Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

RADIONICA “Kad odrastem bit ću arheolog”

26.11.2018. 17:45
RADIONICA “Kad odrastem  bit ću arheolog”


Mali Zadrani prekjučer su imali priliku naučiti čime se sve bave  arheolozi i kako se provode arheološka istraživanja. Arheološki muzej  Zadar je, naime, upriličio zanimljivu radionicu pod nazivom "Kad odrastem bit ću arheolog" koju je osmislila viša kustosica u AMZ Timka  Alihodžić. Ova edukativna radionica, koja je namijenjena u prvome redu  mlađim osnovcima, ali i svima ostalima koji žele saznati nešto više o raznim fazama arheološkog istraživanja, kao i restauratorskog rada, organizirana je povodom Dana grada Zadra i blagdana Sv. Krševana, a prvi put  bila je priređena prije dvije godine povodom Noći muzeja.


Učenje kroz igru
– Želimo djecu kroz igru upoznati s poslom arheologa i restauratora, a  radionica je interaktivno usmjerena, tako da sudionici cijelo vrijeme  kroz razgovor ostvaruju kontakt s voditeljima radionice. Nakon što obave istraživanje, odnosno "kopanjem" kamenčića dođu do tlocrta rimske  kuće, upoznat ću ih s njenim dijelovima poput ulaznog hodnika, unutarnjim dvorištem, bazenom s kišnicom i podnim grijanjem, a zatim će uslijediti pitalice. Djeca će davati odgovore o tome što su prilikom istraživanja pronašli, kojem periodu pripadaju otkriveni ostaci i sl., pojašnjava viša kustosica Timka Alihodžić način na koji se odvija ova edukativna radionica, čiji drugi dio se odnosi na restauratorski posao koji je  djeci približila muzejska pedagoginja Jelena Vekić Bašić.
– Nakon što obave arheološko istraživanje sljedeća faza radionice je lijepljenje ulomaka keramičkih posuda, odnosno njihovo restauriranje.  Djeci će se također objasniti i postupak dokumentiranja građe, na koji se  način unose i čuvaju podaci i sl., kaže muzejska pedagoginja Jelena Vekić  Bašić, dodajući da je za kraj predviđeno i crtanje onoga što su mali istraživači na radionici naučili.


Razvijanje strpljenja
Na ovaj način, doznajemo još, kod djece se osim samog upoznavanja s  arheološkim istraživanjem, razvija i strpljenje, kreativnost i zaključivanje  na temelju onoga što im je prikazano. Radionica je otvorenog tipa, a organizirana je u subotu, na sam Dan grada Zadra jer djeca nisu na nastavi  i dan bez škole mogu iskoristiti da nauče nešto novo. To je učinila i jedna  od mama koja je na jučerašnju radionicu dovela svoju djecu.
– Ovo je prilika da djeca vide što rade arheolozi, jer to ne mogu doznati  u školi, a posebno ne na ovako zanimljiv način. Mislim da su ovakve radionice djeci jako privlačne jer u njima sami aktivno sudjeluju, kaže Andrea, mama dvaju sinova koji su se jučer na jedan dan uživjeli u ulogu  arheološkog istraživača.