Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Dobar glas o “Budiniću” daleko se čuje

25.11.2013. 23:00
Dobar glas o “Budiniću” daleko se čuje


Osnovna škola Šime Budinića prva je gradska škola koja je primila Nagradu Grada Zadra. Ne bez razloga. Uspjesi na županijskim i državnim natjecanjima i smotrama, briga i skrb za učenike s posebnim potrebama, ekološki projekti, humanitarne aktivnosti… Sve nabrojano samo je dio aktivnosti ove škole koja se od nedavno može pohvaliti i s nagradom za najljepši vrt primorske Hrvatske koju im je dodijelila Hrvatska radio televizija. Ova zadarska škola natjecala se u konkurenciji od dvadesetak škola diljem Hrvatske, a presudila je raznolikost njihovog vrta u kojoj se krije uistinu svašta – mediteransko bilje, začinsko bilje, voće, masline pa i neke dalmatinske već zaboravljene biljke poput oskoruše, bugenvilije, pa do stabla murve.
Ponosni na darivanje krvi
A kada smo upitali ravnatelja ove škole Ivana Čulara čime se najviše ponosi, spremno je odgovorio:
– Na naše dobrovoljno darivanje krvi. Imamo organiziranu akciju uoči Božića, održava se zadnje dvije godine, to nije puno, ali nam je bitno, kazuje Čular, prisjetivši se potom i desetogodišnje tradicije škole u izradi vlastitog maslinovog ulja. A tu je i jedna pozitivna klima među učenicima:
– U posljednje četiri godine nismo imali niti jednog incidenta, bilo u vidu fizičkog obračuna ili devastacije školskog okoliša, pojašnjava.
A gdje je još Prvi glas Budinića, školski festival na otvorenom, pa onda školska himna, spot i grb škole… U „Budiniću” su ponosni i na međunarodnu suradnju. S austrijskim prijateljima uče njemački jezik i odlaze na skijanje, a tu je i „Mirno more” projekt putem kojeg djeca slabijeg imovinskog stanja odlaze na jedrenje.
O svim ovim faktorima razmišljali su i oni koji su OŠ Šime Budinića i prijavili za Nagradu Grada Zadra, a njih je uistinu mnogo. Obiteljski centar Zadarske županije, Dom za odgoj djece i mladeži, Gradska knjižnica Zadar, Centar za socijalnu skrb Zadar, MO Višnjik, Hrvatski Crveni križ Zadar, pa čak i Vaterpolo klub Zadar.
Ekološki projekti
Na obrazloženju za nominaciju koje se prostire na šest stranica predlagatelji su mislili uistinu na sve. Posebno se tako ističe briga i skrb za učenike koji sudjeluju po posebnom odgojno-obrazovnom programu, kao i za učenike s posebnim potrebama. Tu je i suradnja sa školama iz Mađarske, Njemačke i Austrije, pa tako od 2008. godine sudjeluju u Međunarodnom projektu o zaštiti voda zajedno s austrijskim osnovcima iz Felixdorfa. OŠ Šime Budinića je i jedina škola u Hrvatskoj koja je uključena u čak tri međunarodna ekološka projekta, međunarodna su Eko škola, uključeni su u GLOBE program, a i u društvu su škola iz zemalja Mediterana koje njeguju SEMP program. Tu je i uključenost u UNICEF-ov program „Škola bez nasilja”, a škola je proglašena i „mjestom nulte tolerancije prema nasilju”. Svake godine učenici ove škole prikupljaju i pomoć za djecu Vukovara u sjećanju na žrtve Domovinskog rata, a orijentirani su i na prikupljanje pomoći za učenike slabijeg imovinskog stanja te za teško bolesne učenike.
Sve to utjecalo je na dodjelu ove nagrade koja djelatnicima i polaznicima škole znači uistinu mnogo. A to su jučer i dokazali, organiziravši i jedan prigodan koncert na kojem su nastupili učenici škole, uz pratnju školskog zbora.