Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Novi trener je Vlado Đurović i naslov prvaka nakon 11 godina

26.11.2018. 15:45
Novi trener je Vlado  Đurović i naslov  prvaka nakon 11  godina


Najvažnije pitanje koje treba riješiti pred početak sezone 1985./86. je  pitanje trenera. Kandidati su: Krešo, Pino Giergia, prof. Lucijan Valčić,  prof. Slavko Trninić i Vlado Đurović. Prvi put u povijesti zadarske košarke bit će izabran trener koji nije Zadranin i dolazi sa strane, Vlado Đurović iz Beograda.Za svog prvog suradnika, pomoćnog trenera, bira Branka  Šuljka. "Obad se vratio iz vojske, Milan Mlađan iz IMT-a je stekao pravo  za nastup (nije imao ispisnicu do tada), Boris Hrabrov iz Jugoplastike,  imamo takvu momčad kojoj cilj mora biti osvanje jednog od tri trofeja  (Kup, Kup R. Koraća i prvenstvo)", kaže predsjednik kluba B. Periša koji  je sigurno bio i odlučujući kod izbora trenera.
U svojoj prvoj najavi, Đurović kaže: "Odvest ću Zadar u finale doigravanja" i odmah, tom hrabrom i optimističnom izjavom pokazuje svoj karakter te "kupuje" dobar dio navijača, ne svih, jer znamo da ga jedan dio  ljubitelja košarke nije prihvatio od početka.
Da bi što prije i što bolje shvatio snagu i "dušu" momčadi, Đurović  traži organiziranje velikog broja utakmica, turnira u zemlji i inozemstvu.  Prvi u Zadar stiže, američka momčad Big East, pa prvak Cibona, potom  reprezentacija Jugoslavije što nije bilo teško jer trener reprezentacije je  Krešo Ćosić. U tom pripremnom razdoblju Zadar će odigrati 29 utakmica s omjerom 13-16. Đurović nije zadovoljan, ali i shvaća bit problema:  goropadni na svom parketu, puno lošiji na strani, a za dobar rezultat treba pod svaku cijenu pobjeđivati na gostovanjima te drugi problem,  momčad nema istinskog vođu. Još jedna novina koju je Vlado uveo, nedisciplina se bez izuzetaka kažnjava novčano, svaki prekršaj, od  kašnjenja na trening, pa na dalje…


Rekordi Zdenka Babića i Zadra
Sezona počinje utakmicom u kupu, pobjeda protiv Alkara u Sinju,  57:73. Po novom sustavu više se ne igraju pojedinačne utakmice, već se  16 momčadi svrstava u 4 skupine, igraju se turniri, svatko sa svakim i  pobjednik turnira ide u polufinale.
Zadar igra u Ljubljani, porazi od Olimpije i Jugoplastike te Zadar završava natjecanje u domaćem kupu.
Pred početak prvenstva Zadar i po procjenama stručnjaka starta kao  jedan od favorita. Prva utakmica, Zadar – Budućnost, 87:67 u kojoj Zadar  to potvrđuje. U Ljubljani, za razliku od kup utakmice, Zadar igra odlično  i tri minute prije kraja vodi 73:83, prekid zbog publike i Zadar dobiva  20:0. Izvrstan početak.
U prvom kolu Kupa R. Koraća, Zadar igra protiv ciparskog predstavnika Apoela, koji zbog smanjivanja troškova pristaje obje utakmice igrati u  Zadru. U prvoj utakmici, rezultat je 121:40, 81 razlike, što sve govori o  snazi protivnika. Pred drugu utakmicu, Cibona je pobijedila juniore  Olimpije (reakcija Olimpije na izrečene kazne, utakmica sa Zadrom) i  Dražen Petrović zabija 112 poena. Novine se raspisale o tome kako je  Dražen nadmašio čuvenog Wilta Chemberlaina i njegovih 100 koševa na  jednoj NBA utakmici. U Zadru pada dogovor – idemo srušiti taj rekord.  "Izbor igrača koji će to odraditi pao je na Zdenka Babića", kaže Branko  Šuljak i na utakmici, momčad igra uglavnom, samo za njega. Rezultat je  nevjerojatan, 192:116, a Zdenko Babić je postigao čudesnih 144 koševa,  srušen je rekord Radivoja Koraća od 99 koševa i klupski rekord u broju  postignutih koševa na jednoj utakmici, 192 (162). U Jazinama, ali samo  je 200-tinjak gledatelja vidjelo ovu predstavu za pamćenje.
U drugom kolu, Zadar pobjeđuje grčkog Panioniosa i plasira se u četvrtfinalnu jaku skupinu: Berloni (Torino), Olympique (Antibes), PAOK  (Solun).
Pobjeda protiv Olympiquea, 101:78, izvrsna igra, ali i poraz od PAOK- a, gdje je Mlađan promašio zadnji šut za tri poena i Zadar je propustio  prigodu za plasman u polufinale, već tada. Poraz od Olympiquea značio  je oproštaj od europskih ambicija, još je samo igrala pobjeda u Torinu,  ali Berloni – Zadar, 85:68, i oproštaj od Kupa Koraća i Europe


Odlazak prof. Leonarda Bajla – Nardija
Prof. Leonard Bajlo bio je jedan od mojih najdražih i najomiljenijih  trenera, punih 10 godina. Njegov osmijeh i vedar, optimistički pristup  životu, njegovu plemenitost, ličnost koju su krasile najljepše ljudske vrline, ne mogu zaboravit nikad. Siguran sam da tako misle i brojni njegovi  učenici iz zadarske gimnazije, sportaši s kojima je radio te brojni prijatelji i suradnici.
Avangardan u svom poslu, intervalni trening, kada su se mnogi pitali  što je to uopće. 20 godina u KK Zadru i njegov doprinos u osvajanju pet  prvenstava i Kupa je nemjerljiv. Najveći doprinos u formiranju i "izgradnji" Kreše Ćosića. Pripada mu mjesto među iznimno zaslužnim građanima Zadra…
Prvi dio prvenstva Zadar će završiti sjajnim omjerom 9:2 i drugim  mjesto na tablici. Porazi od Cibone u Zagrebu i C. zvezde u Beogradu,  gdje se pobjede nisu ni očekivale. U drugom dijelu, Zadar neće biti tako  uvjerljiv. Omjer je 6-5, posebno je zabrinuo poraz od Jugoplastike u Zadru, 84:94. Zadar je u tom trenutku treći i dovodi u pitanje drugo mjesto.  Ključna utakmica Partizan – Zadar u Beogradu. Izvanredna igra i pobjeda Zadra, još pobjeda protiv Šibenke i u doigravanje će Zadar krenuti s  druge pozicije.
Doigravanje, četvrtfinale: Zadar – Bosna, 103:88, i u Sarajevu, 79:81,  Zadar dvokorakom ulazi u polufinale.
Polufinale: Zadar – Jugoplastika, 98:77, u Splitu, 74:76, i Zadar je u finalu.
Finale: Cibona – Zadar. U prvoj utakmici, Zadar igra odlično u Zagrebu, ali usprkos tomu, Cibona pobjeđuje 84:70. Ne zaboravimo, pobjedom protiv Žalgirisa, u finalu Kupa prvaka 94:82, Cibona je postala dvostruki prvak Europe.
Zadar – Cibona, 84:73, na toj utakmici Cibona, sigurna da će pobijediti  u trećoj i tako proslaviti novu trostruku krunu u Zagrebu, pravi veliku  grešku u koracima. Dražen Petrović se "ozlijedio" na zagrijavanju i ne  igra utakmicu. U fantastičnom ozračju i atmosferi, Zadar pobjeđuje i  igrat će se treća, odlučujuća u Zagrebu.
Travanj, 26. 1986. godine – vodstvo Cibone unaprijed će organizirati  svečanu večeru za 700 uzvanika u hotelu Esplanade, ali Cibona – Zadar,  110:111, nakon dva produžetka, 85:85, 96:96 i ZADAR je NOVI PRVAK!!!
Pred 12 tisuća gledatelja, fantastična, fenomenalna igra Zadra, u svih  50 minuta. Posebno Petra Popovića, njegovih 9 trica i 35 poena te Stojka  Vrankovića, koji je, za razliku od mnogih utakmica na kojima je izlazio iz  igre zbog pet penala, odigrao cijelu utakmicu te zabio 19 poena, imao na  "stotine" skokova i blokada. Petranović, s 26 poena, Matulović 14,  Blažević 8, Pahlić 6, Obad 3, ostali su strijelci za Zadar, Mlađan je bio  ozlijeđen, a u momčadi su još Zdenko Babić i Boris Hrabrov.
"Bila je to majstorica snova, majstorica svih majstorica Zadrana, utakimica s dva produžetka koju nitko, tko je gledao, neće zaboraviti. Utakmica jednom u 100 godina i Zadrani su baš te subotnje večeri dokazali  da imaju srce, hrabost, znanje, samopouzdanje, smirenost. Imali su  sve…baš sve", napisat će, meni omiljeni, sportski novinar, Neven Bertičević.
Čestitke stižu sa svih strana, KK Zadar je nagrađen Zlatnim grbom grada Zadra, a vrhunac uzbuđenja bio je sutradan na Narodnom trgu kada  su se igrači i vodstvo kluba pojavili na balkonu zgrade Općine i kada je 10  tisuća ljudi zapjevalo: "Zadar je najbolji, Zadar je slavan, nitko u Europi  njemu nije ravan." I bilo je tako jer srušen je dvostruki prvak Europe.
U sljedećem nastavku: Sezona '86./'87., Kup prvaka i kraj karijere jednog od najboljih, Branka Skroče