva, odnosno tri sajma, mi smo se vratili korijenima i ocjenjujemo ove godine samo vina s prostora Zadarske županije. Razloga za to je puno i mi držimo da je to dobna potez. Organizacijski odbor je dugo vagao hoće li ići sa sajmom ili se vratiti ocjenjivanju vina kao što je to bilo desetak-dvanaest godina prije ovih nekoliko sajmova koje smo mi imali, istaknuo je Prtenjača i kazao da je za ocjenjivanje otvorenih vina pristiglo petnaest uzoraka bijelih i četrdeset dva uzorka crnih vina. U samom postupku ocjenjivanja ove godine također bilježimo neke izmjene.
Posebni ocjenjivački kriteriji
– Naša je želja da od ovih petnaest vina napravimo eliminaciju pet vina, a da ostane deset vina, koja će sutra vinolozi ocijeniti ponovno i da bismo tako izbjegli ikakvu mogućnost da smo možda napravili neku pogrešku. Razloga za to je nekoliko, a jedan je od tih što je u zadnjih nekoliko godina bilo vinara koji nisu bili zadovoljni rezultatima prosudbe komisije. Svjedoci ste mi svi da se ni jedan trenutak nikakvim svojim postupkom nisam pokušao miješati u bilo kakvu sumnju i da nisam pokušao utjecati da se nekog od vinara izvan vaše prosudbe nagradi ili eliminira. Da bismo nastavili potvrđivati tu našu časnu prosudbu i poštenje, upravo zato ćemo sutra enolozima dati da i oni procijene i ono što ste večeras vi procijenili, kazao je Prtenjača i nastavio:
– Pratimo svi događanja koja nas diraju kroz naš život, a to su i recesijske mjere koje su zahvatile sve pa tako i nas. Tako i mi ove godine s najmanje pompe pokušavamo da se ova degustacija održi i da pritom održi svoj kvalitetni nivo, naglasio je načelnik Prtenjača zahvalivši posebno članovima ocjenjivačke komisije, osobito onima koji sudjeluju na ovoj manifestaciji od prvoga dana. Prtenjača se također osvrnuo na još neke pojave vezane uz ovu manifestaciju:
– Predizborno je vrijeme i nije samo jedna stranka u Polači. Tu je nekoliko stranaka koje su se aktivno uključile u predizbornu kampanju i morali smo tražiti termine da nam se to ne poklopi i preklopi i da nam se na neki način ne pripišu neki atributi koje mi ne zaslužujemo. Ovo je degustacija vina i mi ne želimo da bude politizirana, a vi ste svjedoci da nije. Živi svjedoci najbolji su pokazatelji i najbolje promiču istinu, jer ste svjedoci da to nikad nismo činili. Makar na nekidirektan način, a indirektno se ne može nikome zamjeriti jer kad pripadate jednoj opciji koja čitav niz godina surađuje s određenim opcijama, pojedincima i grupama ljudi, gotovo da je nemoguće iskorijeniti do kraja taj predznak. Mi se isto trudimo i činimo sve napore da ova manifestacija ne bude politizirana. I nije politizirana i neće biti, poručio je Prtenjača i dodao:
Vina manje nego lani
– Nešto je manje vina nego prošlu godinu. Nekoliko je razloga za to. Pojedini vinari su pokazali svoju taštinu. Naime, ako nisu pobijedili, a oni su zamislili da je njihovo vino najbolje, oni više neće donositi vino. Mislim da to nije korektno. Ima i drugih razloga: znate da je Sabatina u zadnjih šest-sedam godina dva puta bila u Zadru, a to je ipak jedna manifestacija koju mi niti želimo niti možemo zasjeniti ili ugroziti. Sabatina je manifestacija drugačijega karaktera i nivoa i ljudi su došli do određenoga zasićenja. Održava se i Vinfest Benkovac, koji nije bio kad je ovdje počelo, pa zatim lokalna natjecanja, u Zadru, Nadinu i slično. Ipak, ovo je prva degustacija vina nakon rata, iza nje su bili Stankovci i dugi niz godina nije bilo ništa. Hvala bogu da ih sada ima više, ali očito je da dolazi jedno novo i dolaze neki novi kriteriji, istaknuo je Prtenjača koji je zahvalio Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja koje je potpomoglo manifestaciju s mnogo skromnijim sredstvima nego prijašnjih godina, tako da se ovogodišnji VINCRO financira skoro isključivo iz sredstava same Općine Polača.
Inače, ove godine su Prosudbeno komisiju za otvorena vina činili: Darko Kovačević, Stipe Đuzel, Ivica Kostović, Ivan Stagličić, Zvonimir Vlatković, Nenad Marčina, Nikolina Paleka, Ivan Bilić, Zlatko Kaštelanac, Ivica Vrankulj, Dean Crnošija, Zoran Pantalon, Ante Kolega i Marijan Tomac kao predsjednik komisije, koji se nakon ocjenjivanja osvrnuo na ovogodišnju ponudu otvorenih vina.
– Možemo reći da su vina s obzirom na godinu – takva kakva su. Imamo vina gdje se zbilja omogućilo da se hladilo, i kod bijelih i kod crnih, i da su se stavljali kvasci pa sve do onih koja zbog visokih šećera nisu do kraja fermentirala i ostala su slatka. Možemo reći da je ove godine jedno šarenilo vina i imat će vinari puno problema do ljeta. Ili kako je profesor Kolega kazao, sva će vina biti dobra do Božića, ali katoličkog. Ni možemo reći i da se u ovakvim ekstremnim godinama vidi i što to znači potpuno se posvetiti vinu, kazao je mr. Tomac koji je naglasio da bez kvasaca i hrane za kvasce te hlađenja, osobito s ledom dobivenim iz dušika, na žalost nema uspjeha. Tko je iskoristio sve te mjere, mogao je dobiti makar solidno vino i u ovakvoj godini.
Napredak bijelih vina
Svoje dojmove je okupljenima prenio i gost iz Imotskoga Stipe Đuzel koji već tradicionalno sudjeluje u radu prosudbenih komisija u Polači:
– Prvo, ima puno manje H2S-a nego lani, a to znači da su ljudi dohranjivali moštove i poslušali su savjete. Druga mi je senzacija da dosta bijelih vina ima naglašene ukupne kiseline, što je vjerojatno uzrokovano sušom, tako da će teško ovakve kiseline ostati ovako visoke uz ovako visoke alkohole. Čini mi se da su sva vina senzacijski bila 13,5 – 14,5, kazao je Đuzel, upozorivši na fenomen prisilne zriobe koji se ove godine javljao, tako da su se sladori u biti koncentrirali gubitkom vode, a ne normalnim putem. Prema njegovu mišljenju, ipak je ove godine ostvaren napredak u bijelim vinima, jer ih je lani odbacio mnogo više nego sad.
Svoj komentar ovogodišnjih otvorenih vina na ocjenjivanju u Polači dala je i dipl. ing. Nikolina Paleka:
– Možemo probrati jedno 4-5 vina koja su bila dobra. Ono što sam ja u ovoj godini pratila, bilo je stvarno dosta problematičnih situacija. Godina je bila teška, zahtjevna za vinare i u podrumima je bilo svega i svačega: visokih temperatura, ranije i prisilne zriobe i visokih šećera. Za vina koja smo odbacili problematika je uglavnom bila: nečisto posuđe, drvo, hlapljive kiseline, ostaci šećera i onda problemi. Uglavnom će na ostatak takvog šećera doći octena bakterija, jer ostatak šećera će teško ići u alkohol, on bude napadnut octenom bakterijom, ide u hlapljivu kiselinu i tad nastaju problemi. Sumporovodika ove godine nije baš bilo, istaknula je Paleka i dodale da su ove godine vinari bili upozoreni na teške klimatske prilike i upućeni su na dohranu dušičnim hranjivima. Oni koji su te savjete poslušali, dobili su dobra vina.
Komisije za ocjenjivanje otvorenih i buteljiranih vina obavile su svoj posao u utorak u srijedu, a večeras će se s početkom u 18 sati u marini “Kornati” u Biogradu svečano otkriti imena ovogodišnjih pobjednika.