Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U skloništu ostaju najmanje šest mjeseci

25.11.2013. 23:00
U skloništu ostaju najmanje šest mjeseci


O vrstama agresije i o poraznoj činjenici kako se u Hrvatskoj danas svakih 15 minuta zlostavlja jedna žena – govorila je voditeljica dnevne psihijatrijske bolnice na otoku Ugljanu – Renata Sabljar Dračevac.
Riječ je o tribini na temu – Borba protiv nasilja nad ženama – koja je jučer održana u Domu Zadarske županije, a povodom obilježavnja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.
– Svaki četvrti mladić u današnjem društvu smatra da ako za izlazak s djevojkom potroši više novca ima pravo očekivati i tražiti od djevojke seksulani odnos. Što se pak, tiče vršnjačkog nasilja, javnost je danas dosta sensibilizirana i o tome se sve više govori. No postoji i nasilje u mladenačkim vezama koji mladi danas ne prepoznaju dovoljno, jer prmjerice ljubomoru i posesivnost objašnjavaju kao ljubav i brigu. Prema podacima iz 2004. godine primjerice, čak 60 posto mladih doživjelo je neki oblik nasilja u vezama. Imamo i pojavu tzv. međugeneracijskog prijenosa nasilja gdje je primjerice žena bila žrtva najprije oca u svojoj primarnoj obitelji, pa potom supruga, a onda doživljava i nasilje od strane svog brata ili pak sina -rekla je među ostalim u svom dijelu izlaganja, Mila Špinderk iz Obiteljskog Centra Zadarske županije.
Ana Uranija iz Caritasa Zadarske nadbiskupije govorila je o svojim iskustvima u radu s osobama – žrtvama obiteljskog nasilja te je naglasila kako se danas o tome jako puno zna, a postoje i vrhunski stručnjaci koji žrtvama mogu pomagati, ali da su nažalost, mogućnosti sve manje s obzirom na ekonomsku situaciju.
Ima i naslinih žena
– Svaka žrtva obiteljskog nasilja da bi preživjela pokušava se prilagoditi. Strah je stalno prisutan, pa naposljetku žrtva čak ima strah da će izgubiti kontrolu nad vlastitom agresivnošću te da će postati poput počinitelja. Počinitelj sa žrtvom stvara destruktivan odnos – pojasnila je Uranija dok je Gordana Markulin Ježina iz Udruge Duga usporedila vrijeme kad su osnivali Savjetovalište za žene žrtve nasilja i SOS-telefon te rekla kako su 1999. godine imali jedan do dva poziva tjedno, a sada dva do tri poziva dnevno kojima žene traže savjete.
– U zadnje vrijeme javljaju nam se i muškarci jer ima i nasilnih žena. Najveće žrtve u svakoj ovoj priči su djeca, a nasilnici su obično muškarci koji su i sami bili žrtve zlostavljanja u svojoj obitelji i to je bio obrazac ponašanja. Što se tiče naše Male kuće kapacitet je 11 osoba, a žene obično ostanu od šest mjeseci do godine dana. U ovom trenutku sklonjeno je sedam osoba – rekla je Markulin Ježina i naglasila kako postoji sjajna suradnja sa PU zadarskom i Centrom za socijalnu skrb. Dodala je kako su najslabija karika u cijeloj situaciji kada je obiteljsko nasilje u pitanju, najčešće sudovi, odnosno sporost brakorazvodnih parnica, pa i sankcioniranje počinitelja.
Žrtva često ne želi svjedočiti?
Ljiljana Gašperov – Dujmović iz PU zadarske iznijela je statističke podatke o obiteljskom nasilju te naglasila kako je počinitelja ove godine četiri posto više nego lani te o novom Kaznenom zakonu koji je od ove godine uveo i kvalifikaciju nametljivog ponašanja za što je zakonom zapriječena kazna od jedne do tri godine zatvora.
– To je ponašanje zbog kojega se žrtva može osjetiti ugroženom ako joj primjerice, bivši partner prijeti direktno ili indirektno, ako je uhodi i slično. Posljednjih godina žrtve imaju veće povjerenje u institucije i nasilje se puno više prijavljuje. U PU zadarskoj radimo na tome svakodnevno i ljudi se obučavaju za takve situacije. No često je problem što kad se nasilje otkrije i detektira, žrtva ne želi svjedočiti – zaključila je Gašperov- Dujmović.