Čim se potpiše ugovor s izvođačem, radovi mogu krenuti!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
U pitanju su dani do početka izgradnje Centra za mlade
Autor: 
Vjerovali ili ne, nakon sna dugog 12 godina, sada su u pitanju dani do početka izgradnje zadarskog Centra za mlade u sklopu bivše vojarne Stjepana Radića. Nakon što bude potpisan ugovor s izvođačem radova - splitskom tvrtkom Brodomerkur, nema više nikakvih prepreka da radnici i strojevi ne krenu...
Arif SITNICA
Šime Erlić i njegov tim odradili su doista sjajan posao

Projekt je u cijelosti završen i upravo smo pred potpisivanjem ugovora s izvođačem radova. Ugovor će biti potpisan ovih dana, a što se nas tiče može i - sutra. Nema više nikakvih prepreka da radovi na početku izgradnje Centra za mlade, ne počnu. Dakle, čim se potpiše ugovor i izvođač se uvede u posao, jedino i isključivo o njemu ovisi kad će krenuti. Vjerujem da je i njemu u interesu da to bude što prije jer se rokovi moraju poštivati. Mislim da bi radovi mogli početi do kraja godine, zaključio je Šime Erlić, gradski pročelnik zadužen za EU fondove.


12  punih godina je u planu izgradnja Centra za mlada, a sada od realizacije plana dijeli samo - potpis.


A, početak gradnje Centra za mlade do kraja godine, zadovoljno i ponosno, najavio je i sam gradonačelnik Branko Dukić na Svečanoj sjednici krajem prošlog tjedna u povodu obilježavnja Dana Grada i blagdana sv. Krševana, jednog od njegovih zaštitnika. Radovi su podsjećamo, povjereni tvrtki Brodomerkur iz Splita, jer je od tri pristigle ponude na natječaj njihova bila najpovoljnija. Kao što je poznato, riječ je o sjajnoj lokaciji u sklopu bivše vojarne Stjepana Radića, a izgradnja Centra čekala se dugih 12 godina.

Mladi znaju što žele

Prema projektu - u prizemlju novog Centra za mlade, bit će prostori za udruge, igraonice i razne izvedbene umjetnosti poput plesa, drame, filmova i koncerata. Velika multimedijalna dvorana imat će preko 500 metara četvornih prostora i 250 sjedećih mjesta. Druga etaža bit će rezervirana za administrativni dio i urede gradskih udruga u čijem su fokusu kultura i mladi. Kad Centar bude završen, dobit će zajednički krov nad glavom i priliku za sinergiju u kojoj će ponuditi nove sadržaje za mlade ljude u Zadru, kakvih već godinama u gradu - nedostaje. Istočno krilo zgrade pripast će Gradskoj knjižnici, najpopularnijoj i najvećoj gradskoj kulturnoj ustanovi. Tih tisuću kvadrata u novoj zgradi, tunelom će biti povezano sa zgradom Knjižnice, kojoj već godinama treba proširenje.


"Ugovor će biti potpisan ovih dana, a što se nas tiče može i - sutra. Nema više nikakvih prepreka da radovi na početku izgradnje Centra za mlade, ne počnu.

​Šime Erlić

Nedavno je u Kneževoj palači održana i zanimljiva tribina vezana uz budući Centar za mlade na kojoj su javnosti prezentirani rezultati istraživanja kojeg su proveli poznati sociolozi mlađe generacije sa zadarskog Sveučilišta i Odjela za sociologiju - doc. dr. sc. Željka Tonković i doc. dr. sc. Krešimir Krolo. Cilj njihova istraživanja je bio upravo da otkriju kakve su kulturne potrebe mladih i kakve su njihove preferencije kad je Centar za mlade u pitanju. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno preko dvije tisuće ispitanika - učenici srednjih škola, studenti i šira populacija mladih od 18 do 35 godina, a istraživanje je provedeno u razdoblju od travnja do srpnja 2019. godine na reprezentativnom uzorku srednjoškolske i studentske populacije te šire populacije mladih u Zadru.

Obavezno kafić, ali i prostor za učenje...

Istraživanje je pokazalo da velika većina ispitanika ne želi nikakvo uplitanje politike u rad i upravljanje Centrom i pokazalo se da najviše povjerenja imaju u udruge i stručnjake u radu s mladima te umjetničko-stručne aktere, a vrlo nisko povjerenje imaju u političko-menadžerski model upravljanja - Grad Zadar, Zadarsku županiju i mladež političkih stranaka.
Na otvoreno anketno pitanje - što bi oni voljeli da bude u budućem zadarskom Centru za mlade - učenici odnosno, srednjoškolci su pokazali veliku nezainteresiranost tako da velika većina njih nije uopće odgovorila na to pitanje. A, oni koji su odgovorili su na prvo mjesto stavili noćni klub, a bilo je i onih koji su odgovorili - MacDonalds.
Studenti su pokazali veći interes i odgovorili također, kako bi voljeli da u Centru bude kafić, ali što se tiče sadržaja voljeli bi koncerte, filmske premijere, kvizove, predavanja, kazališne predstave... Studenti bi voljeli da bude kulturno- umjetničkih sadržaja i prostora za učenje. Najzainteresiraniji za sadržaje budućeg Centra su mladi u dobi od 24 do 29 godina i što se tiče participacije i angažiranosti u radu samog Centra. Oni bi voljeli da tamo bude koncerata, filmskih premijera, glazbenih slušaonica, ali svakako i - kafić.
Kad radovi krenu, rok za završetak je 16 mjeseci.

PREDVIĐENO PROJEKTOM

U prizemlju novog Centra za mlade bit će prostori za udruge, igraonice i razne izvedbene umjetnosti poput plesa, drame, filmova i koncerata. Velika multimedijalna dvorana imat će preko 500 metara četvornih prostora i 250 sjedećih mjesta. Druga etaža bit će rezervirana za administrativni dio i urede gradskih udruga u čijem su fokusu kultura i mladi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)