Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Duško Vidov u sukobu interesa zbog ugovora s ribarskom zadrugom

27.11.2019. 08:00


Sedam mjeseci nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo postupak protiv bivšeg načelnika Općine Kali, Duška Vidova, na zadnjoj je sjednici donesena odluka koja glasi: Vidov je povrijedio Zakon o sprječavanju sukoba interesa sklapajući ugovor s zadrugom Ribarska sloga.
Naime, Vidov je Povjerenstvu prijavljen za navodne nepravilnosti iz mandata još 2017. godine kada je općinski prostor dao u najam zadruzi "Ribarska sloga". S obzirom da je prostor u zakup dao bez natječaja, netko ga je prijavio, a Povjerenstvo je u tom ugovoru očito našlo elemenata za pokretanje postupka, o čemu nam glasnogovornica Povjerenstva, Martina Jurišić, kaže:


Bio i upravitelj zadruge
– U slučaju gospodina Duška Vidova, koji je obnašao dužnost načelnika Općine Kali do lipnja 2017. godine, utvrđena je zlouporaba posebnih prava koja proizlaze iz obnašanja dužnosti načelnika. Riječ je o povredi članka 7. točke c) Zakona o sprječavanju sukoba interesa koja proizlazi iz upućivanja ponude za sklapanje novih ugovora o zakupu poslovnog prostora dana 29. listopada 2013. godine te 31. listopada 2016. godine ribarskoj zadruzi Ribarska sloga, u kojoj je dužnosnik do 22. prosinca 2013. obavljao poslove upravitelja, te iz sklapanja Ugovora o zakupu poslovnog prostora s navedenom ribarskom zadrugom i to 2. siječnja 2014. godine te 22. prosinca 2016. godine, bez prethodno provedenog javnog natječaja za zakup poslovnog prostora u vlasništvu Općine Kali, iako je u trenutku slanja ponuda i sklapanja predmetnih ugovora postojao dug navedene ribarske zadruge prema Općini Kali, navode u Povjerenstvu.


Trgovački sud otvorio stečaj
Riječ je o ribarskoj zadruzi koja se našla u takvoj financijskoj situaciji da je Trgovački sud u Zadru nad njom otvorio stečajni postupak i to po prijavi Financijske agencije još prošle godine. Naime, "Ribarska sloga" bila je u blokadi više od 120 dana te je imala i nepodmirenih dospjelih osnova za plaćanje u iznosu od 118.511,43 kuna. No, na stečajnom je ročištu utvrđeno kako njeni članovi imaju namjeru podmiriti dugove i nastaviti s poslovanjem, s obzirom da zadruga raspolaže imovinom, radnim strojevima, vozilima i nekretninama. Kako je sud utvrdio da su početkom godine imali dodatna dugovanja, nad zadrugom je ipak otvoren stečajni postupak.
Duška Vidova jučer smo nazvali za komentar odluke Povjerenstva, no nije se javljao. Zanimljivo je da je Vidov već jednom prijavljen Povjerenstvu koje mu je još 2014. godine izreklo opomenu.




Htio "dovršiti započeti projekt"
Naime, Povjerenstvo je 2013. dobilo prijavu protiv Vidova kao tadašnjeg načelnika Kali zbog istovremenog obnašanja dužnosti načelnika Općine Kali i upravitelja zadruge Ribarska sloga. No, kako je Vidov u međuvremenu dao ostavku na dužnost upravitelja, Povjerenstvo mu je na svojoj sjednici 2014. godine izreklo samo mjeru opomene, bez ikakve novčane kazne. Vidov je tada za naš list ovu situaciju pojasnio sljedećim okolnostima:
– Po zakonu ja sam zaista bio u sukobu interesa, no situacija je bila takva da bih napravio veću štetu da sam iz njega odmah izišao. Naime, mandat načelnika dobio sam u trenutku kad sam kao upravitelj Ribarske sloge privodio kraju natječaj IPARD-a vrijedan između 15 i 16 milijuna kuna, što smo uložili u objekt, te još jedan državni natječaj vrijedan milijun kuna. Da sam u tom trenutku napustio mjesto upravitelja, ostavio bih na cjedilu 25 ljudi, a možda i doveo projekt u pitanje. Zbog toga sam odradio projekt do kraja i potom dao ostavku. Nisam u sukob interesa došao zbog materijalne koristi, nego zbog dovršetka započetog projekta, kazao je tada Vidov.


VIDOV VEĆ RANIJE PRIJAVLJIVAN
Vidov već jednom prijavljen Povjerenstvu koje mu je još 2014. godine izreklo opomenu. Godine 2013. je prijavljen kao tadašnji načelnik Kali zbog istovremenog obnašanja dužnosti načelnika Općine Kali i upravitelja zadruge Ribarska sloga


Neće platiti kaznu jer više nije načelnik
Za razliku od lokalnih dužnosnika koji su u slučaju kršenja Zakona o sprječavanju sukoba interesa, morali plaćati i novčane kazne, Vidov to ne mora učiniti. A evo zašto:
– U slučaju gospodina Duška Vidova nismo izrekli novčanu sankciju jer u trenutku donošenja naše odluke on više nije dužnosnik već više od godine dana. To znači da sankciju ne možemo naplatiti, s obzirom da se ona naplaćuje iz njegova načelničke plaće, kazala nam je glasnogovornica Martina Jurišić.