FINA pokrenula stečajeve tvrtki Rikarda Perkovića, Željka Fuzula, Ivice Juričevića...

Slika korisnika admin
fina
Adam VIDAS
fina

Financijska agencija i Trgovački sud u Zadru pokrenuli su  postupak brisanja tvrtki koje su do 30. kolovoza ispunile uvjete za automatski stečaj kako to predviđa novi Stečajni zakon koji je stupio na snagu 1. rujna. Uvjet za brisanje iz sudskog registra je nelikvidnost tvrtke,  odnosno nesposobnost za plaćanje i prezaduženost - blokada računa  duža od 120 dana i neisplata tri ili više plaće koje će ubuduće radnici dobivati iz fonda. Prema tada objavljenim podacima takvih je tvrtki na zadarskom području bilo čak 755 s 599 zaposlenih i ukupnim dugom od  544.618,095 kuna te još 106 tvrtki s ukupnim dugom od 15.743,074 kune i  264 zaposlenika koje su bile u blokadi duže od 60 dana. 

Nakon što je FINA Trgovačkom sudu dostavila potrebne podatke, a zaključno sa srijedom, 25. studenog, po skraćenom postupku proveden je  stečaj nad 148 zadarskih tvrtki. Na popisu su se našle i tvrtke u kojima je  stečaj pokrenut godinama ranije, kao što su primjerice tvrtka za proizvodnju proizvoda od plastičnih masa i trgovinu Aluplast u vlasništvu Živka  Jurice, tvrtka Jadranka d.o.o. (bivša tvornica tjestenine) u vlasništvu  građevinskog poduzetnika Mladena Ninčevića, zatim Plimex u vlasništvu Miodraga Lacića i Mirka Jošića, a na popisu se našao i Fortis-Zadar, građevinska tvrtka Stipe Medvidovića iz Imotskog koja je bila angažirana na gradnji većeg dijela POS stanova na Smiljevcu.

Posrnule moćne tvrtke

Među nekoć moćnim, a danas financijski posrnulim tvrtkama našlo se  čak nekoliko tvrtki u vlasništvu ili suvlasništvu Željka Fuzula, bivšeg policajca koji je prije desetak godina  pokrenuo uspješan posao s nekretninama. Njegova tvrtka Fuzul International d.o.o. 1. rujna 2015. bila je  2.402 dana uzastopno u blokadi, a neizvršene obaveze dosegle su vrtoglavih 52.654.848 kuna. Trgovački sud Zadar poslao je FINA-i prijedlog  za skraćeni stečajni postupak i za Fuzulovu tvrtku Fuzul Petrol d.o.o.  zbog duga od 3.296.490,96 kuna, te blokade od 1.374 dana, ali i za Adria  grupa nekretnine d.o.o. čiji su osnivači Željko Fuzul te tvrtka Fuzul&Binder nekretnine i konzalting d.o.o koja je iz registra pobrisana već prije  dvije godine, a suvlasnik Fuzulu bio je Andreas Binder iz Nove Gradiške.  AB nekretnine nelikvidne su više od 2.500 dana, a dug tvrtke je 30,5 milijuna kuna.

Uvjet za skraćeni stečaj stekle su i tvrtke Odiseja i Zlatna uvala u kojima je Fuzul suvlasnik sa Slavenom Sikirićem, odnosno odvjetnikom Rikardom Perkovićem. I dok dug Odiseje iznosi tek oko 2,5 tisuće kuna,  onaj Zlatne uvale dosegao je šest milijuna, a račun tvrtke je u blokadi 1.  rujna bio  2.224 dana.

Jedan od većih dužnika je i tvrtka Jasen d.o.o. iz Jasenica u vlasništvu  Mladena Nekića koji je nosio laskavu titulu "kralja pršuta". Račun te tvrtke u blokadi je više od 2.400 dana, a neizvršene, a dospjele obaveze 1.  rujna iznosile su 32.334.625 kuna. 

Lista za brisanje

U automatski stečaj s dugom od 13 milijuna kuna i blokadom od čak  3.200 dana otišla je i tvrtka BATS grafika d.o.o. u vlasništvu Siniše Pavića,  a po dugu i blokadi pred njim su tvrtke Spalldi iz Zadra i Novus iz Pakoštana. Spalldi u vlasništvu Dina Spaldija je u blokadi oko tri tisuće dana, a duguje 18,8 milijuna kuna, dok Novus u vlasništvu dvojice Slovenaca ima neplaćenih 16 milijuna kuna, a u blokadi je više od 1.500 dana.  Interieur d.o.o. u vlasništvu Šerifa Dizdarevića također je na listi za brisanje jer ima neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju na  dan 1. rujna od 2.168 dana u ukupnom iznosu od 10.119.105 kuna.

Na listi za brisanje našla se i slovenska tvrtka BUBA d.o.o. s franšizom  Lesnine. Vlasnik Franc Avguštinčić u blokadi je duže od 120 dana, a ima  nepodmirene račune od 7.973.855 kuna. U zahtjevu Trgovačkog suda  navodi se kako ima i dvoje zaposlenih, a zadarskoj javnosti ova je tvrtka,  osim po namještaju marke Lesnina, poznata i po dva velika požara koja  su izbila u skladišnom prostoru, a u kojima je plamen progutao milijunski vrijedan namještaj.

Media Zadar d.o.o. s dugom od 6.785.670 kuna i blokadom od oko tri  tisuće dana također je na listi za brisanje. Tvrtka je to u vlasništvu Slovenca Roberta Rotara, a u povijesnom izvatku stoji kako su tvrtku osnovali Šenol Selimović i Reno Sinovčić kada je pokrenut tjednik Zadarski  regional.

Blokada i nepodmirene obveze

Zbog duga od 5,4 milijuna kuna i blokade od oko 1.600 dana bit će brisana i turistička agencija Luka d.o.o. u vlasništvu Barbare Maksan, a ista  sudbina, no zbog duga od 4,8 milijuna kuna, čeka  tvrtku Meridijan grupa  d.o.o. u vlasništvu Vedrana Nemeša. Marijan commerce d.o.o. 812 dana  je u blokadi, a vlasnika, bivšeg načelnika Posedarja Ivicu Juričevića tišti  dug od 3.372,659 kuna. Maturus d.o.o. u suvlasništvu Rumunja Francisca Ambroziusa Sopronija i Zagrepčanina Darka Harasta ima neizvršene  osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 1.624 dana u ukupnom  iznosu od tri milijuna kuna, a nešto veći dug od dva milijuna kuna imaju  Bim invest Ive Tresoglavića, Capsula fortis d.o.o. u vlasništvu Ernesta  Klarina kojemu se u istom krugu brišu i tvrtke Agro Lika i Agro Lika trgovina.

In tekstil j.d.o.o. Luke Jelenića od brisanja je pokušao spasiti Ivo Storelia, suvlasnik tvrtke Tekstil Zadar, koji se također našao u problemima, no  njegov zahtjev za pristup dugu odbila je stečajna sutkinja i FINA-i proslijedila zahtjev za brisanje ove tvrtke iz registra. In Tekstil je prema podacima Trgovačkog suda i FINA-e na dan 3. lipnja 2015. bio 621 dan u neprekidnoj blokadi, a imao je da nepodmirene obveze u iznosu od 2,9 milijuna kuna.

Brisane i tvrtke s dugom od 95 kuna

Zbog odredbi novog Stečajnog zakona na popisu brisanih tvrtki našle našle su se i  brojne male tvrtke čija dugovanja su simbolična, a prednjači tvrtka Adamas d.o.o. u  vlasništvu zadarske poduzetnice Hane Medin koja je u blokadi bila 607 dana, a dug  joj je 95 kuna.

Udruga navijača Torcida Sukošan zbog blokade od 700 dana i duga od 4,3 tisuće  kuna više ne postoji u registru, a jednako je i s Golf klubom Zadar koji je bio blokiran  617 dana, a duguje 44.551 kuna.

Antena Zadar j.d.o.o. za izdavačku djelatnost, pod kojom je donedavno funkcionirao portal Antena Zadar, brisana je zbog duga od 61 tisuće kuna, no portal je nastavio raditi preko druge tvrtke, Antene digital.

U zaborav je otišla i Udruga proizvođača povrća Zadarske županije Polača (887  dana blokade, dug 13.264), Zajednica obitelji s četvero i više djece Zadar (1.099  dana blokade, dug 2.020 kuna), Malonogometni klub Maslina (oko 900 dana blokade i 17-ak tsiuća kuna duga), Karate klub B iz Biograda, pa i tvrtka Kineski zid koju  je osnovao Kinez Chunchan Li koji je ostao dužan oko četiri tisuće kuna.

Tvrtka Centar Kalelarga d.o.o. za ugostiteljstvo, trgovinu i usluge brisana je iz registra zbog duga od oko 174 tisuće kuna i blokade računa od oko 900 dana, a zanimljivo je kako je to tek jedna od tvrtki u nizu u vlasništvu Luke Nižića, sina poznatijeg oca Zvonimira Nižića zvanog Grof.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno