Zadar se 5. prosinca udružuje u dobroti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Na konferenciji za medije najavljena ova velika, prekrasna akcija pomoći Vukovarcima

Humanitarna akcija "Vukovaru ZaDar" i ove je godine prikupila veliki broj izvođača, ali i drugih pomagača koji su se po deventanest puta odazvali za pomoći ovom najpotrebitijem hrvatskom području.

Centralni dio akcije bit će u subotu 5. prosinca od 9 do 13.30 sati kada će se uz prikupljanje donacija na Narodnom trgu održati glazbeno-scenski program s brojnim zadarskim izvođačima, od Intrada, Ivice Sikirića Iće, grupe Galeb, Amende Štošić, Vilija Kalmete, te brojnih učeničkih sastava.

Prikupljanje namirnica

- Izvođače nismo trebali puno moliti, štoviše odazvalo ih se jako puno i to u jako kratkom roku. Tu su osnovne škole, razliti pjevači, klape... sukupno 32 izvođača, a nadamo se da će biti i dosta posjetitelja koji će pokazati svoju suosjećajnost, kazala je predsjednica Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara Eva Zubović.

Što se tiče pak prikupljanja same pomoći, ona će se u sabirni centar - OŠ Šimuna Kožičića Benje moći donijeti od četvrtka do ponedjeljka od 8 do 18 sati.

- U subotu će škola također biti otvorena od podne do tri sata popodne, dok će se na dan odlaska konvoja pomoć primati još od sedam do sedam i pol sati ujutro, kazao je ravnatelj Marko Marin.

Časna sestra Melhiora Biošić poručila je kako je situacija u Vukovaru jako ozbiljna.

- Provjerila sam kako stvari stoje. Mnogi mladi su odselili jer nemaju podršku države. Sam grad se i zauzeo, tu je socijalna kuhinja, imaju i socijalnu samoposlugu, no nedostaje puno toga, kazala je časna sestra Melhiora, dodajući kako je ovo doba kada srce malo jače kuca i kada radi za druge.

"Kao da dobijemo krila"

- A kada je usmjereno prema drugome, prema jednoj pozitivnoj akciji koja se već dokazala, to nas svih nosi, kao da dobijemo nova krila. Vukovaru treba pomoć. Mnogima je tamo teško otići u socijalnu kuhinju sa svojom tećicom, tu je njihovo dostojanstvo i ponos. Upravo zato obiteljski paket će prije naći put do njih. Stan i podstanarstvo u Vukovaru se dobiju lako, no ljudi tamo nemaju od čega živjeti. Zato ne šaljite igračke i slastice, njima su potrebne osnovne namirnice; ulje, šećer, hrana, higijenske potrepštine, poručila je časna Melhiora.

Za ovu akciju Zadarska županija je izdvojila 15 tisuća kuna, a u pomoć su priskočili s autobusima Mate i Ernest Klarin te Čazmatrans. Za subotnji program binu je donirao Grad Zadar, Turistička zajednica se pobrinula za razglas, štandove sa svojim rukotvorinama na Narodnom trgu i Kalelargi imat će i zadarski vrtići. Akciji su se odazvale i zadarske škole koje su dobile naputke koje artikle trebaju sakupiti. I dok se učenici nižih razreda rado odazivaju humanitarnim akcijama, ona izostaje kod srednjoškolaca. Pozivaju se stoga i oni, da se odazovu akciji, te da donesu upravo ono što im je najdraže trošiti na ludijadi - brašno, koje je Vukovarcima najpotrebnije. I svi ostali građani donacije mogu donijeti na Narodni trg u subotu 5. prosinca, a akciji se mogu odazvati i kupnjom neke od rukotvorina.

- Puno puta mislite se što kupiti nekome za Božić. A bit će izloženi unikati, rukotvorine naše djece, nije "made in China". Isplati se prošetati s djecom i uzeti jedan takav znak pažnje. Vjerujemo da će i vrijeme biti lijepo, kazala je časna sestra Melhiora

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno