Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Smijenjen brigadir Mario Pleša

27.11.2019. 07:00


Afera oko šverca streljiva i pilota 93. zrakoplovne baze Zemunik koštala je brigadira Marija Plešu pozicije zapovjednika baze. Neodgovorno ponašanje elitnih pripadnika Hrvatske vojske crna je točka u dosad besprijekornom "dossieru" jednog od najperspektivnijih časnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Hrvatske vojske.


Iznimno perspektivni časnik
Brigadir Mario Pleša rođen je 1973. u Kutini. Oženjen je i otac troje djece, živi u Zadru. Pilot je od 1997. godine kada je završio školovanje kao najbolji pripadnik 1. naraštaja hrvatskih vojnih pilota. Kao izniman časnik obnašao je dužnosti nastavnika letenja, zapovjednika voda i 392. eskadrile aviona, voditelja Operativnog odsjeka u Zapovjedništvu 93. baze Zemunik prenamijenjen u krilo te načelnika stožera i zapovjednika iste te baze. Brigadir Mario Pleša stupio je 1. srpnja 2019. na dužnost zapovjednika 93. krila Zemunik, kako je nedavno preimenovana hrvatska vojna baza u amerikaniziranu inačicu pojma Wing. Pleša je bio i zapovjednik vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku. Istu dužnost brigadir Pleša obnašao je od 15.10.2017. do 14.05.2018. kada je upućen na školovanje u Ratnu školu Američkog ratnog zrakoplovstva u Sjedinjenim Američkim Državama (Air University, Maxwell AFB, Air War College, Montgomery, Alabama). Završio je i Zapovjedno-stožernu školu "Blago Zadro", kao i Ratnu školu ratnog zrakoplovstva u SAD-u. Neuobičajeno, ali vrlo zanimljivo je da ga je mjesto zapovjednika Zemunika čekalo i nakon školovanja, što nije običaj u vojskama. To je samo po sebi govorilo koliko je u sustavu bio važan ovaj mladi časnik. U praksi, brigadir Pleša ima sve potrebne "brevete" ne samo za zapovijedanje nekom od postrojba ratnog zrakoplovstva, već i za zaposjedanje vojnom formacijom ekvivalenta divizije. Za postignuća u službi više je puta pohvaljivan i nagrađivan. Sudjelovao je u misiji KFOR-a na Kosovu. Pukovnik Pleša diplomirani je inženjer prometa, smjer aeronautika, vojni pilot, nastavnik letanja i probni pilot na avionu Pilatus PC-9M. U letačkoj karijeri ostvario je oko dvije tisuće sati naleta na avionima UTVA-75, ZLIN-242L i Pilatus PC-9M.
No nakon izvanredne časničke biografije dolazi crni tjedan u kojem njegovi prijatelji sa streljane bivaju vijest dana. Naime, Pleša i njegova supruga Romana članovi su lokalnog streljačkog kluba. Natječu se u disciplini pištolja velikog kalibra. Usput budi rečeno, Romana Pleša postizala je bolje rezultate od svog supruga. No kad je karijera Marija Pleše krenula u veliki uspon, on se najprije odrekao druge svoje velike ljubavi.


Odrekao se "Beštija"
Brigadir Pleša bio je član zadarskog moto-kluba znakovitog imena "Beštije". No, u jednom trenutku je ocijenio ili mu je "prijateljski" rečeno da ne zvuči lijepo da je budući zapovjednik najveće hrvatske vojne baze, zapravo jedna od "Beštija", ma koliko ovaj klub bio poznat prvenstveno po svojim humanitarnim akcijama.
Hrvatska vojska utrošila je ogroman novac da bi Pleši trasirala put sve do generalskog čina, a kasnije najvjerojatnije i većih pozicija. Tijekom dvogodišnjeg školovanja u Sjedinjenim Američkim Državama s njim je bila i cijela obitelj. Nije isključeno da se Plešin put trasirao i do političkih magistrala, jer nije tajna da je i u tim sferama dobro kotirao. Uživao je i veliku popularnost među vojnicima.
No onda je nastupila smjena koja je uzburkala javnost i sve dobro upućene u sustav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Društvene mreže vrvjele su od nezadovoljstva najprije zbog načina da je Pleša za svoju smjenu saznao preko medija, a ne izravno u lice od pretpostavljenog, dok je u isto vrijeme boravio u zapovjedništvu u Zagrebu.
Kratak rezime svih natpisa na socijalnim mrežama glasi da je smijenjen u tijeku predsjedničke kampanje vrhovne zapovjednice koja se morala pokazati da bar u nečemu zapovijeda u državi. S druge strane umirovljen je i general Mato Mikić, zapovjednik HRZ-a, koji je bio jedan od najglasnijih zagovornika nabavke novog borbenog aviona. General Mikić je nakon niza pilota helikoptera na poziciji zapovjednika HRZ-a, bio jedini pilot borbenog zrakoplova MiG 21. Podsjetimo se, hrvatski piloti heroji koji su u najtežim danima Domovinskog rata doletjeli s MiG-ovim, nisu uspjeli doći do generalskih činova, za razliku od nekih koji su bježali od Vojne policije nakon nesreća u alkoholiziranom stanju. Mikić i Pleša bili su snažni zagovornici nabavke novih aviona. Pleša nikad nije javno nastupao, ali je očito da se svojim radom suprotstavljao percepciji da je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo vatrogasni aeroklub, a ne ozbiljan instrument odvraćanja pretendenta na hrvatsko nebo.




Uništeni helikopteri
S druge strane socijalne mreže ukazuju da su njihove zamjene ljudi koji su počinili puno ozbiljniji propust nego što je to vožnja helikopterom lokalnog trgovca oružjem. Naime, ministar Krstičević, novi zapovjednik Michael Križanac te novi zapovjednik baze u Zemuniku Željko Ninić, bili su najeksponiraniji članovi afere Barack. Bili su to oduševljeni zagovornici nabavke abartirane izraelske inačice F-16. Gotovo infantilni su bili njihovi nastupi o fenomenalnom poslu, strateškom savezništvu s Izraelom i to u situaciji kad svi ozbiljni zrakoplovci svijeta znaju da ključeve ove trgovine ne drže Izraelci, nego jedini pravi hrvatski strateški partner, SAD-e. Zanimljiv je i insert s društvenih mreža koji kaže da je na pitanje što ima novo s borbenim avionom, Križanec odgovorio tijekom posjete baze u Divuljama da ni Island nema zrakoplovstvo, pa nikom ništa.
U konačnici svi ti akteri su ne samo prošli "lišo", nego su Križanec i Ninić dobili unapređenja. Socijalne mreže vrve fotografijama uništenih helikoptera kako u Hrvatskoj tako i u Afganistanu, za koje navodno snosi odgovornost novi zapovjednik. Zasad difamacije idu toliko daleko da se upire prstom u novog zapovjednika HRZ-a kao jednog od časnika kojemu, blago rečeno, ne znači baš puno nabavka novog borbenog zrakoplova. General Križanec je u medijima istaknut kao jedna od ključnih figura nabavke helikoptera OH 58 Kiowa Warriors, ali bez glavnog oružja, raketa AGM-114 Hellfire, čime su ove otpisane američke letjelice, jedino ozbiljno opasne.


Kupnja streljiva
Zanimljivo je da je u pucačkoj družini s Plešom, a kasnije i u središtu afere "Municija", bio i Ivan Krizman, također jedan od najperspektivnijih časnika HRZ-a. Krizman je 2012. ponio titulu najspremnijeg hrvatskog vojnika, što je bilo veliko iznenađenje. Na natjecanju koje je uključivalo i pucanje iz jurišne puške, ovaj je bivši veslač osječkog Iktusa pobijedio čak i vojne specijalce, za koje je inače titula najspremnijeg vojnika rezervirana. Štoviše, Krizman uopće i nije pilot helikoptera, već je demo i probni pilot na školskom zrakoplovu češke proizvodnje ZLIN 242L. Zanimljivo je da i on i Pleša nisu mogli upražnjavati svoju ljubav prema pucanju u onoj mjeri koliko su htjeli. Navodno su za potrebe gađanja na streljani Mocire mogli legalnim putem kupiti samo 25 metaka. Provjerom u zadarskoj policiji rečeno nam je da to nije istina te da vlasnici dozvole za nošenje oružja mogu kupiti neograničenu količinu streljiva za svoje pištolje. Možda im je "municija" po švercu bila jeftinija, ali to je sad ipak u domeni vojne i krim policije. Načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske general Mirko Šundov se u jednom medijskom istupu požalio da je morao angažirati specijaliziranu tvrtku za neškodljivo uklanjanje streljiva zaostalog iz Domovinskog rata, umjesto da se ta municija podijeli vojsci za vježbanje. Na marginama cijele ove afere doznajemo da streljana HS Producta u Karlovcu, inače proizvođača hrvatskih jurišnih pušaka VHS-2 i svjetski poznatog pištolja XD, potroši više metaka nego zajedno sve vojske i policije zemlja bivše SFRJ.
No kako kažu isti, dobro obaviješteni izvori, brigadir Pleša bit će najvjerojatnije sklonjen u Zagreb kako bi cijeli slučaj prekrio poznati hrvatski zaborav. Previše je u njega uložila država da bi ga tek tako pustila niz vodu. Ekipu oko helikoptera čeka najveća sramota za jednog vojnika, pojavljivanje pred vojnim sudom. To u konačnici, ako se zaigra na isti zaborav, ne mora imati zatvor kao ishod. Mogu i oni na prekvalifikaciju. Npr. za pilote kanadera.


Nešto nije dobro u HRZ-u?
Slučaj Pleša i momaka sa streljane samo je nastavak sage koja itekako plastično govori o odnosima ne samo u obrambenom sektoru, nego i u cijeloj državi. Mnoge sličice koje pokazuju da je tako odnose se baš na bazu Zemunik. Iza krinke međunarodnih uspjeha Krila Oluje, nekoliko godina je bio problem šišanja trave u koju je zarasla gotovo cijela baza. Zanimljivi su bili načini rješenja ovog problema. Grudobran kraj kojeg obično parkiraju gostujući borbeni avioni, jednostavno bi polili kerozinom i zapalili, s tim da je u pripravnosti uvijek bio jedan kanader. Piloti Krila Oluje otišli su u Arabiju, nakon što im je čašu prelila politika bivšeg zapovjednika koji im je onemogućavao nastupe. Isti taj bivši zapovjednik, detaširan je za hrvatskog veleposlanika baš u Arabiji, u zemlji u kojoj bivši "olujni krilnici" pokušavaju zaraditi za uplate prvih rata stambenog kredita. Uz sve te paradokse razvila se cijela jedna subkultura spottera i zaljubljenika u avijaciju, čiji značaj godinama nisu prepoznavali oni koji su se trebali brinuti o javnoj percepciji oružanih snaga i njihovom promicanju. Štoviše, medijske natpise pokušavali su kontrolirati otvorenom cenzurom, što je prema svjetskim iskustvima prvi korak u stvaranju paralelnih društava, civilnog i vojnog. Na kraju, potpuna netransparentnost oko nabavki i remonta najprije MiG-ova, a onda i novog borbenog aviona, proizvelo je negativan odnos javnosti prema oružanim snagama. Točnije, prema onima koji te iste snage vode.


TKO JE UČINIO TEŽI PROPUST?
Socijalne mreže ukazuju da su nasljednici smijenjenih ljudi, uz ministra Krstičevića, novi zapovjednik Michael Križanac te novi zapovjednik baze u Zemuniku Željko Ninić, bili najeksponiraniji članovi afere Barack


MORH o smjenama časnika HRZ-a
Vezano za slučaj i nepravilnosti u 93. krilu u Zemuniku, Povjerenstvo koje je odlukom formirao potpredsjednik Vlade i ministar obrane završilo je s radom. Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov podnio je izvješće potpredsjedniku Vlade i ministru obrane i predsjednici Republike Hrvatske i vrhovnoj zapovjednici Oružanih snaga RH. Načelnik Glavnog stožera predložio je smjene odgovornih osoba u liniji zapovijedanja iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, počevši od razine voda Vojne policije i letačkog voda naviše, zbog ozbiljnih propusta u sustavu zapovijedanja i rukovođenja u HRZ-u te narušenog povjerenja u kvalitetu i sposobnost rukovodećeg kadra. Tako je temeljem Zakona o obrani, članka 7, stavka 1., podstavka 10 predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH na prijedlog načelnika Glavnog stožera OS RH i uz suglasnost ministra obrane donijela odluku o razrješenju s dužnosti i umirovljenju dosadašnjeg zapovjednika HRZ-a brigadnog generala Mate Mikića te odluku o razrješenju s dužnosti dosadašnjeg zapovjednika 93. krila brigadira Marija Pleše. Novim zapovjednikom HRZ-a imenovan je dosadašnji načelnik Stožera, brigadni general Michael Križanec, a novim zapovjednikom 93. krila imenovan je brigadir Željko Ninić. Također, s dužnosti su smijenjene osobe niže rangirane u zapovjednom lancu, dosadašnji zapovjednik Eskadrile helikoptera, zapovjednik letačkog voda te obnašatelj dužnosti zapovjednika voda Pukovnije Vojne policije.
Što se tiče osumnjičenih pripadnika 93. krila HRZ-a, utvrđen je težak otklon od stege u obnašanju dužnosti, pokrenut je stegovni postupak pred nadležnim Vojno stegovnim sudom te su suspendirani s dužnosti. Utvrđeno je kako su počinili stegovne prijestupe u vezi s neovlaštenom uvođenjem u vojni objekt te vožnju civilne osobe u vojnom helikopteru tijekom planiranih letačkih aktivnosti.
Vojna policija je kriminalističkim istraživanjem utvrdila da na predmetnom letu nije prevoženo niti krijumčareno nikakvo ilegalno naoružanje niti nikakvo streljivo. Postoji sumnja da su osumnjičeni pripadnici, nevezano za predmetni let, manipulirali streljivom vojnog podrijetla za što se još uvijek provodi kriminalističko istraživanje od strane kriminalističke vojne policije, te je u svezi s tim pokrenut stegovni postupak. Policijska uprava zadarska je protiv osumnjičenih pripadnika HRZ-a podnijela odgovarajuće kaznene prijave nadležnom Državnom odvjetništvu.