Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Male životinje na ispitu u zadarskim Mocirama diplomirale s odličnim

27.11.2019. 13:15


Udruga za poticanje uzgoja i zaštitu malih životinja »Grdelin« sa sjedištem u Debeljaku organizirala je Drugu međužupanijsku izložbu malih životinja – peradi, ptica, zamoraca i kunića te Prvu specijalku zadarski prevrtač u dvorani Streljačkog kluba Zadar u Mocirama.
Atraktivnu trodnevnu izložbu vidjelo je više stotina posjetitelja svih generacija, najviše djece i mladeži. Među njima i djeca obližnjih dječjih vrtića Pinokio i Kockica.
– Ponosni smo što članovi naše udruge na kraju uzgojne sezone u predbožićno vrijeme mogu prezentirati svoj rad i hobi, te dostignuća u uzgoju naših ljubimaca, kazao je Niko Pedić, predsjednik Udruge »Grdelin«, te je dodao kako je, među ostalim, cilj izložbe usmjeren k tome da se privuče pozornost, zainteresira što veći broj ljudi, a posebice mladih, i tako očuvaju hrvatske pasmine malih životinja za sljedeće generacije.


Na izložbi 43 uzgajivača s 380 ljubimaca
Među izloženim primjercima moglo se vidjeti brojne šampione, osvajače medalja i priznanja s državnih i drugih natjecanja.
– Na izložbi su sudjelovala 43 uzgajivača i to iz Karlovca, Križevaca, Velike Gorice, Zagreba, Slunja, Udbine, Korenice, Ozlja, Splita, Kaštela i Solina te članovi naše Udruge »Grdelin«. Izloženo je ukupno 380 ljubimaca, a od toga 274 goluba u 20 pasmina, 42 komada peradi u sedam pasmina, 28 kunića u šest pasmina i 18 ptica u četiri pasmine, precizno je naveo Pedić koji u Debeljaku uzgaja 19 vrsta kokošiju, među njima i autohtonu pasminu kokoši hrvatica. A osim te autohtone pasmine na ovoj izložbi u kategoriji peradi mogle su se vidjeti i posavska, australska, feverol, šabo, nizozemska patuljasta kokoš, zadarski golub prevrtač, sisački prevrtač, dalmatinska zimovka, golub gušan, lepezan, pismonoša, indijska lahorica, talijanski galebić, golub gušan, golub letač, kunići, bijeli miševi, zamorci, više vrsta kanarinca i papiga.


Zadarski prevrtač poznat je po akrobacijama
– Na Prvoj specijalki zadarski prevrtač izloženo je 80 golubova. Zadarski prevrtač je pasmina poznata po akrobatskim svojstvima, kao najbrži i najžešći na svijetu. Leti u visinu do tisuću metara i poput kamikaze radi akrobacije do poda, što ne radi ni jedna druga pasmina na svijetu. Prve zlatne medalje osvojili su uzgajivači Ivica Pavlović, Nikolina Raspović i Marina Pedić, kazao je Pedić.
Udruga »Grdelin« izložbu je postavila u vlastitim kavezima sa 620 rupa na 120 metara izložbenih stolova.
– U vlastitu izložbenu opremu, kaveze sa 620 rupa i drugo, uložili smo 14.500 kuna. A kako nam je želja u Zadru iduće godine organizirati prvu državnu i prvu međunarodnu izložbu, potrebno nam je još kaveza s minimalno 1.000 rupa. Rekli bi, dosadašnji i budući sponzori Bog vas blagoslovio, poručio je Pedić koji obnaša dužnost dopredsjednika Hrvatskog saveza udruga uzgajatelja malih životinja sa sjedištem u Donjem Miholjcu.
Na izložbi su podijeljene i zahvalnice sponzorima i to općinama Sukošan i Vrsi, Zadarskoj županiji, Gradu Biogradu na Moru, Poljoprivrednoj apoteci Venci d.o.o. Sukošan, mesnici-trgovini Pivac u Sukošanu, zahvalnicu za posebni doprinos dobio je Zadarski list.




DOPRINOS ZADARSKOG LISTA
Na izložbi su podijeljene zahvalnice sponzorima i to općinama Sukošan i Vrsi, Zadarskoj županiji, Gradu Biogradu, Poljoprivrednoj apoteci Venci d.o.o. i mesnici-trgovini Pivac u Sukošanu, a zahvalnicu za posebni doprinos dobio je Zadarski list.


Otvorena vrata Udruge »Grdelin«
Udruga za poticanje uzgoja i zaštitu malih životinja »Grdelin« ima 34 člana, dok je zahtjev za članstvo predalo još pet uzgajivača. Predsjednik je Niko Pedić, tajnik Nikolina Šimić, a rizničar Danijela Narančić. Pored Nike Pedića članovi Upravnog odbora su Miroslav Narančić, Jurica Smolić, Lucija Vukić i Ante Vukić. U Nadzornom odboru su Ivan Pedić, Jakov Torbarina i Dragan Štavun.
– Udruga je otvorena za suradnju s ostalim udrugama sličnog ili istog cilja. Naša vrata su otvorena za sve uzgajivače i ljubitelje golubova, papiga, ptica, ukrasne peradi i kunića. Svi su dobrodošli, poručio je Pedić.