Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Predbožićna akcija za topli obrok najsiromašnijoj djeci

Autor: Velimir Brkić

25.11.2012. 23:00
Predbožićna akcija za topli obrok najsiromašnijoj djeci

Foto: Velimir BRKIĆ



Predbožićno razdoblje vrijeme je za radost i darivanje. Kada nam je najteže, kada ne znamo kuda bi pitali za pomoć, kada nam sreća okrene leđa i ne može nam nitko pomoći, onda treba skupiti redove i pokazati da je najveća snaga u malim ljudima – nesebičnim, odlučnim i sretnim, blagoslovljenim božjim talentom darivanja i ljubavi prema bližnjem, ističe Lončar Surić


Dječji vrtić “Zvončić” iz Poličnika na inicijativu pedagoginje Andrijane Lončar Surić i uz podršku ravnateljice Marijane Barić i njene zamjenice Mire Marinović, u subotu 1. prosinca, u sportskoj dvorani OŠ Poličnik s početkom u 17 sati organizira veliku Božićnu humanitarnu manifestaciju čiji će se sav prihod donirati dobrotvornoj udruzi “Marijini obroci”.
Projekt su poduprli Osnovna škola Poličnik, pekarnica “Sto mrvica”, Udruga “Žena” i Zbor sv. Cecilije. Generalni pokrovitelj je Općina Poličnik, dok je Zadarski list medijski pokrovitelj.
– Dobrotvorna udruga “Marijini obroci” dio je međunarodnog projekta Mary’s Meals koji u najsiromašnijim zemljama svijeta u školama osigurava svakodnevno topli obrok za djecu. Većini te djece to je ujedno i jedini obrok u danu. Marijini obroci trenutačno hrane više od 650.000 djece u 16 najsiromašnijih zemalja svijeta, kazala je Andrijana Lončar Surić.
“Marijini obroci” Hrvatska, zahvaljujući svojim donatorima i podupirateljima, imaju šest otvorenih školskih kuhinja – tri u Malaviju, jednu u Ekvadoru i dvije u Beninu. U njima se trenutačno hrani gotovo 6.500 djece. Za mnogu djecu “Marijini obroci” su jedini obroci koje dobiju.
Dovoljno 75 kuna po djetetu
– Mnoga od te djece nisu mogla ići u školu jer su morala tražiti posao ili naći neki drugi način da se prehrane. Topli obrok za njih znači da mogu, ne samo preživjeti, već i učiti, napredovati i zajedno sa svojim obiteljima imati nadu u bolju budućnost. Već sa 75 kuna može se nahraniti jedno dijete u školi tijekom cijele godine, navodi Andrijana.
Djelatnice vrtića u Poličniku i područnog u Briševo-Murvica govore da su u njihovim i u našim životima djeca najveće blago, pravi anđeli.
– Predbožićno razdoblje vrijeme je za radost i darivanje. Kada nam je najteže, kada ne znamo kuda bi pitali za pomoć, kada nam sreća okrene leđa i ne može nam nitko pomoći, onda treba skupiti redove i pokazati da je najveća snaga u malim ljudima, nesebičnim, odlučnim i sretnim da su blagoslovljeni božjim talentom darivanja i ljubavi prema bližnjem, ističe Lončar Surić.
Hrvatska udruga “Marijini obroci” osnovana je u srpnju 2009. godine sa željom da barem djelić solidarnosti koju je Hrvatska osjetila u najtežim trenucima vrati onima kojima je to sad najpotrebnije. Misao koja vodi rad udruge je da svi mogu pomagati.
– Radujem se ovom projektu, jer puno možemo naučiti od najmlađih članova našeg društva, da biste nešto učinili protiv gladi u svijetu, ne morate biti moćni političari, bogataši ili rock-zvijezde. Mala djela ljubavi svake osobe i dobrovoljni prilozi mogu spasiti i promijeniti mnoge živote nabolje, naglašava.
 Obrok u školi
U kulturno-zabavnom programu u školskoj-sportskoj dvorani nastupat će KUD-ovi Carza iz Poličnika i Kanica iz Briševa, klapa Korporan i njihovi prijatelji. Na prodajnim štandovima različitih udruga s prigodnim božićnim sadržajima naći će se adventski i ukrasni vijenci, aranžmani, božićne čestitke i božićni ukrasi, božićni kolačići i ostalo.
– I vaša mala djela ljubavi i dobrovoljni prilozi kupnjom nekih sadržaja koje su s mnogo ljubavi djeca izradila, mogu spasiti i promijeniti mnoge živote nabolje. Kako i ne bi kada je došlo iz čistih srca pravih anđela. Postanite dio ovog jednostavnog rješenja za glad u svijetu!, pozivaju djelatnice Dječjeg vrtića “Zvončić”.
Danas više ljudi umire od bolesti povezanih s glađu nego od side, malarije ili tuberkuloze zajedno. Gladna djeca razmišljaju o preživljavanju, a ne o odlasku u školu iako ih upravo obrazovanje može osloboditi siromaštva u kasnijem životu.
– Ideja je vrlo jednostavna. Pružiti jedan topli obrok dnevno najsiromašnijoj djeci i to upravo u školi, stoga ovaj projekt nije fokusiran samo na dijeljenje hrane gladnoj djeci diljem svijeta, nego ujedno i omogućava djeci da pohađaju školu i budu obrazovani, objašnjavaju.
Cijeli projekt se uvelike oslanja na donatore i podupiratelje koji sa 75 kuna godišnje mogu nahraniti i školovati jedno dijete. Razlog ovako niske cijene leži u činjenici da se hrana proizvodi lokalno, kupuje na veliko, a cijeli program vode volonteri što doprinosi zadržavanju vođenja troškova na minimalnoj razini.
– Majka Terezija je jednom je rekla: ‘Ako ne možete nahraniti stotinu ljudi, nahranite jednog čovjeka’. Vaša djela ljubavi i mali dobrotvorni prilozi mogu spasiti i promijeniti mnoge živote na bolje, zaključila je Andrijana Lončar Surić.