Kineski gospodarstvenici početkom godine u Hrvatskoj

Slika korisnika admin
Hrvatska delegacija s domaćinima

Delegacija Hrvatske gospodarske komore i Zračne luke Zadar već je obavila niz razgovora s kineskim turoperatorima i gospodarstvenicima u uzvratnom posjetu Kini nakon dolaska njihove turističke delegacije u rujnu u Zadar.

Izaslanstvo je sudjelovalo na 5. ekonomskom i trgovinskom forumu Kine i 16 zemalja Središnje i Jugoistočne Europe u Suzhou, te na poslovnim razgovorima u Ningbou u organizaciji Komore Ningboa. O tome koliko hrvatska računa na suradnju sa ekonomski sve jačom Kinom kazuje i podatak da je u delegaciji čak 14 predstavnika hrvatskih tvrtki. Mario Rendulić, predsjednik Chinese Southeast European Business Associationa (Poslovne udruge za kineske investicije u Jugoistočnoj Europi) kaže nam kako je riječ o tvrtkama koje planiraju proširiti svoje aktivnosti na područje NR Kine u prometu, logistici, turizmu te prehrambenoj i prerađivačkoj industriji, gospodarenju otpadom i prometu nekretnina. O prvim sastancima i dojmovima u Kini Rendulić nam je kazao:

Program za turiste

- Tijekom ovog posjeta Zračna luka Zadar i asocijacija CSEBA su se susreli sa turoperatorima koji su nedavno bili na studijskom putovanju u Zadru i vidjeli hrvatsku i crnogorsku turističku ponudu. Kineski partneri su predstavili i druge agencije koje nisu imale priliku sudjelovati u spomenutoj posjeti pa je CSEBA predstavila programe za kineske turiste koji su pripremljeni upravo prema zahtjevu agencija Ningboa i Zhejiang provincije. Tom prilikom je dogovoreno da takve multidestinacijske programe prvi kineski turisti posjete tijekom tradicionalnog kineskog praznika "Spring festival", u Europi poznatijeg kao "kineska nova godina", a koji počinje 2. veljače 2016. godine - kaže Rendulić.

Dodaje kako su kineske agencije pojasnile da je za početak izabran upravo taj datum jer tada počinju veliki kineski praznici te se time očekuje odlična prilika za promociju Hrvatske kao nove destinacije:

- Što se tiče direktnih letova za Hrvatsku, kineska strana jos uvijek nije spremna uspostaviti direktnu avionsku vezu dok se ne dostigne količina gostiju koja ekonomski može opravdati takvu investiciju. No, kako su domaćini naglasili, upravo takvom ciljanom promocijom tijekom kineske nove godine očekuju da će se broj turista povećati tijekom proljeća toliko da će i direktan let možda biti moguć prije ljetne sezone 2016. Tijekom ove posjete kineska Agencija za međunarodnu gospodarsku suradnju potvrdila je da sa asocijacijom CSEBA priprema otvaranje gospodarskog predstavništva u Ningbou a isti se očekuje uskoro i u Chongqingu. Ovi uredi će svakako pomoći da se prebrode barijere komunikacije i dat će direktnu podršku kineskim turističkim agencijama kod formiranja turističke ponude i programa - navodi predsjednik CSEBA-e.

Interes za projekte

Najvažnije je da su kineski gospodarstvenici iskazali interes i za investicijske projekte u Hrvatskoj te su prihvatili poziv za dolazak njihovog izaslanstva u Hrvatsku početkom iduće godine, dok se također očekuje nastup naših tvrtki na 2. Investicijskom i trgovinskom sajmu u lipnju iduće godine u Ningbou. Prilikom ovog susreta predsjednik Hrvatske gospodarske komore, dr. Zlatan Fröhlich, i generalni tajnik Komore Ningboa, Zhao Dafang, potpisali su Ugovor o suradnji dviju komora. Ningbo je inače grad i luka u jugoistočnoj Kini sa 10 milijuna stanovnika. Godišnji GDP ostvaren na tom području iznosi 120 milijardi USD, a godišnji promet luke Ningboa iznosi 800 milijuna tona tereta - kaže na kraju Rendulić o najnovijim rezultatima dogovora u Kini.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno