OŠ ZADARSKI OTOCI Folklor, slikanje, izrada keramike, tkanje, glagoljanje...

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 

U Povodu Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana, u školi je održan Dan otvorenih vrata s temom "Stari zanati i kulturna baština". U pripremi radionica sudjelovali su: prof. dr. sc. Željko Knezić, Frane Šunić muzejski tehničar, Dječji vrtić Radost, Bili brig, KUD Donatići, KUD Donat, te učiteljice Nada Šarlija, Anamarija Botica Miljanović, Lenka Radić, Marija Ramov, Nina Matacin, Suzana Peroš, Mišela Nežić, Jasminka Bašić, Jasminka Brižić, Željka Diklan, Danijela Deković učiteljica OŠ Sv. Filip i Sv. Jakov, Antonia Klarić, Marina Vlasnović, Ivanka Uhoda, Lucija Mariani, Katarina Vrkić Serdarević i učitelj Mate Čačić.

- U povodu Dana grada Zadra, naša je škola otvorila svoja vrata učenicima i roditeljima, ali i svima onima koji su se htjeli upoznati sa zanimljivim radionicama. Nije bilo potrebno školsko zvono kako bi pozvalo učenike u školu jer ih je privukla upravo šarolikost radionica, istaknuo je Davor Barić, ravnatelj OŠ Zadarski otoci.

Dan otvorenih vrata počeo je plesom folklorne skupine „Donatići" u koju su uključeni učenici 2.c razreda, a u ovoj je izvedbi sudjelovao i roditelj Dragan Potpara koji je njihov nastup popratio harmonikom.

Radionica „Kamena Dalmacija" okupila je učenike drugih razreda. Na toj su radionici učenici vodenim bojama i temperama oslikavali kamenčiće, lijepili ih na drvene podloge. U novim idejama i izradama rado su im se priključili i učenici viših razreda.

Frane Šunić, muzejski tehničar Arheološkog muzeja u suradnji s Narodnim muzejom Zadar, kroz radionicu izrade tradicionalne iške keramike započeo je suradnju s našom školom u okviru projekta „Muzej u školi". Učenici su pokazali interes za ovu radionicu kroz koju su imali priliku vidjeti proces nastajanja keramičkih posuda.

Radionica „Tradicionalno ručno tkanje" privukla je velik broj učenika jer su uz stručnu pomoć prof. dr. sc. Željka Knezića mogli sjesti za tkalački stan i okušati se u tradicionalnom načinu izrade tkanine.

Prof. dr. sc. Željko Knezić dugogodišnji je suradnik i prijatelj naše škole i projekta „Muzej u školi". U ovoj radionici sudjelovala su i djeca dječjeg vrtića Radost, Bili brig koja su predstavila svoje radove posvećene rođendanu grada Zadra. Vedrinom i znatiželjom upotpunili naš Dan otvorenih vrata.

Kroz radionicu učenja i pisanja glagoljaških slova predstavljen je drugi broj glasila Udruge glagoljaša Zadar „Slovo rogovsko".

Predstavlejna je i etnološka radionica ručnog rada „Uplitanje podvezice".

Prezentacija tradicijskih zanata obavljena je projekcijom filmskih zapisa Narodnog muzeja Zadar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno