Studenti odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, smjerova biljna proizvodnja i gospodarenje ekosustavima Sredozemlja u sklopu terenske nastave posjetili su uljaru “Zadar”
Studenti odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, smjerova biljna proizvodnja i gospodarenje ekosustavima Sredozemlja, u pratnji profesora Josipa Ražova, dipl. ing., u sklopu terenske nastave, posjetili su uljaru “Zadar”.
– Namjera posjeta bila je upoznati studente s najmodernijim procesima prerade maslina. Uljara “Zadar” je u svakom slučaju reprezentativna jer je riječ o jednoj od najmodernijih uljara na području Zadarske županije. Pored obilaska uljare studenti će nastaviti s terenskom nastavom. U planu je posjet jednom od maslinika na zadarskom području, gdje će studenti imati priliku upoznati radove koji se obavljaju u dotičnim razdobljima u maslinicima, rekao nam je agronom Josip Ražov.
Studenti u obilasku uljare
Petar Anić, vlasnik uljare “Zadar” vrlo je zadovoljan načinom poslovanja u četvrtoj sezoni rada. Svakim danom sve je veći broj maslinara koji povjeravaju svoje masline na preradu u uljaru “Zadar” i pritom izražavaju svoje zadovoljstvo uslugom i kvalitetom ulja što vlasnika Anića i njegove djelatnike iznimno raduje i motivira u daljnjem radu. Petar Anić poveo je studente u obilazak uljare i upoznao ih s radom postrojenja.
– Radimo na najmodernijem postrojenju tvrtke Pieralisi, naziva Molinova SerieOro. Postrojenje da radi u dvije faze prerade, bez dodavanja vode i bez prisustva zraka. Svaka od miješalica može samostalno regulirati temperaturu prerade u desetinku stupnja, ali i brzinu miješanja. Bitna je karakteristika potpuno automatizirano upravljanje radom, automatsko ispiranje miješalica i separatora, tako da se izbjegavaju moguće pogreške uslijed umora djelatnika. Postrojenje je kapaciteta 1500 kg na sat. Radimo hladnu preradu, odnosno ne prelazimo 26 stupnjeva Celzijevih, ni u jednoj fazi prerade, istaknuo je studentima Petar Anić. Dadao je da se odlučio za postrojenje Pieralisi kada se susreo s podatkom da se 60% svjetske proizvodnje maslinova ulja proizvodi upravo na ovakvom postrojenju.
Proizvodnja vrhunskog maslinova ulja
– Za mene je kvaliteta postrojenja vrlo značajna jer težimo proizvodnji vrhunskog maslinova ulja. Cijenu prerade formirali smo prema nivou Udruge dalmatinskih uljara i već nekoliko godina cijena se nije mijenjala te iznosi 1,30 kn po kilogramu prerađenih maslina, kazao je Anić i dodao da je ovogodišnji urod veći u odnosu na prošlu godinu, ali da su randmani niži. Naglasio je da je ulje izvrsne kvalitete.
– Drago nam je da smo imali priliku vidjeti jedan ovako moderan pogon za preradu maslina i upoznali se s načinom na koji funkcionira. U razgovoru s vlasnikom uljare Petrom Anićem dobili smo odgovore na mnogobrojna pitanja vezano za preradu maslina, odnosno proizvodnju maslinova ulja. Upoznali smo i stanje na tržištu, zakonske regulative i probleme s kojima se susreću proizvođači ulja. Mi studenti u potpunosti podržavamo sve vidove terenske nastave, jer je to idealan način za upoznavanje stanja na terenu vezano za poljoprivrednu proizvodnju, kazao nam je Niko Potočnjak, student smjera biljna proizvodnja.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
mali nogomet
Sv. Ante Zrilić nekretnine vratio se u Prvu ligu
Zadar
OŠ Krune Krstića
NAGRADE ADDIKO BANKE Zadarske učenice najbolje u financijskoj pismenosti
Plodovi zemlje i mora
VINSKE KRONIKE
Počeo izlaziti prvi hrvatski vinski digitalni časopis, Vinske zvijezde
Ostali sportovi
Uspjeh ŠSD Jadran
Odbojkaši OŠ Bartula Kašića viceprvaci Hrvatske
Zadar
legendarni veslač
Održana komemoracija za Romana Bajla, zadarskog sportskog velikana
Crna Kronika
PU ZADARSKA
VOZAČ JE UHIĆEN Na Bilom Brigu mrtav pijan skrivio prometnu nesreću pa pobjegao, uhvaćen je
Zadar
NAVIJAČKA PJESMA
VIDEO Predstavljena ‘Diži se grade’, nova zadarska navijačka pjesma: ‘Nastala je iz ljubavi prema…’
Županija
obavijest hep-a
DONOSIMO POPIS Nekoliko ulica u Zadru i županiji dio petka bez struje
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV
Ninov trofejni kantar
Županija
NEPRAVOMOĆNO