Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Srbijansko tužiteljstvo zatražilo od Haaga dokaze o zločinima u “Oluji”

Autor: Bojana Oprijan Ilić

25.11.2012. 23:00
Srbijansko tužiteljstvo zatražilo od Haaga dokaze o zločinima u “Oluji”


Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine zatražilo je od tužiteljstva Haškog tribunala materijale i dokaze o počinjenim ratnim zločinima, tijekom i poslije vojno-policijske akcije hrvatskih oružanih snaga “Oluja”, koji se nalaze u predmetu protiv Ante Gotovine i ostalih. Pored zahtjeva za dostavljanje dokumentacije u navedenom predmetu, Tužiteljstvo je obavjestilo glavnog tužitelja Tribunala Serge Brammertza da je od Tranzicijskog tima Haškog tribunala zatražilo i materijale koji se odnose na ratne zločine, počinjene tijekom i nakon “Oluje”. To se, kako je navedeno u priopćenju , posebno odnosi na one lokacije, za koje Tužiteljstvo za ratne zločine vodi predkazneni postupak.
Podsjetimo, Vladimir Vukčević tužitelj za ratne zločine izjavio je prije nekoliko dana da to tužilteljstvo na šest lokacija – Mali Alan, Dvor na Uni, Gospić Kijani pored Gračaca, Petrinja i Vrgin most, vodi predistražne postupke u vezi sa zločinima nad Srbima počinjenim tijekom i poslije akcije “Oluja” 1995. godine. On je dodao da se prvo čekala pravomoćnost presude kako bi mogli koristiti dokaze iz Haga.
Istovremeno, njemačka zastupnica u Europskom parlamentu (EP) i izvjestiteljica Parlamenta za BiH Doris Pack izjavila je kako bi bilo dobro za srbijansku javnost da što prije uvidi da je “Oluja” bila legitimna akcija hrvatske vojske, bez obzira na to što su tijekom nje počinjeni zločini, prenio je u nedjelju novosadski list Dnevnik.