Zadarski Sindikat umirovljenika očekuje 2.000 potpisa

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

Odaziv na potpisivanje peticije "Glasam protiv siromaštva starijih osoba" zasad je izvrstan, kažu u zadarskoj podružnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske koji je potpisivanje peticije omogućio u svojim prostorijama u zgradi Doma sindikata na Poluotoku. Dosad su peticiju potpisale već stotine umirovljenika, a s obzirom na to da potpisivanje traje do 15. prosinca, uz ovakav tempo prikupit će i do 2.000 potpisa, napominju u podružnici SSSH-a.

Riječ je o peticiji koju je zbog izrazito teške situacije u kojoj su se našli umirovljenici pokrenuo Sindikat umirovljenika Hrvatske. Po završetku peticije potpisi iz svih gradova šalju se u središnjicu SUH-a u Zagreb gdje će se zbrojiti i nakon toga sa zahtjevom uputiti Vladi RH. Od nje očekuju rješenje, "koja god to vlada bila", kako kažu u sindikatu.

Upravo zato Vedrana Uraniju, pravnog zastupnika SSSH-a u Zadru, pitali smo kako su se odlučili na peticiju u situaciji kada Hrvatska praktički funkcionira s tehničkom vladom, te očekuju li da će nova vlada reagirati na ovaj zahtjev kada će sredinom prosinca biti angažirana sastavljanjem ministarstava. I sada su, naime, HDZ, SDP i Most maksimalno usredotočeni na pregovore, te je vjerojatno malo koga od njih briga za peticiju Sindikata umirovljenika.

Neizdrživa situacija

- Koja god vlada došla mora odgovoriti na zahetjev umirovljenika jer je situacija postala neizdrživa. Dosegli smo dno dna, i želimo da vlada koja dođe, bila ona lijeva ili desna, shvati da mora promptno odgovoriti na ovaj zahtjev. Nisu ovdje u pitanju samo umirovljenici, u pitanju je širok spektar osoba čija je egzistencija dovedena u pitanje, poput branitelja, nezaposlenih, civilnih žrtava rata, beskućnika i drugih koji su na društvenom rubu. Zato je bilo potrebno što hitnije organizirati ovu peticiju kako bi vlada koja preuzme Hrvatsku što prije počela rješavati ovo pitanje - kaže Uranija.

Stoga su u peticiji postavili vrlo jasne zahtjeve koji bi konačno trebali zaštititi ovu osjetljivu kategoriju ljudi, a za koju u sindikatu kažu kako svih ovih godina nisu primjereno zaštićeni, posebice kada je u pitanju visina mirovina.

Radikalne izmjene

- Od Vlade RH zahtijevamo poduzimanje radikalnih izmjena u ovoj problematici, prije svega u njenom pristupu jer će situacija postajati sve gora. Ovakvo stanje zapravo traži radikalan rez i koja god vlada došla ona ga mora napraviti. To pokazuje i dosadašnji broj potpisa kojima umirovljenici poručuju da više ne mogu biti na društvenoj margini i da se nova vlast konačno mora drugačije postaviti prema njima. Imamo tri krucijalna zahtjeva, prvi je izgradnja zida protiv siromaštva starijih osoba. U sklopu toga tražimo povećanje svih mirovina određenih od 1. siječnja 1999. godine jer su ti umirovljenici zakinuti za 19 posto svojih mirovina. Tu treba uvesti i minimalnu mirovinu u visini 50 posto plaća, što je i europskli strandard. U sklopu prvog zahtjeva tražimo i uvođenje tzv. socijalne mirovine. Drugi je zahtjev usklađivanje mirovina sa rastom plaća i cijena, a treći da se unaprijedi zaštita i participacija umirovljenika - poručuje Uranija, dodajući kako je žalosno da se niti jedna vlada u Hrvatskoj dosad nije bavila fenomenom siromaštva i donijela mjere za zaštitu umirovljenika. Iako je to zahtjevan proces, SUH od njega neće odustati, te će s akcijama nastaviti dok Vlada ne počne rješavati njihove zahtjeve. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno