Bolnica riješila problem grijanja na Hitnom prijemu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV
Ogromni prostor gotovo je nemoguće zagrijati samo električnim grijalicama

Dani smrzavanja za pacijente i djelatnike Objedinjenog hitnog bolničkog prijema konačno su iza njih. Nakon toliko vremena i uloženog novca problem je riješio bolnički Odjel za tehničke i informatičke djelatnosti, na čelu sa inženjerom Ozrenom Pestićem. Bojazan da će se ovih dana pacijenti Hitnog bolničkog prijema smrzavati tako je srećom otklonjena, te se neće morati ni ispomagati električnim grijalicama kao prošle zime kada su temperature bile ekstremno niske.

Bio je ovo veliki problem upravi Opće bolnice koji je stalno iziskivao novi angažman stručnjaka, ali i dodatna sredstva. Dodatno ga je otežavao izvođač radova, Ploter, ne odazivajući se na sastanke gdje bi se dogovorilo rješenje situacije i konačno obavila primopredaja OHBP-a.

Reorganizacija sustava

Rukovoditelj Odjela za tehničke i informatičke poslove još nam je u veljači ove godine rekao kako su oni sa svoje strane predložili sastanak svih uključenih u ovaj posao, ali im je i tada bilo jasno da od ovog izvođača više neće dobiti ništa. Angažman drugog izvođača nije bio moguć prije nego se riješi formalno-pravni postupak sa Ploterom, što je značilo da Objedinjeni hitni bolnički prijem najprije moraju pregledati nadzorni inženjeri.

Odjel se tako zimi snalazio sa grijalicama, a ljeti s ventilatorima, a sve skupa bilo je nedostatno i dovodilo do velikih problema, ali i troškova. Mjesecima je na to upozoravao i tadašnji zamjenik sanacijske upraviteljice Bolnice, dr. Robert Karlo, ističući kako je ljeti nemoguće raditi u takvim uvjetima. Inženjera Pestića stoga smo pitali kako su uspjeli riješiti problem sustava grijanja na Hitnom prijemu koji je Bolnicu stajao ogromnu svotu novca, a praktički od otvaranja odjela nije radio?

- Analizirali smo distribuciju tople vode u zgradi Interne i problem riješili tako da smo dio tople vode preusmjerili prema Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu kako bi više nje dolazilo u sustav grijanja. Ispitali smo tokove tople vode i rad pumpi i na taj način otkrili gdje nastaju poteškoće. Sustav smo reorganizirali i tako riješili problem grijanja i hlađenja - kaže Pestić.

Naime, sustav grijanja i hlađenja u Bolnici radi na dva načina, jedan je putem stropnog uređaja toplom ili hladnom vodom, a drugi je grijanje ambulanti radijatorima, te stropno hlađenje kao na OHBP-u. Tu je došlo do problema, no pažljivom analizom, ovaj je skupi sustav rada spašen.

Ipod nule

Bolnica duže vrijeme nije mogla preuzeti ovaj odjel upravo zbog stropnog sustava, pa se neko vrijeme čekao i dolazak nadzorne komisije koja je trebala pregledati odjel i reći što se može preuzeti jer je dobro napravljeno, a što bolnica nikako ne smije preuzeti od izvođača. Dok je vani bilo toplije, i sustav je radio kako treba, no otkrio je svoje mane pri naglom zahlađenju. Situacija je bila najteža prošle zime kada su temperature pale ispod nule i veliki prostor Hitnog prijema ništa nije moglo zagrijati.

U Bolnici su tada pacijente umirivali objašnjenjem da je došlo do greške u sustavu grijanja koja će biti otklonjena, ali se problem protegnuo i na ljeto kada su pacijenti, među kojima i brojni turisti, morali čekati na red po nezamislivim vrućinama. Takve situacije trebale bi od sada biti prošlost, a greška u sustavu konačno je otklonjena.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno