Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

RAZGOVOR S POVODOM Dvije Zadranke dijeli cijelo tisućljeće

26.11.2018. 18:00
RAZGOVOR S POVODOM Dvije Zadranke dijeli  cijelo tisućljeće


Marina Šljivac i Karla Klasić, naizgled obične tinejdžerice,  kriju jednu zanimljivu posebnost.
Naime, iako su rođene u razmaku od jedva 12 sati, dijeli ih čitavo tisućljeće. Kako je ovo moguće? Zato jer je Karla zadnja osoba u Zadru  rođena u prošlom stoljeću i tisućljeću, naime rođena je 31. prosinca  2000. godine u 13.10 sati, dok je Marina prva osoba rođena u ovom stoljeću i tisućljeću, te je rođena 1. siječnja 2001. godine u 00.20 sati. Budući  je tada počela ne samo nova godina, već i stoljeće, ali i novo tisućljeće,  možemo reći da ove dvije djevojke dijeli čitav milenij.


Već bile u novinama
Ove dvije djevojke već su bile u novinama i to neposredno nakon što  su se rodile. Naime, krajem 2001. godine je zadarski tjednik Zadarski regional pisao kako je, tada mala Karla, zadnje dijete koje se rodilo te godine, ali i tog tisućljeća.
Svega nekoliko sati poslije, u 20. minuti poslije ponoći na svijet je  došla Marina, kako su je nazvali, milenijska beba Zadra. Njena majka je  za tadašnje novine rekla kako je već tada pola grada znalo za nju zato jer  je bila prva beba rođena u novom mileniju. Zanimljivo je da je Marina  požurila na svijet te se rodila 12 dana prije termina.
Na tragu ove priče odlučili smo istražiti i otkriti gdje su ove dvije, sada  već djevojke, s nepunih 18 godina.
Pronašli smo ih i razgovarali smo s njima. Sada već odrasle, obje su  maturantice Gimnazije Jurja Barakovića, te se uz školu i pripreme za maturu, spremaju i za vozački ispit.


Poznaju se iz škole
O tome koliko je Zadar uistinu malen grad najbolji svjedoči činjenica  da djevojke idu u istu školu te se čak i poznaju.
– Još uvijek imam sliku iz novina koja stoji na koricama albuma i unutra je moja narukvica od rođenja, tako da imam uspomene na taj dan.  Osim toga roditelji su mi, kad sam imala šest ili sedam godina, ispričali o  tome kada sam se rodila i što znači taj datum što to mi je bilo jako zanimljivo i neobično, rekla nam je Karla dodavši kako je to zaista poseban i  lijep osjećaj.
Marina, prvo dijete ovog milenija, također čuva članak iz novina te  kaže kako, dok je bila dijete, nije shvaćala što znači datum njena rođenja.  Istaknula je kako je zaista poseban osjećaj biti prva osoba rođena u  ovom stoljeću.
Istaknule su kako su se upoznale preko škole.
– Na početku nismo ni znale da smo rođene s pola dana razlike na te  datume, ali nakon nekog vremena smo shvatile, rekla je Karla, a Marina  se nadovezala – Mama mi je pokazala isječak iz novina i kad sam ga  pročitala shvatila sam da poznam curu koja je u novinama i onda sam joj  to rekla. Bilo je malo čudno, ali poslije zanimljivo, rekla je Marina.
Karla je dodala kako je prijatelji znaju zafrkavati da je starija od njih za  čitavo tisućljeće.
– Svima je fora taj datum rođenja – 31. prosinca, kao zadnji dan u godini. Zapravo je smiješno jer ja nikada ne mogu reći da slavim rođendan  iduće godine, jer je uvijek ove godine, rekla je Karla.




Uspješne sportašice
Inače, ove dvije djevojke vrlo su vrijedne te je Marina, inače iz Banja  na otoku Pašmanu, 12 godina u mažoretkinjama, a Karla je devet godina  trenirala tae kwon doe.
Ove godine djevojke jer imaju mnogo posla oko škole i priprema za  državnu maturu, pa je Karla morala privremeno pustiti treniranje po  strani.
 – Jako volim tae kwon doe, ali ove godine nemam dovoljno vremena.  Naime, treninzi su nam skoro svaki dan i jednostavno ne stignem sve  obaviti. Ipak, kad stignem odem u teretanu, pojasnila je Karla. Marina je  dodala kako su njezini treninzi vikendom pa lakše može uskladiti s obvezama.
Što se tiče planova za budućnost, obje planiraju studirati.
– Ja sam po prirodi prirodnjak te planiram upisati stomatologiju i  možda specijalizirati za ortodonta, a drugi izbor je farmacija, to je ono  što me zanima, ali vidjet ću još, rekla je Karla.
Marina nam je rekla kako nju više privlače društveni predmeti.
– Voljela bih studirati nešto gdje ću moći raditi s djecom, razmišljam o  defektologiji ili rehabilitaciji, rekla
je Marina.
Na pitanje gdje se vide za desetak ili petnaestak godina obje su rekle  kako bi htjele raditi u struci, odnosno raditi ono što su diplomirale. Na  pitanje misle li ostati u Hrvatskoj Marina je rekla kako to želi te se nada  da će i moći ostati, dok je Karla rekla kako je više slobodni tip koji ide  onako kako je put ponese, te nema neki plan za tako daleku budućnost.
Što god isplanirale, vjerujemo kako zadarske milenijske djevojke čeka  svjetla budućnost.