Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Danas dodjela zlatnih kuna

27.11.2019. 12:30


Danas, točno u podne, u zadarskom hotelu Kolovare bit će održana 2. proširena sjednica gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Zadar. Na sjednici će biti dodijeljene plakete Zlatna kuna za poslovanje u 2018. godini koje HGK dodjeljuje u hrvatskim županijama i gradu Zagrebu. Priznanja se dodjeljuju prema jedinstvenim kriterijima. Polazište za izradu kriterija su rezultati poslovanja poduzeća sagledana temeljem uvida i analize bilance stanja i računa dobiti i gubitka za proteklu godinu. Iz konkurencije se na samom početku isključuju javna i komunalna poduzeća, poduzeća koja su prethodnu godinu zaključila s gubitkom, te poduzeća s manje od 10 zaposlenika. Nakon toga prilazi se izračunu pokazatelja iz bilance stanja i računa dobiti i gubitka za sva poduzeća.
Ocjenjuju se pokazatelji likvidnosti kroz tekuću likvidnost i financijsku stabilnost. Također se ocjenjuju pokazatelji zaduženosti kroz koeficijent vlastitog financiranja. Aktivnost poduzeća se mjeri kroz koeficijente obrtaja obrtnih sredstava i obrtaja ukupnih sredstava. Profitabilnosti se mjeri kroz rentabilnost ukupnih sredstava te rentabilnost vlasničke glavnice. U ocjenjivačkom centru je i zaposlenost, pa se pažnja Komore okreće dobiti po zaposlenom, broju zaposlenika, porastu zapošljavanja te prosječnoj plaći. Kod analize prihoda ocjenjuje se udio izvoza u ukupnom prihodu, izvoz po zaposlenom, udio poslovnih prihoda u ukupnim prihodima, te prihodi od prodaje u inozemstvu. Uz nematerijalnu i materijalnu imovinu na kraju se ocjenjuje i ukupna snaga poduzeća. Ona se gleda kroz ukupni prihod i njegov porast te kroz vlastiti kapital i rezerve i njihov porast.
Poredak unutar pojedine kategorije vrši se temeljem najboljeg prosječnog ranga po svih 21 pokazatelja. Tvrtke se rangiraju po svakom pojedinom pokazatelju. Najbolja tvrtka u kategoriji je ona koja ima najbolji prosječni rang. U Zadarskoj županiji za 2018. godinu 4.755 poduzeća predalo je godišnja financijska izvješća, a spomenute kriterije zadovoljilo je ukupno 389 tvrtki iz Zadarske županije tj. 336 malih poduzeća, 42 srednja poduzeća i 11 velikih poduzeća.


Nominirani za Zlatnu kunu 2018.
Nominirani u kategoriji malih trgovačkih društava za najbolje poslovanje u 2018.:
PAG 91 d.o.o. Pag
ERLIĆ-COMMERCE d.o.o. Biograd na Moru
ANGELINA CHARTER d.o.o. Biograd na Moru
PETA BRZINA d.o.o. Zadar
OLIMP d.o.o. Benkovac
Nominirani u kategoriji srednjih trgovačkih društava za najbolje poslovanje u 2018.:
CESTE ZADARSKE ŽUPANIJE d.o.o. Zadar
INTERMOD d.o.o. Zadar
HSTEC d.d. Zadar
PELAGOS NET FARMA d.o.o. Zadar
MARASKA d.d. Zadar
Nominirani u kategoriji velikih trgovačkih društava za najbolje poslovanje u 2018.:
ALUFLEXPACK NOVI d.o.o. Poličnik
TURISTHOTEL d.d. Zadar
LTH Metali lijev d.o.o.
CROMARIS d.d. Zadar
TANKERSKA PLOVIDBA d.d. Zadar