Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

SDP razočaran, HNS uvrijeđen – tko je iskren?

Autor: Jasmin Klarić Dražen Ciglenečki,

25.11.2012. 23:00
SDP razočaran, HNS uvrijeđen – tko je iskren?

Foto: PIXSELL



Potpredsjednica Vlade i SDP-a Milanka Opačić, suprotno HNS-u , tvrdi da tadašnji prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, nije imao prigovora i da je jedini koji je imao primjedbi bio premijer Milanović, inzistirajući da porez ne bude viši od komunalne naknade


Iako se veći dio jučerašnjeg dana činilo da se sukob SDP-a i HNS-a oko poreza na nekretnine smiruje, jučer poslijepodne je potpredsjednica Vlade i SDP-a, Milanka Opačić u svojoj izjavi za javnost zapravo optužila narodnjake da – lažu. Iako je izbjegla otvoreno upotrijebiti riječ “laž”, Opačić je, kao sudionica sastanaka Užeg kabineta Vlade ustvrdila da se nitko iz HNS-a na tim sastancima nije bunio protiv poreza na nekretnine.
– Na sastancima Užeg kabineta nije bilo nikavih prigovora od strane predstavnika HNS-a – tada Radimira Čačića – na porez na nekretnine. Jedina osoba koja se javljala s pitanjima i određenim rezervama bio je premijer Zoran Milanović, kazala je Opačič, dodavši da je Milanović inzistirao da porez na nekretnine ne smije biti viši od komunalne naknade, što je na kraju i oživotvoreno u prijedlogu koji je u četvrtak predstavio Slavko Linić.
Nema krize
Istupima HNS-a stoga su, kako je rekla, “u najmanju ruku iznenađeni”, jer javna rasprava o zakonu koju spominju nije namijenjena onima koji kreiraju i donose odluke, nego stručnoj i zainteresiranoj javnosti. Ipak, potpredsjednica Vlade misli, a to je i stav njene stranke, da se ne radi o krizi u koaliciji. “Ali nije dobro da se neki ponašaju po principu ‘poslije mene potop’”, kazala je, očito ciljajući na Čačića.
Narodnjaci, međutim, tvrde da su i Čačić i Pusić stavili do znanja kolegama iz vrha Vlade da će HNS biti protiv takvog zakona. U HNS-u, su razočarani činjenicom da se u uvođenje poreza na nekretnine išlo bez pristanka njihove stranke. Ovaj zakon, naime, kako tumače narodnjaci, u većoj mjeri zadire u biračko tijelo HNS-a, nego ono SDP-ovo, pa bi tim više bilo bitno da se uzme u obzir njihov stav. Umjesto toga, vele, ignorirala su se njihove rezerve tom zakonu, za koja kažu da sežu sve od dogovora o koalicijskom programu. A obzirom na još težu gospodarsku situaciju, oprez bi bio još logičniji, drže u HNS-u.
Nekoliko sati prije izjave Milanke Opačić, predsjednik Sabora i Glavnog odbora SDP-a Josip Leko tako je rekao kako raskola između SDP-a i HNS-a nema, te kako su u demokratskim društvima javna rasprava i različitost mišljenja vrijednost. “Bit će sve u redu”, dodao je Leko. Šef koalicijskog HSU-a, Silvano Hrelja, je priču o krizi vlasti nazvao “šupljom i burom u čaši vode” i “spletom nesretnih okolnosti”. Štoviše, makar se iz njegove reakcije u petak dalo iščitati da je protiv novog poreza, jučer je jasno rekao da HSU nikad nije ustvrdio tako nešto.
Štitili ga, a on…
Unatoč uvjeravanjima da nema krize u vlasti, jasno je da je nemoguće očekivati da će odnosi između dvije najjače stranke vladajuće koalicije nakon ovog žestokog javnog sukoba biti isti kao prije.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU