Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Fassa namjerava uložiti 200 milijuna eura i zaposliti 150 ljudi

25.11.2016. 23:00
Fassa namjerava uložiti 200 milijuna eura i zaposliti 150 ljudi


Talijani, koji su još 2003. godine kupili Dalmatinske rudnike boksita od Hrvatskog fonda za privatizaciju i zemljište na kojem bi se trebala graditi tvornica žbuke, vapna i cementa “Brčić-Fassa”, ne odustaju od projekta vrijednog oko 200 milijuna eura koji bi zaposlio preko 150 ljudi.
– Nakon ishođenja dokumentacije i svih dozvola Ministarstvo gospodarstva na 40 godina nam je dodijelilo koncesiju za eksploataciju mineralnih sirovina na eksploatacijskom polju “Kruševo”, kazao je Marin Gligora koji je od 2007. direktor tvornice “Brčić-Fassa” u Kruševu.
Tvornicu hidrauličkih veziva u Kruševu, u poslovnoj zoni Brčići na površini od 28 hektara, gradit će jedan od najjačih europskih proizvođača žbuke, vapna i cementa talijanska tvrtka Fassa Bartolo d.o.o. iz Spresiana kod Trevisa u talijanskoj regiji Veneto.
– Dobivanjem 40-godišnje rudarske koncesije osigurana je sirovina i time nesmetan rad, dok je DUUDI dodijelio pravo služnosti na zemljište, kazao je Gligora dodajući kako im je vapnenac kao sirovina potreban za sve proizvode – vapno, cement i žbuku.
Oko cijelog projekta bilo je puno nepoznanica, iako je još prije sedam do osam godina najavljen kao “posao stoljeća” i kao investicija koja će obnoviti gospodarski život cijeloga kraja.
– Sad kad je dodijeljena rudarska koncesija za eksploataciju mineralnih sirovina na eksploatacijskom polju tek je mali korak do ishođenja glavnog projekta, odnosno građevinske dozvole i početka radova, kazao je Gligora koji direktorski staž do početka gradnje tvornice u Kruševu odrađuje u Fassinoj tvornici u talijanskoj Ravenni, glavnom gradu istoimene pokrajine u regiji Emilia-Romagna.
U tijeku je ishođenje građevinske dozvole za drugu fazu tvornice hidrauličkih vezova, za tvornicu cementa, dok je prva faza tvornica žbuke i vapna.
– Nakon dobivanja koncesije i prava služnosti sve dozvole za izgradnju tvornice su ishođene, čeka se još jedna jedina potvrda i to potvrda glavnog projekta što je zapravo građevinska dozvola, naglasio je Gligora.
Pritom dodaje kako u Fassi ništa nije prepušteno slučaju, međutim na sve drugo nisu mogli utjecati.
– Ne želimo trčati pred rudo i predviđati točan početak radova na izgradnji. Vjerujemo kako postupak dobivanja pozamašnih pozitivnih mišljenja i građevinske dozvole neće biti predug, kazao je Gligora.
– Riječ je o najvećoj proizvodnoj investiciji na širem zadarskom području u više od 20 godina, jer Fassa namjerava uložiti čak 200 milijuna eura, rekao je gradonačelnik Ante Župan.
U početku je sve nagovještavalo kako će investicija biti brzo realizirana, međutim sve traje već 13 godina, a izgradnja još nije ni započela.
– Ne treba objašnjavati koliko su nam nužno potrebna nova radna mjesta, zaključio je Župan.