Imaginarni bestijarij ljudskih lica

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Antonija Čačić pred jednim od radova

"Antonija Čačić stvara zrcalne ekspresije koje nisu mimetičke, već sublimirane, nejasne i razvodnjenih formi, zapravo je, utisak dubokih i često mračnih ljudskih stanja duha i duše otisnute u prikaze, neodređnoga lica. Sve je neizvjesno i pitijski upitno,. Izgledi se tek naslućuju u nekolicini varijacija koje razrađuju temu ljudskog ovala. Prisustvujemo igrama i izmjenama lica - Čovjek ih može proizvesti 3000 - koje upućuju na delikatno i osjećajno bilo autorice, na njezino nutarnje lice. Jedno lice je praznina uokvirena kosom, jedno je poput mačke; drugo je poput mrtvačkog otiska u kojem se nazire lubanja. Aluzivni obrisi i žarke boje izviru iz ravnomjerno obojene pozadine - energetsko-psihološke silnice koje nadiru prema promatraču bombardirajući njegovo osjetilo vida, utiskujući se u mozak. Antonija upija slike lica i vlastitoga lica, te ih potom projicira na medije koji isijavaju te projekcije ekspresijom prerađene slike. Sve je nejasno i složeno, ujedno nenametljivo i jako, aluzivno i fluidno, ali zasigurno upečatljivo. Kao da prisustvujemo imaginarnom bestijariju ljudskih lica u opsesivnim tragovima snage ljudskog lica, u kojem se utjelovljujemo, zrcalimo i vidimo, poput pogleda u zrcalu", istaknuo je Željko Marciuš u recenziji kataloga prilikom otvorenje izložbe „Poged u zrcalo - otisci II" likovne umjetnice Anonije Čačić (Benkovac) u Green room galeriji u Zaboku. Program izložbe potpomognut je sredstvima: Zaklada kultura nova, Ministarstva kulture RH-a i Krapinsko-zagorske županije.

Antonia Čačić iz Benkovca rođena je 1976., diplomirala je na Arhitekonskom fakultetu - Studij dizajna 2001. godine. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirala je 2002. godine u klasi prof. Eugena Kokota. Poslijediplomski studij slikarstva završila je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani 2006. godine u klasi prof. Gustava Gnamuša. Izlaže na samostalnim i skupnim izložbama od 2002. godine.

Uz izlagačku djelatnost bavi se i pedagoškim radom. Od 2002. godine predaje Crtanje i slikanje, Vizualne komunikacije i Teoriju oblikovanja u Školi za umjetnost, dizajn grafiku i odjeću u Zaboku. U razdoblju od 2006. do 2012. viša je asistentica (vanjski suradnik) na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Radila je i kao predavač slikanja i crtanja u Studiju Tanay u Zagrebu. Dobitnica je Stipendije Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa za poslijediplomski studij u inozemstvu te nagrade Art rezidencija na ARTUM - 3. umaškom umjetničkom salonu 2013. godine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno