Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Blagdan omiljene svetice proslavili u obnovljenoj crkvi

25.11.2013. 23:00
Blagdan omiljene svetice proslavili u obnovljenoj crkvi


Nakon četiri godine završena je sanacija crkve sv. Kate na Gradini, na mjesnom groblju u Zemuniku, vrijedna 1,4 milijuna kuna. Jučer, na blagdan sv. Katarine Aleksandrijske, zemuničke nebeske suzaštitnice, obred blagoslova i misno slavlje, u zajedništvu s generalnim vikarom mons. Milivojem Bolobanićem, župnikom don Zdenkom Dundovićem, don Josipom Radoicom Pinčićem iz Zemunika i desetak subraće svećenika, predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.
Radove su pokrenuli Župni ured i Općina Zemunik Donji uz pomoć Konzervatorskog odjela u Zadru, Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture. Po projektu zadarske tvrtke Struktura- projekt d.o.o. radovi su povjereni ovlaštenoj graditeljskoj tvrtki Duca d.o.o. iz Zadra.
– Ukupna investicija za sanaciju crkve sv. Kate iznosi oko 1,4 milijuna kuna. Ministarstvo kulture sufinanciralo je s 300.000 kuna, Općina s oko 850.000 kuna dok je Župa osigurala materijal za krovište i druge radove u vrijednosti od preko 200.000 kuna, nabraja zemunički donačelnik Šime Vicković.
– Ponosni smo da je i naša mala kaplja zasjala na crkvi sv. Kate koju vjernički puk osobito štuje 25. studenoga moleći je za milost i pomoć u svim nedaćama s kojima se srećemo u životu, oproštenje grijeha koje svakodnevno činimo i gdje polažemo sve nade u život i na ovom i onom svijetu. Višestoljetni sveti hram zaista je zaslužio ovako lijepi plašt, poručio je bivši načelnik Josip Marušić, dodajući da se obnova crkve odvijala u dobro znano recesijsko vrijeme i po posebnim uvjetima koji moraju udovoljavati konzervatorima.