Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U crkvi sv. Šime upaljena prva adventska svijeća

25.11.2016. 23:00
U crkvi sv. Šime upaljena prva adventska svijeća


Paljenjem prve adventske svijeće, koja simbolizira nadu, obilježen je u Zadru početak adventa odnosno došašaća, vremena u kojem se kršćanski vjernici pripremaju za Božić, blagdan rođenja Isusa Krista
U crkvi sv. Šime u Zadru u subotu navečer upaljena je prva adventska svijeća. Običaj je to koji se ustalio posljednjih nekoliko godina u Došašću, a jučerašnji obred je predvodio don Josip Radojica Pinčić, župnik katedrale sv. Stošije u Zadru. Svijeću je upalila obitelj Bukulin, bračni par Vedran i Silvija, inače župni suradnici u zadarskoj katedrali.
– Velika nam je čast što možemo upaliti prvu adventsku svijeću u ovom blagoslovljenom vremenu. Ovaj čin nam puno znači, također ako pogledamo na vrijeme koje je pred nama. Za nas je ovo duhovni hod prema Božiću, jedna priprema. Ovo je vrijeme molitve, promišljanja i dobrih djela, kazali su nam supružnici Bukulin.
U svom nagovoru don Radojica je kazao kako danas započinjemo svoj adventski hod.
– Noć je poodmakla, dan se približi. Krist Isus nas dolazi prosvijetliti. Mi koji nekoć bijasmo u tami, milošću smo obasjani u Gospodinu. Slavimo ovo vrijeme u zajedništvu s cijelom Crkvom, poručio je don Radojica Pinčić blagoslovivši potom okupljene vjernike i adventski vijenac.
Paljenjem prve adventske svijeće, koja simbolizira nadu, obilježen je u Zadru početak adventa odnosno došašaća, vremena u kojem se kršćanski vjernici pripremaju za Božić, blagdan rođenja Isusa Krista. Svake nedjelje do Božića palit će se i ostale svijeće, kao što će to u svojim domovima činiti i brojni Zadrani. U obredu su sudjelovali su župljani i zborovi iz Arbanasa i Smiljevca u Zadru.