Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

HRVATSKI SAVEZ SLIJEPIH: “Utvrdili smo nezakonito poslovanje u Udruzi slijepih u Zadru”

26.11.2018. 12:52
HRVATSKI SAVEZ SLIJEPIH: “Utvrdili smo nezakonito poslovanje u Udruzi slijepih u Zadru”


U Udruzi slijepih Zadarske županije vlada alarmantno stanje – zbog sumnje na pronevjeru novca DORH provodi istragu, a članovi su bez rukovodstva te udruga djeluje samo na papiru.
Ovu nam je situaciju potvrdila i izvršna predsjednica Hrvatskog saveza slijepih, Andreja Veljača, izražavajući svoje ogorčenje onim što se, kako kaže, proteklih godina događalo u zadarskom ogranku.
Naime, krajem rujna buknula je afera nakon što su tajnica Udruge, Gordana Čizmin i njen predsjednik Slobodan Vladović, osumnjičeni zbog nezakonitog rada Udruge. Tajnici se na teret stavljalo da joj je s računa Udruge novac isplaćivan preko fiktivnih studentskih ugovora, a sve to uz dozvolu predsjednika Slobodana Vladovića.


Nećemo isključiti zadarski ogranak
U Hrvatskom savezu slijepih saznajemo da su se ove radnje otkrivene nakon što su u Zadar poslali reviziju, koja je pak utvrdila niz nezakonitosti u radu. Dva mjeseca nakon izbijanja skandala u udruzi koja skrbi o jednima od najosjetljivijih članova društva, slijepim osobama, razgovarali smo sa izvršnom direktoricom Hrvatskog saveza slijepih, želeći provjeriti što je istraga utvrdila te hoće li zadarski ogranak isključiti iz Saveza, kao što je bilo najavljeno? Andreja Veljača o najnovijim detaljima ove situacije kaže:
– Udruga slijepih i dalje je članica našeg Saveza i iz njega nije isključena samo zato što smo uvidjeli da isključivanje ne bi riješilo situaciju, a ispaštale bi slijepe osobe jer bi na ovaj način bile zakinute za pomoć. Odgovorno tvrdim da je uvidom u poslovanje Udruge utvrđeno njeno nezakonito poslovanje, ali reći ću otvoreno i nerad, od čega su slijepe osobe imale veliku štetu zbog nebrige prema njima. Jer udruge provode niz socijalnih mjera pomažući sljepima pa ako, primjerice, samo njih 15 od stotinu članova zna da ima pravo na videćeg pratitelja, onda netko mora biti odgovoran za to. Zato mi je u cijeloj ovoj priči i najviše žao slijepih osoba jer ispaštaju za nešto za što nisu krive te su sada prepuštene same sebi – kaže izvršna direktorica Saveza, iznoseći pojedinosti ove afere:


Članovi podnijeli kaznenu prijavu
– Što se tiče gospođe Čizmin, ona je bila zaposlenica Udruge do svibnja ove godine, kada je otišla u mirovinu, ali niti ne želim ulaziti u ono što je radila zadnjih 10 ili 15 godina jer smo na uvid dobili svu dokumentaciju koja je pokazala da je to što je radila bilo na štetu slabovidnih osoba, pa neka to ide njoj na dušu. Što se pak tiče Slobodana Vladovića, on je još uvijek zastupnik naše udruge u Zadru iako mu je mandat istekao u travnju ove godine. Na žalost, još uvijek je upisan kao jedini zastupnik Udruge te i dalje poduzima određene radnje koje po zakonu ne bi smio, poput financijskih transakcija, donošenje odluka o zapošljavanju, o projektima s kojima će se aplicirati, te niz drugih radnji kojih poduzima. Svi oni koji trenutno rade u zadarskoj Udruzi zapravo nemaju nikakav nadzor i nitko ne kontrolira njihov rad jer nema upravljačkih tijela – pojašnjava gospođa Veljača, dodajući kako su zbog svega toga članovi Udruge slijepih Zadarske županije protiv Vladovića DORH-u podnijeli kaznenu prijavu i postupak je u tijeku:




Vladović zamijenio bravu
– Na žalost, naš Savez kao pravna osoba nema nikakav uvid, niti ingerencije u ono što se događa u Zadru. Vladović je zamijenio i bravu i nitko više tamo ne dolazi. On je žrtva svojega neznanja i gluposti i sve se vrijeme ponaša kao da ne želi shvatiti da funkcija predsjednika nosi i odgovornost. Na žalost, on je još uvijek predsjednik Udruge jer je prvi zbor članstva prekinut, kao i drugi, kada je izabran novi predsjednik nakon isteka Vladovićeva mandata, te kada su izabrani novi članovi skupštine i održana prva sjednica. To je sve po propisima dostavljeno u Uredu državne uprave, međutim problem je nastao kada su našli neku proceduralnu pogrešku u zapisniku oko toga da nije prošao dovoljan broj dana između sjednice zbora članova i sjednice skupštine. Po meni je ova primjedba opravdana, ali kada je riječ o Udruzi slijepih, to nikako ne bi trebao biti razlog da se njihov rad onemogući, odnosno da Udruga ne funkcionira. No ovdje treba spomenuti i Špaletu koji je zaposlenik Udruge i glavni odgovoran za ove gluposti – poručuje na kraju izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih.
Na kraju se samo može zaključiti kako je žalosno da zbog svega ispaštaju oni koji su za sve ovo najmanje krivi, članovi Udruge, koji su u ionako teškoj životnoj situaciji, a sada su ostali i bez toliko im potrebne pomoći.


Vladovića nema u Udruzi
Nakon razgovora sa izvršnom direktoricom Hrvatskog saveza slijepih uputili smo  se u Udrugu u Zadru želeći čuti i njihov komentar. Međutim, predsjednika Slobodana Vladovića nije bilo, a jedini djelatnik kojeg smo tamo zatekli kazao nam je da se  Vladović uopće ne pojavljuje. Ni nakon višednevog čekanja Vladović se nije javio na  naše poruke, očito ne želeći razgovarati o ovoj aferi, no to zasigurno nije rješenje za  njegove članove koji su već dva mjeseca u pat poziciji.