"Prostor i vrijeme knezova Posedarskih"

Slika korisnika admin
Autor: 
Fabio ŠIMIĆEV
Predstavljači i autor

U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru jučer je u sklopu proslave Dana grada Zadra predstavljena knjiga "Prostor i vrijeme knezova Posedarskih". Autori knjige su prof. dr. sc Damir Magaš i prof. Josip Brtan, a uz njih o knjizi je govorio dr. sc. Kristijan Juraj.

U ime domaćina okupljene je pozdravio dr. sc. Josip Faričić, prorektor Sveučilišta u Zadru.

Zadarsko zaobalje

- Okupili smo se u nevelikom, ali dragocjenom broju. Knjiga je primjer proučavanja lokalnog kraja. Akademska zajednica ima zadatak proučiti sva područja, a Sveučilište u Zadru djeluje kao aktivni dionik. Sveučilište ima upravo zbog toga vrlo plodnu izdavačku djelatnost, ne radi se samo o kvantiteti već Sveučilište u Zadru daje kvalitetu. Ova knjiga je osobita, o zadarskom zaobalju se u znanstvenoj literaturi jako malo pisalo. Nedostaje cjelovita monografija gdje bi se uz geografski razmatrao i povijesni kontekst, kazao je prorektor Faričić istaknuvši da kao predstavnik suizdavača može kazati kako se ponose ovim naslovom.

Ivica Zurak, načelnik Općine Posedarje, kazao je kako sebi Posedarju malo pisalo, tako da samim time ova knjiga ima jako veliku važnost.

Iscrpna monografija

Kristijan Juran predstavio je knjigu dio po dio. Kazao je kako prvi dio donosi geografske značajke posedarskog kraja. U drugom dijelu riječ je o povijesti, od prapovijesti pa do recentne povijesti, uključujući Domovinskog rata i poslije njega. U trećem dijelu objedinjuje se povijesni i geografski podaci po pojedinim mjestima. Četvrto poglavlje posvećeno je gospodarskom dijelu, a peti dio je svojevrstan ekskurs s biografijama važnih ličnosti 17. stoljeća koje su bile vezane uz Posedarje.

- Doista jedna bogata, vrlo iscrpna povijesno geografska monografija. Značajna je što okuplja sve dosad poznate podatke o Posedarju, istaknuo je Juran.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno