Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

ABA LIGA Prvak se prošetao Krešinim domom sa 16 trica

26.11.2018. 20:26
ABA LIGA Prvak se prošetao Krešinim domom sa 16 trica


Nakon rezultata 12:12 na terenu je postojala samo jedna momčad, podgorička Budućnost. Zasuli su zadarski koš gosti iz Podgorice prvenstveno preciznim šutevima iza linije 6.75 m u kojima je prednjačio Francuz Edwin Jackson
Zadar ove sezone nikako ne može do pobjede u svojoj dvorani, a oni koji su se nadali da će to ostvariti protiv Euroligaša Budućnosti ispalo je da su preveliki optimisti, pa čak i naivci. Pobjeda na domaćem parketu pričekat će vremena kad na Višnjik stignu manje kvalitetniji protivnici, jer ono što je demonstrirala crnogorska momčad nakon skidanja CSKA u petak ipak je neka druga dimnezija koju KK Zadar neće dostići vjerojatno desetljećima. Budućnost se doslovno poigrala s momčadi Ante Nazora te je dojam da su htjeli i morali, prebacili bi i 40 poena razlike. Došlo je na 70-ti rođendan Krešimira Ćosića u njegovu dvoranu oko 4000 gledatelja koji su uživo mogli vidjeti demonstraciju moći i sile branitelja naslova ABA lige te domaći sastav koji će kako se i najavljivalo prije početka sezone do posljednjeg kola voditi grčevitu borbu za spas abaligaškog statusa.


Jackson i šuterski odred
Po uvodnih pet minuta izgledalo je da su Zadrani na pravi način pristupili utakmici protiv renomiranog protivnika, no nakon rezultata 12:12 na terenu je postojala samo jedna momčad, podgorička Budućnost. Zasuli su zadarski koš gosti iz Podgorice prvenstveno preciznim šutevima iza linije 6.75 m u kojima je prednjačio Francuz Edwin Jackson s čak četiri trice. Pored njega su preciznost iskazali iz otvorenih šuteva Clark, Suad Šehović i Gordić, a kad je početkom druge četvrtine zabio i Nikolić pet poena u nizu prolomili su se gromoglasni zvižduci Krešinim domom. Na semaforu je stajalo 16:39 za Crnogorce, jer osim obrane koja je puštala na sve strane zabrinjavajuć je bio podatak da su Zadrani od polovice prve do polovice druge četvrtine uspjeli zabiti tek četiri poena. Nazirala se prava katastrofa, no popravila se srećom malo situacija kako se poluvrijeme bližilo kraju. Magarityjeva trica, pa ubačaj Littlea, zatvorili su zadarsku seriju od 9-0 s kojom su se vratili u život, a i publika je malo prodisala pri u tom trenutku odličnom minusu od 14 poena (25:39).
U posljednje dvije minute druge četvrtine Zadrani su uspjeli tek održati 14 zaostatka (30:44), jer su Podgoričani ponovno ubacili preko neumoljivog Jacksona dok je uzvratio na isti način sa sirenom Mario Little. S tim minusom održali su koliko-toliko nadu da se može doći do preokreta u nastavku, ali pod uvjetom da se gostima postavi rampa, jer su pokazali u prvih 20 minuta da su uistinu ušli u veliku šutersku formu posljednjih tjedana. Zabili su Baskoniji 21, CSKA-u 14 trica dok ih je šut poslužio i na Višnjiku. Džikićevi igrači su u 20 minuta stavili 8 od 11 upućenih trica, a Zadrani su na drugoj strani čak i previše provocirali vanjski šut što im se vratilo s tek četiri pogotka iz 13 pokušaja.


Vaughn se uklopio u sivilo
Govor tijela igrača Zadra po povratku iz svlačionica odavao je dojam da su odlučili skupo prodati svoju kožu Euroligašu te je nekoliko akcija koje su završili Magarity i Božić  podiglo publiku na noge, no rezultatski još uvijek nije bilo pomaka. Budućnost je uvijek imala spreman odgovor, ili s vanjskih pozicija gdje su nove trice stavili Clark i Šehović, ili ispod koša gdje je ordinirao visoki Omić. Sve nade o prvoj pobjedi razbio je Suad Šehović tricom broj 12 iz 16-og pokušaja što je značilo i povratak Crnogoraca na 19 viška (43:62), a Nazor više nije imao ideje koga ubaciti s klupe kao spasitelja.
Kwame Vaughn je dobio iako je bez treninga, podosta minuta, jer je izostao Lovre Bašić zbog ozljede. Ipak novo američko pojačanje se uklopilo u sivilo ostatka momčadi u kojoj bi tek gdje koji bljesak iskazali Magarity i Božić. Novi poraz u svojoj dvorani za Zadrane je već bio arhiviran iako se imala igrati još jedna četvrtina. Sustizanje 19 poena zaostatka protiv momčadi koja je jedina ove sezone uspjela dobiti moskovski CSKA bila je utopija, ali gorak okus poraza još više je pojačala činjenica da su Podgoričani nastavili puniti zadarski koš i povećavati razliku. Kvaliteta regionalnog prvaka je neupitna što potvrđuje i učinkovitost s trice (16-27) s kojom bi vjerojatno dobili i tri puta jači Zadar, no isto tako se nije očekivala ovako lagana šetnja gostiju u Krešinom domu gdje Zadrani još uvijek čekaju svoju prvu pobjedu u ABA ligi. Nakon neuspjelih pokušaja protiv Cedevite, Mornara, Mege Bemaxa i Budućnosti morat će pričekati sve do polovice prosinca kad u goste stiže Igokea.




Nestanak struje podigao publiku na noge
Da malo treba zadarskoj publici napraviti ludnicu u dvorani to smo odavno znali. Iako su njihovi ljubimci dvije minute prije kraja zaostajali velikih 20 razlike raveselili su se kratkotrajnom nestanku struje u dvorani na Višnjiku. U mraku koji je potrajao nekih 20-ak sekundi publika je euforično reagirala, iako nije poznato zašto. Prolomila se pjesma, bubnjevi su počeli udarati sve glasnije i djelovalo je bar na trenutak kao pobjednička pjesma, no povratkom svjetla valjda je i njima bila ponovno jasna slika koja je dolazila sa semafora.


Ante Nazor, trener Zadra
– Izgubili smo utakmicu bez ispaljenog metka. Nije bilo onog 'fighta' od početka, nije bilo tečnosti u napadu toliko da se zadrži pozicija na perimetru. Protivnik nas je u našoj dvorani odbacio na deset metara od koša. Nije bilo dodatnog napora da se napravi 16 malih prekršaja, po četiri u svakoj četvrtini i da im se oteža posao. Kad je protivnik došao do obruča onda se razigrao šutom za tri i to je impozantno kod njih u posljednjih 15 dana i na puno većoj razini od ove,  a to je Euroliga.


ZADAR 69
BUDUĆNOST 89
(16:25, 14:19, 17:22, 22:23)
ZADAR – Dvorana „Krešimir Ćosić“. Gledatelja: 4500. Suci: Sašo Pukl, Damir Javor i Uroš Obrknežević.
ZADAR: Bašić, Marić 4 (2-2), Magarity 18 (2-2), Krajina 6 (4-4), Vaughn 4 (2-2), Vuković 2, Brzoja 12 (2-2), Špralja 3, Tomas, Little 11, Božić 9 (3-4), Planinić. Trener: Ante Nazor.
BUDUĆNOST: Jackson 16, Ivanović 3, Su. Šehović 12, Clark 15, Barović 3 (1-2), Clarke 2, Se. Šehović, Starovlah 4 (4-4), Gordić 13 (2-2), Omić 2 (2-2), Popović 7 (2-2), Nikolić 12. Trener: Aleksandar Džikić.
Šut za dva: Zadar 24-62 (39%); Budućnost 31-57 (54%).
Šut za tri: Zadar 6-22 (27%); Budućnost 16-27 (59%).
Slobodna bacanja: Zadar 15-16 (94%); Budućnost 11-12 (92%).
Skokovi: Zadar 31 (20+11); Budućnost 33 (27+6).
Oosbne pogreške: Zadar 18; Budućnost 19.